Okos vízgazdálkodás adatgyűjtéssel és elemzéssel
Napjainkban a villamos energia fontos szerepet játszik a víz összegyűjtésében, kezelésében és szállításában. Amennyiben a víz szivárgás, illegális vízkivétel vagy más problémák miatt elvész az elosztórendszerből, akkor az egyben energiaveszteséget is jelent. Ezt az elpazarolt vizet nevezzük bevételt nem termelő víznek.

 

Egyes városokban a bevételt nem termelő víz aránya elérheti a 70 százalékot is, éppen ezért annak érdekében, hogy ez csökkenjen, a vízművek világszerte igyekeznek digitalizálni a működésüket. A telemetria, az ipari IoT-technológiák és a felhőalapú elemzések kombinálásával a rendszerirányítók mostantól nyomon követhetik a valós idejű műveleteket, így gyorsabban tudják azonosítani, hol fordulnak elő vízveszteségek, és meg tudják tervezni, hogyan kezeljék a felmerülő problémát. A víztakarékosság monitorozására tett erőfeszítések pozitívan befolyásolhatják mind a környezetet, mind a közművek eredményeit.

Az egyik olasz közműszolgáltató a Schneider Electrickel együttműködve digitalizálta a működését, a fejlesztésnek köszönhetően pedig sikerült a vízveszteséget az olaszországi átlag felére csökkentenie. Emellett három év alatt 22%-kal növelte az adózás, kamatok, értékcsökkenési leírás előtti eredményét (EBITDA).

A Padania Acque 115 település vízellátását végzi Észak-Olaszországban, Cremona tartományban. Olaszország és Európa számos vízszolgáltató vállalatához hasonlóan a Padania Acque is megkezdte a hatékonyság növelését és a régebbi infrastruktúrák helyreállítását célzó programját. Szolgáltatási területük nagyrészt mezőgazdasági terület, alacsony népsűrűséggel, ami különösen megnehezíti a vízveszteségek nyomon követését.

Megalapozott döntéshez nélkülözhetetlen az adatgyűjtés

Az elvesztegetett víz olyan közüzemi energiaköltség, amelyet nem fedeznek a megtermelt bevételek. A Padania Acque a Schneider Electrickel együttműködve központosította a műveleteket, lehetővé téve a rendszerszintű, valós idejű hálózati nézetet, amely biztosítja a problémás helyek azonosításához szükséges adatokat.

 

Az EcoStruxure Geo SCADA Expert nevű nyílt szoftverplatform nagy teljesítményű funkciókat biztosít a kritikus távoli üzemeltetési infrastruktúra kezeléséhez | Fotó: Schneider Electric

 

A Schneider Electric egyeztetett a közműszolgáltatóval, hogy a teljes szolgáltatási terület hálózatának minden releváns információját integrálja az EcoStruxure Water Loss megoldásba, és megalkotta a teljes szolgáltatási terület hidraulikai modelljét az EcoStruxure Water Simulation keretében. A hálózatot a kezelhető zónákban elhelyezett érzékelőkkel konfigurálták és felügyelték, hogy meghatározzák a vízegyenleget (az egyes zónákba belépő vízmennyiség és a továbbszállított vízmennyiség közötti eltérést), és összehasonlítsák ezt a meglévő automata mérőórák által leolvasott adatokkal.

A rendszer rangsorolta azokat a zónákat, ahol ellenőrizni kell a szivárgást, a helyszíni csapatok pedig kézi eszközökkel járták be az egyes zónákat, amelyek pontosan meghatározták a föld alatti szivárgások helyét. A rendszerüzemeltetők előrejelző modellező szoftverrel dolgoznak ki tervet a szivárgás helyén történő javításra és korszerűsítésre. Azáltal, hogy aktív szivárgáskezelési folyamatot tesznek lehetővé, amely számos tényezőt (pl. hálózati nyomást, egyes zónák kritikusságát és a népsűrűséget) figyelembe vesz, rangsorolni tudják a kezelendő problémákat.

