Többé nem csönget a villanyóra leolvasó
Több, mint 165 ezer új okosmérőt telepít a Dunántúlon és Pest vármegyében az E.ON Hungária Csoport. A legmodernebb készülékek részben a családi otthonokba és egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerülnek.

 

„A jövő hálózatát építve olyan megoldásokat nyújtunk ügyfeleinknek, amelyek révén tudatosabbá, és egyben fenntarthatóbbá tudják tenni saját energiahasználatukat. Az okosmérők egy olyan intelligens, az igényekre gyorsan reagáló hálózat részei, amelynek fejlesztése stratégiai cél az E.ON számára. Az idei évben saját forrásainkból mintegy 390 millió, a következő esztendőkben rekordösszegű, összesen 1 milliárd euró értékben fejlesztjük hálózatunkat, melynek előnyei elsősorban az ügyfeleinknél jelentkeznek majd” – mondta Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója.

A több mint tíz milliárd forintos beruházás az ütemtervnek megfelelően immár a célegyenesbe ért. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból biztosított okosmérők többségének felszerelése megtörtént, ezzel 432 ezerre nő az E.ON területén használt okosmérők száma. Ez a szám országos szinten is jelentős. 650 ezer okosmérő üzemel Magyarországon, ezek több mint kétharmadát az E.ON ügyfelei használhatják. Az újgenerációs eszköz terjedése országos léptékben is érzékelhető segítséget nyújt a hazai fenntarthatósági és ellátásbiztonsági kihívások megoldásához.

 

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója

 

A beruházás elősegíti a megújuló energiaforrások, különösen a robbanásszerű gyorsasággal elterjedt napelemes rendszerek beillesztését a villamosenergia-rendszerbe. Ezzel kiemelten támogatja Magyarország klímacéljainak megvalósulását. Az okosmérők elterjedésével az otthonokban is kézzelfoghatóvá válik az energiaipar jelenleg zajló teljes átalakulása. A változásban a megújuló energiaforrások, főként napelemek mellett kiemelt szerepet kapnak az „okos” műszaki megoldások.

A hagyományos mérőórákat egyre több helyen váltják fel az újgenerációs, okos eszközök. Ezek külső megjelenésükben is modernek, az ügyfelek szempontjából azonban a legfontosabb tulajdonságuk, hogy szükségtelenné teszik a mérő személyes leolvasását. Ezek a készülékek ugyanis folyamatos kapcsolatban vannak az E.ON központjával, automatikusan küldenek és fogadnak adatokat.

 

Az E.ON Hungária Csoport újgenerációs okosmérője

 

Az új típusú okosmérők kifejezetten hasznosak azon ügyfelek számára, akik háztartási méretű napelemes rendszerrel rendelkeznek. A mérő kijelzőjéről könnyedén leolvasható, hogy az ügyfél mennyi energiát használt fel, vagy táplált vissza a hálózatba. A napelem tulajdonosok arra is használhatják az okosmérőt, hogy arra az időszakra időzítsék háztartási eszközeik használatát, amikor a napelemek a legtöbb energiát termelik.

Az okosmérők lehetőséget adnak olyan fontos kiegészítő szolgáltatásokra is, mint a napelemek távszabályozása, vagy az áramellátás távolról indított visszakapcsolása. Mivel a készülék folyamatosan gyűjti és továbbítja az adatokat, egy esetleges áramszünetről is csaknem azonnal értesülnek az energiavállalat szakértői. Ezen információk a gyors hibaelhárítást is segítik.

 

Milyen előnyöket kínálnak még az okosmérők?

  • Nagyobb, jobban olvasható kijelzővel rendelkeznek, azokról így jóval több információ olvasható le.
  • Sokkal több elérhető adatot biztosítanak az energiafogyasztásról.
  • Tudatosabb, könnyebben kontrollálható energiafelhasználásra adnak lehetőséget.
  • A smart otthonok részeként lehetővé teszik a mérők és a háztartásban használt elektronikai berendezések és biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolását, amelynek segítségével áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.
  • Távolról vezéreltek, így távolról történő hibajavításra adnak lehetőséget.
  • Biztosítják az előrefizetős és a normál fogyasztási módok közötti rugalmas váltást.
  • Napelemes rendszerek használata esetén segítik a kiegyenlítettebb hálózatterhelést, lehetőséget biztosítanak a teljesítményvezérlésre.
  • A vállalati ügyfelek számára biztosítják a dinamikus árazás és elszámolás lehetőségét.
  • Szintén a nagy energiaigényű vállalatok, vállalkozások számára előnyös, hogy lehetővé teszik a napon belüli olcsóbb idősávokhoz is igazodni képes fogyasztást és elszámolást.
  • Valamint napi és havi adatok szolgáltatását mindkét irányba, az ügyfelek és az energiakereskedők számára egyaránt.

 

| Forrás: E.ON

Így is csökkenthető a gyártás során keletkező műanyaghulladék
Az új technológiák és a kapcsolódó gyártási folyamatok 50 százalékkal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét, és közel 20 százalékkal javították az újrahasznosítási arányt.
Foglalkoztatás - hátrányban a kisgyermekes anyák
Az adminisztratív munkakörökben egyre elterjedtebbek az atipikus foglalkoztatási formák, ám a kékgalléros, fizikai munkavállalók esetében erre korlátozottabbak a lehetőségek, de vannak pozitív kezdeményezések például kismama műszakok bevezetésével.
Egyetemistákat kérdeztek a legvonzóbb pályákról
Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy friss kutatásból.
Ipari hulladékáramból nyernének ki kulcsfontosságú nyersanyagot
A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet az új, innovatív technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.
Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián
Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik.