Mikrogriddel karbonmentesít a Siemens
Az olasz Siemens-központ 50 százalékkal csökkentette széndioxid-kibocsátását, 2030-ra pedig elérheti a nettó szénmentes működést az okos energiafelhasználást biztosító mikrogrid technológiával.

 

A Siemens karboncsökkentési programjában világszerte energiahatékony megoldásokat vezet be irodaházaiban és gyáraiban, hogy elérje ambiciózus klímacéljait, így más országokhoz hasonlóan Olaszországban is élen jár a villamosítás terén.

A milánói Siemens-komplexum mikrogridje az épületek helyi energiahálózataként az elosztott energiatermelésre támaszkodik, és a termelt áram maximális felhasználásáról gondoskodik. A megoldás a helyi energiatermelés és -fogyasztás kifinomult felügyeletével és egyensúlyozásával a nemzeti energiahálózatra nehezedő nyomást is csökkenti.

 

 

Egy megawattot meghaladó összkapacitásával a mikrohálózat jól példázza, hogy innovatív technológiákkal akár közepes méretű területek energiaigénye is kiszolgálható fenntartható módon. A mintegy 1800 ember munkahelyének otthont adó Casa Siemens alapterülete például 32 ezer négyzetméter, közel akkora, mint négy és fél futballpálya mérete.

Precíz energiaoptimalizálás a felhőből

Mikrohálózatát a milánói központ a felhőalapú DEOP megoldással monitorozza és irányítja, amelyet a Siemens az elosztott energiaforrások optimalizálására fejlesztett ki. A könnyen kezelhető alkalmazás a mikrogridre csatlakozó összes eszközről és rendszerről adatokat gyűjt, és azokat a Siemens Desigo épületfelügyeleti megoldásának adja át. A Desigo kezeli a fűtés, a szellőztetés, a légkondicionálás, a beléptetés és a tűzmegelőzés feladatait, valamint algoritmusokat készít az energia-alrendszerek és a fogyasztás optimalizálásához. A DEOP ezáltal hozzásegíti a mikrohálózatot a lehető legnagyobb hatékonyság és fenntarthatóság eléréséhez.

A tervezés során végzett elemzések szerint az épületegyüttes napi átlagos energiaigénye a téli időszakban 850, nyáron pedig 1300 kilowatt. A mikrohálózatban telepített napelemes (PV) és trigenerációs rendszerek – az áramtermelés során környezetükből hőt elvonó, a hulladékhőt újrahasznosító, azaz hűtő-fűtő generátorok – kapacitása pedig 1163 kilowatt. Áramellátás tekintetében a Casa Siemens így nagyrészt önellátó. Mi több, a milánói központ a PV rendszereivel termelt áram 4 százalékát – éves szinten nem kevesebb mint 40 ezer kilowattóra tiszta energiát – a nemzeti energiahálózatba tölt. A napelemek ugyanis hétvégén is termelnek, amikor az épületek energiaigénye minimális.

(Forrás: Siemens)

Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.