Kompozit alkatrészek tervezése, szimulációja és validálása
A Creo egyszerűsíti a kompozit (például szénszál, üvegszál és kevlár) alkatrészek tervezését és gyártását, ezzel megkönnyíti a gyártócsapat munkáját, optimalizálja a teljesítményt, csökkenti a költségeket.

 

Akár már tervez olyan termékeket, amelyekben kompozit anyagokat használ, akár csak érdekli, hogyan működnek, tudjon meg többet arról, miként segíthet a Creo a megvalósításban:

  • Gyorsabb piacra kerülés a Creo-ba integrált, end-to-end, racionalizált kompozit munkafolyamat segítségével
  • Magasabb termékminőség és innováció az erősebb, könnyebb, szigetelő, korrózióálló anyagoknak köszönhetően

 

 

Mit jelent a kompozit anyag? Miért fontosak?

A kompozitok olyan anyagok, amelyek két vagy több különböző anyag kombinálásával jönnek létre. Az anyagok vékony rétegeit egymásra helyezik és gyantával összekötik, hogy elérjék a kívánt, speciális alkalmazásokhoz szabott anyagtulajdonságokat. A szénszál, az üvegszál és a kevlár mind kompozit anyagnak minősülnek. A kompozitok lehetővé teszik a mérnökök számára, hogy kiváló szilárdság/tömeg arányú, jobb tartósságú és kisebb össztömegű alkatrészeket hozzanak létre.

Kompozit alkatrész tervezés

A kompozit alkatrészek tervezése kulcsfontosságú a modern mérnöki tevékenységben. A kompozit alkatrésztervezéssel az anyagrétegek keverhetők és egymáshoz illeszthetők, így testre szabható a szilárdság, a rugalmasság, az ütéselnyelés és a költség. A Creo Composite Design and Manufacturing Extension (CDM) és a Creo Composite Design and Manufacturing Advanced Extension (CDMA) a Creo programcsomag legújabb kiegészítői. Mindkét bővítmény kompozit tervezési támogatást nyújt, azonban a CDMA jobban összpontosít a gyártási előnyökre és a fejlettebb munkafolyamatokra a kompozitok tervezésekor.

 

 

Kompozit gyártás

A kompozit gyártás a kompozit alkatrészek előállítására vonatkozó részletes utasítások meghatározásának folyamata. Ez magában foglalja a magok, az egyes sík rétegek, az átmenetek, a redőződés és az toldási építőelemek létrehozását. A CDMA mindezt, valamint a Creo tervezési környezetbe zökkenőmentesen integrált automatikus rétegkönyv-generálás támogatását is biztosítja. 

A Creo Composite Design and Manufacturing kiegészítés előnyei

A Creo Composite Design and Manufacturing (CDM) kiterjesztésekkel a mérnökök a Creo környezet elhagyása nélkül tervezhetnek, szimulálhatnak és validálhatnak kompozit termékeket. A Creo segít a kompozit alkatrészek gyártástervezésében, segíti a rétegmeghatározás kezelését, és automatizálja a rétegkönyvek generálását.

  • Teljes Creo integráltság

A mérnökök a Creo elhagyása nélkül tervezhetnek, szimulálhatnak és validálhatnak kompozit termékeket. A Creo segítségével a gyártók a tervezési folyamat során a minőség és a termelékenység javításával egy folyamatos digitális szálon tarthatják a tervezési folyamatot.

  • Támogatja a szimulációs elemzést

A Creo Simulation segítségével a mérnökök hozzáférhetnek a tervezési szakaszban létrehozott kompozit alkatrészek tömegtulajdonságaihoz, és elvégezhetik ezen összetett alkatrészek szerkezeti elemzését.

  • Megkönnyíti a gyártástervezést

A Creo Composite Design and Manufacturing (CDM) egyszerűsíti a rétegek meghatározását és a részletes utasításokat. A Creo megkönnyíti a magok, az egyes sík rétegek, az átmenetek, a redőződés és a toldási építőelemek generálását.

  • Erőteljes rétegkezelés

Hatékonyan kezelheti a rétegek kezelését egy dedikált laminálási fa segítségével, beleértve a test laminált és az IML paplanfelület lehetőségeket, miközben átfogó laminált tömegtulajdonságokat is kiszámíthat.

  • Egyszerűsíti a dokumentációt

A Creo Composite Design and Manufacturing (CDM) bővítmény automatizálja a folyamat dokumentációjának létrehozását az egyes sík rétegek kontúrjainak meghatározása és egymásra helyezése alapján.

 

 

Kompozit tervezési és gyártási folyamat

A kompozit tervezési és gyártási folyamat jellemzően magában foglalja a rétegkönyvrajzok elkészítését, amelyek részletezik a kompozit rétegek konkrét elrendezését és tájolását az alkatrészben. Ezek a rajzok vagy síkminták döntő fontosságúak a helyes egymásra helyezési sorrend, a szálak szöge és az anyagválasztás biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek a tervezési követelményeknek. A folyamat magában foglalja a tervezést, a mérnöki elemzést, a rétegezést, a minőségellenőrzést és a gyártást, amelyek mindegyike a rétegkönyvrajzokon megadott információk alapján történik a kívánt kompozit alkatrész elérése érdekében.

Látogasson el honlapunkra és tudjon meg többet a Creo Composite Design and Manufacturing Extension és a Creo Composite Design and Manufacturing Advanced Extension műszaki lehetőségeit bemutató összefoglalóból és oktatóvideóból.

Ipari digitalizációs megoldások a Kontrontól >>

 

Így is csökkenthető a gyártás során keletkező műanyaghulladék
Az új technológiák és a kapcsolódó gyártási folyamatok 50 százalékkal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét, és közel 20 százalékkal javították az újrahasznosítási arányt.
Foglalkoztatás - hátrányban a kisgyermekes anyák
Az adminisztratív munkakörökben egyre elterjedtebbek az atipikus foglalkoztatási formák, ám a kékgalléros, fizikai munkavállalók esetében erre korlátozottabbak a lehetőségek, de vannak pozitív kezdeményezések például kismama műszakok bevezetésével.
Egyetemistákat kérdeztek a legvonzóbb pályákról
Mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a STEM, azaz a tudományos-technológiai képzések hallgatói - derül ki egy friss kutatásból.
Ipari hulladékáramból nyernének ki kulcsfontosságú nyersanyagot
A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet az új, innovatív technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.
Jövőbe mutató megoldások a 10. Smart Factory ConnAction konferencián
Az ipar 4.0 koncepciója több mint egy évtizede tartja izgalomban a termelővállalatokat. Ez idő alatt az ipari termelés digitalizálása és automatizálása, valamint az okos gyártás és az innovatív technológiák használata az egyik legnépszerűbb témává vált, amely még a mindennapi beszélgetésekben is megjelenik.