Könnyen integrálható adatplatform

Három év alatt a Padania Acque legalább 5%-kal csökkentette az energiafogyasztást, 24%-ra csökkentette a vízveszteséget (szemben az olaszországi 42%-os átlaggal), és 22%-kal növelte üzemi eredményét. Mindezen eredmények eléréséért kiváló minősítést kapott az olasz nemzeti energia- és vízszolgáltatási szabályozó hatóságtól. A Padania Acque-hoz hasonlóan a víziközmű-szolgáltatók világszerte arra törekszenek, hogy a ténylegesen fizetett vízmennyiség növelésével maximalizálják a rendszereikbe történő beruházásaik eredményét. A Schneider Electric megoldásai segíthetnek a vállalatoknak elérni ezt a célt.

Az EcoStruxure Water Advisor egy olyan szoftvercsomag, amely végponttól végpontig tartó vízciklus-intelligenciát biztosít a fenntarthatóság növelése érdekében. Előrejelző analitikája segíthet a vízminőség optimalizálásában, a nem szolgáltatott/bevételt nem termelő víz arányának csökkentésében, a valós idejű elemzésekkel a vízkészletek hatékonyabb védelmében, a vízkibocsátás minimalizálásában, illetve a hálózatok, üzemek és vízkészletek fejlett vezérlését kínálja. Az EcoStruxure Water Loss big data platform könnyen integrálható a legtöbb vállalati alkalmazással a teljes vízveszteség-ciklus kezelésére, lehetővé téve a vízművek számára a szivárgások felderítését és az összköltségek csökkentését.

Adatelemzés valós időben

Az EcoStruxure Water Simulation hidraulikai modellező eszköz szimulálja az áramlást és a nyomást a vízelosztó és -szállító hálózatokban, a SCADA-rendszerekből származó valós idejű adatok felhasználásával elemzi és nyomon követi a vízhálózat aktuális állapotát. Ez a döntéshozatali eszköz azonnali és azonosított működési és üzleti előnyöket eredményez. Az EcoStruxure Geo SCADA Expert nevű nyílt szoftverplatform nagy teljesítményű funkciókat biztosít a kritikus távoli üzemeltetési infrastruktúra kezeléséhez. A riasztások és a múltbeli adatok nagy távolságokon keresztül gyűjthetők, a helyi és távoli felhasználók pedig integrált ügyfélalkalmazásokon és külső adatkezelő alkalmazásokon keresztül férhetnek hozzá.

A SCADAPack 47xi Smart RTU-k robusztus, távoli terminálegységek, amelyeket folyamatautomatizálásra, eszközkezelésre, adatkoncentrációra és adatnaplózásra terveztek földrajzilag szétszórt, távoli környezetben. Az RTU-k ivóvízelemzést végeznek a peremeken/végpontokon, hogy segítsenek optimalizálni a vegyszer-befecskendezéseket, azonosítani a prediktív karbantartási lehetőségeket, és zónanyomás-kezelést végezni.

 

Hogyan viselkedhet egy fém felülete kétféleképpen?
Különleges tulajdonságaik miatt számos alkalmazásban fontos szerepet játszik a fémfelülethez kötött fény (plazmon). Magyar kutatók most egy olyan eszköz működését demonstrálták, amely ezen felületi plazmonok segítségével ultraérzékeny szenzorként és jelmoduláló eszközként is alkalmazható.
Energiahatékony motor- és invertercsomag elektromos buszokhoz
Az új csomag, amely magában foglalja az első, buszokhoz készült háromszintű invertert is, megnövelt élettartamot és jelentős hatékonyságnövekedést eredményez, hiszen a korábbi, kétszintű inverterekhez képest akár 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget generál a szokványos menetciklusok során.
Pénzügyi tudatosság az üzleti tervezés alapja
A gyorsan változó üzleti környezetben a hatékony pénzügyi tervezés és ellenőrzés elengedhetetlen minden vállalat, különösen a kis- és középvállalkozások sikeréhez.
Gépzsír Extra - Fejlődés - Alkalmazkodás - Adaptáció
CAD, MBD, OEE, APS, ERP - ha eddig zavarba jöttél ezeknek a mozaikszavaknak a hallatán, ebből az epizódból megtudhatod, hogy melyik mit jelent, és mire jó, miért hátrány az, ha nem is ismered a jelentésüket és ha nincs neked ilyened.
26 év után adja át a stafétát a Phoenix Contact Kft. ügyvezetője
A nyugdíjba vonuló Pálos Gábor meghatározó örökséget hagy hátra. A német tulajdonú, multinacionális vállalat évtizedek óta a magyar elektronikai szektorban is meghatározó leányvállalatát szakmai és emberi kvalitásaiban is kiváló állapotban adja át.