Új digitális munkatárs a gyártásban
A digitalizáció, a hálózatba kapcsoltság és a mesterséges intelligencia megváltoztatja a munkamódszereket. Nemcsak az irodában, hanem a gyártásban is új folyamatok jönnek létre, amelyek jelentősen meghatározzák a jövő gyárát.

 

A digitalizáció, a hálózatba kapcsoltság és a mesterséges intelligencia megváltoztatja a munkamódszereket. Nemcsak az irodában, hanem a gyártásban is új folyamatok jönnek létre, amelyek jelentősen meghatározzák a jövő gyárát. A hálózatba kapcsolt gépekkel és berendezésekkel nagyobb termelékenység érhető el. Ezek az intelligens eszközök folyamatosan tájékoztatják a hálózatba kapcsolt munkavállalókat, sőt akár fel is készítik őket az új feladatokra.

Intelligens IIoT-segítők

 

 

A Bosch jihlavai (Csehország) gyárában egy 12 méter hosszú autonóm szállítórobot juttatja el az üres ládákat a termelésbe, majd a nap végén a dízelszivattyúkkal teli dobozokat viszi vissza a raktárba. Ezt a feladatot korábban kizárólag emberi munkaerővel oldották meg. A jelenlegi folyamatban, amikor a jármű megérkezik, a gyártásban dolgozó munkatárs kézi üzemmódra vált, majd néhány métert maga vezeti a robotot: megállítja és kirakja a ládákat, majd újakat rak be. Aztán megnyomja a kijelzőt és az önvezető robot máris a raktár felé veszi az irányt, így a nap végére több kilométer vezetéstől kíméli meg a dolgozókat.

 

 

Másik hasonló megoldás a Bosch Rexroth ActiveShuttle vezető nélküli szállítórendszere, amely a kis teherhordókkal (SLC) megrakott görgős kocsikat autonóm módon és gyorsan mozgatja A-ból B-be, például az áruraktárból közvetlenül a felhasználási helyre. Így a logisztikai folyamatok optimalizálhatók, a hely- és az anyagigény csökkenthető, az átfutási idők pedig lerövidíthetők. Intuitív és könnyen kezelhető, biztonságosan használható az emberek környezetében is.

Nincs több papírmunka

Nexeed MES szoftvernek köszönhetően minden adat könnyen hozzáférhető a Bosch reutlingeni (Németország) gyárában. Ez a termelésirányítási rendszer képes az összetett gyártósorok vezérlésére, valamint megkönnyíti a termelés és a kiszolgálás közötti kommunikációt is. A hibákat automatikusan a gyártósor digitális műszaknaplójába rögzíti, ráadásul a gépkezelők további részleteket, adatokat adhatnak hozzá, vagy karbantartó szakértő segítségét kérhetik, ami korábban sok papírmunkával járt.

 

 

A hibák és elakadások akár több hónapra visszamenőleg okostelefonon is nyomon követhetők, valamint az is, hogy egy adott hiba milyen gyakran fordul elő. Amennyiben a javításhoz alkatrészre van szükség, azonnal ellenőrizhető, van-e raktáron.


Fejlesztjük és alkalmazzuk, teszteljük az új Ipar 4.0 megoldásainkat a saját gyárainkban, aminek számos előnye van. Egyrészről a valós, működés közben keletkező tapasztalatainkat be tudjuk építeni a termékekbe, másrészt gyártóközegből származó referenciákkal tudunk szolgálni partnereinknek. Ez az a kettősség, amivel a piacon egyedülállók vagyunk. (Ács István – ügyvezető igazgató, Bosch Rexroth Kft.)


A jövő gyárában robotok és algoritmusok kezelik a rutinfeladatokat, az emberek és a gépek szorosabban együttműködnek, a digitális megoldások pedig átszövik a munka és a gyártás összes területét. A cél a hatékonyság növelése, a minőség javítása, a fizikai munka mennyiségének csökkentése, mindemellett több idő jut az értékteremtő feladatokra.

 

Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.