Tizedik évfordulóját ünnepelte a környei ragasztógyár
Az idén több mérföldkövet is ünnepelt a Henkel magyarországi leányvállalata. Egyrészt 35 éve annak, hogy a nemzetközi nagyvállalat – nyitva a kelet európai piac felé – 1987. májusában megkezdte működését a magyar piacon, másrészt a vállalat környei ragasztógyára fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte.

 

2010 decemberében kezdődtek meg azok a munkálatok, melynek eredményeként felépült több mint 14 millió eurós zöldmezős beruházással a Henkel Adhesive Technologies üzletágát kiszolgáló környei gyár. Az új, modern ragasztógyár létrehozásával a vállalt gyártási kapacitását erősítette, és három gyárból telepítette át a termelést. Egy lengyel gyár egy része és egy angliai üzem termelése került Magyarországra, valamint a Henkel Magyarország Kft. akkori Vácon működő ragasztógyára költözött az új üzembe.

A Henkel konszern menedzsmentje több közép-kelet európai ország (Lengyelország, Szlovákia, Cseh Köztársaság és Románia) adottságainak alapos elemzése után választotta ki Magyarországot. Több érv is szólt a hazai beruházás mellett: Magyarország központi elhelyezkedése Európában, valamint az országban jelentős elektronikai ipar koncentrációja, így a vállalat közelebb kerülhetett vevőihez, partnereihez, ami segítette a nyersanyagellátást. Szintén fontos szempont volt a döntéshozatalnál a képzett, gyakorlott munkaerő.

A ragasztógyár és a hozzá kapcsolódó logisztikai központ generálkivitelezője a Market Építő Zrt. volt, mely pályázaton nyerte el a létesítmény építését. Az üzemcsarnokot, raktárat, modern irodákat, éttermet és egyéb kiszolgáló helyiségeket magában foglaló 15 ezer négyzetméteren fekvő komplexum és környezetének kialakítása kevesebb, mint egy év alatt készült el.

A próbaüzem után 2012 tavaszán elsőként a vizes bázisú ragasztóanyagok gyártása kezdődött el. Többségében az ipari termelés számára csomagolóanyagokhoz és címkézéshez gördültek le a gyártószalagokról a termékek. Ezt követően megindult a lakossági Pattex ragasztók és szakipari Thomsit ragasztóanyagok egyes fajtáinak gyártása is a magyar és az európai piacok számára. Következő lépésként az elektronikai iparra készülő ragasztóanyagok gyártás-technológiájának telepítése startolt. A gyár ünnepélyes átadásakor megközelítőleg nyolcvanan kezdték meg a munkát, de a létszám a további technológia településével folyamatosan növekedett, mára már – a magas fokú automatizáltság mellett is – meghaladja a 260 főt.

Napjainkban a gyár négy különböző részlegén multitechnológiás ragasztók gyártása folyik közel 47 ország lakossági, szakipari és ipari piacai számára. A vizes bázisú területen diszperziós, szintetikus termékek készülnek, valamint padló- és faipari ragasztók Aquence, Ceresit, Pattex márkanevek alatt.

A márkatermékek magas minőségi elvárásainak megfelelő, egyedülálló Hot Melt (ömledékragasztó) technológiájára különösen büszke a gyár. A kialakított gyártósoroknál a higiéniai szempontok folyamatosan nagy figyelmet kapnak, hiszen az itt előállított ragasztókat pelenkák, egészségügyi, kórházi termékek összeállításához alkalmazzák, valamint az élelmiszeripar egyes folyamataiban válnak az adott termék részévé. Gondolta volna például, hogy az élelmiszeripar részére címke ragasztás céljára évente több mint 10 ezer tonna ragasztó készül a gyárban?

Izgalmas terület az elektronikai ragasztók előállítása is, ahol forrasztópasztát és annak két alapanyagát – fémpor, gyanta – gyártják, melyeket az autó- és elektronikai iparban hasznosítanak. A gyári termelés az olyan dinamikusan fejlődő iparágakhoz, mint az elektronikai ipar és autóipar, átlagosan évi több száz tonna innovatív ipari ragasztótermékkel járul hozzá.

Az üzem legújabb gyártási részlegén hővezető szilikon paszta gyártás folyik, ami olyan réskitöltő folyékony anyag, amelyeket a hőteljesítmény javítására terveztek. Páratlan termikus és mechanikai teljesítményt nyújtanak, miközben gyakorlatilag nulla feszültséget okoznak az elektronikus alkatrészeken az összeszerelés során. Ezeknek a termékeknek a felhasználási területe elsődleges az elektronikai-, és az autóipar.

(Forrás: Henkel)

Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.