Gépvásárlás vagy felújítás: melyiket válasszuk?
A korszerűsített szerszámgépek rugalmas és a digitális gyártásra felkészített rendszerekkel történő felszerelése jelentősen növelheti a vállalkozás versenyképességét.

 

Növekvő karbantartási és üzemeltetési költségek, alacsonyabb rendelkezésre állás, pontatlanabb működés? Ezek a jelek arra utalnak, hogy jól megszokott szerszámgépünk már túl van élete delén. Nem szükségszerű azonban a nyugdíjba küldése, hiszen megfelelő feltételek mellett a retrofit egy második életciklust ajándékozhat a gépnek. A retrofit előnyeiről és folyamatáról Szántó László, a Siemens Zrt. szerszámgépes csapatának operatív vezetője beszélt a Jövő Gyára olvasóinak.

► Mennyire számít kiemelt területnek a Siemens számára a szerszámgépek felújítása?

A szervizterületünk a hazai tevékenységünk egyik alapja, stratégiai szinten kezeljük a retrofitet. Az itthoni ipar ugyanis alapvetően végfelhasználói piac, rengeteg gépet importálnak, amelyek között a német gyártmányúak dominálnak. A gépek nagy része a kora 2000-es évekből származik, bizonyos mértékű digitalizálást, grafikus programozást tartalmaznak, de nem Ipar 4.0-kompatibilisek, adatokat nem lehet belőlük kinyerni, és elavult a vezérlésük.

Ezek többsége már megérett a felújításra. A Siemens az NC-vezérlőtől a motorok jeladójáig a gép teljes automatizálási rendszerét lefedi, és a német dominancia miatt jellemzően az országba behozott gépek sok Siemens-alkatrészt tartalmaznak. Számos cégnél jöhetünk tehát szóba, ha a gép felújításáról kell dönteni.

► Ha már itt tartunk, mikor mondhatjuk, hogy egy szerszámgép megérett a felújításra?

Vannak olyan, a 70-es években legyártott gépek, amik még hozzák az elvárt minőséget. Ha kiszolgálják a felhasználót, akkor nem szükséges azt kicserélni, bár az energiapazarló működésből eredő hátrányokat akár ezekben az esetekben is vizsgálni kell. Mi úgy látjuk, hogy általában a 20 éves és annál régebbi szerszámgépek esetében észszerű döntés a retrofit.

 

Szántó László, a Siemens Zrt. szerszámgépes csapatának operatív vezetője

 

A pontosságon, megbízhatóságon túl olyan funkciókkal gazdagodik a gép – például a már említett adatgyűjtés és -elemzés képességével –, ami az üzem teljes értékteremtő folyamatát új szintre emelheti. De nyilván figyelembe kell venni, hogy mire használja a tulajdonos a gépet. Ha nem szán neki stratégiai szerepet, akkor a modernizálására sem érdemes költenie.

► Milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy érdemes legyen retrofitben gondolkodni?

Fontos, hogy ne változzon meg gyökeresen a gyártott termék vagy termékmix. Itt főleg a méretről beszélünk, nem véletlen, hogy a nagygépeket éri meg leginkább felújítani. Ezekben hatalmas mennyiségű anyag van, újonnan több száz millióba kerülnek, hónapokba telik a telepítésük – ilyen gépek esetében a töredékébe kerülhet az automatizálási rendszer cseréje, mint egy új gép vásárlása. Az újonnan is olcsóbb kisgépek esetében hosszabb időt vesz igénybe a megtérülés.

Előfordul, hogy egy nagyon fontos gépről beszélünk, aminek egy új géppel történő pótlására nincs meg a forrás. Általánosságban a teljes körű retrofit 40 százalékkal kerül kevesebbe, mint egy új gép vásárlása. De ha valóban stratégiai fontosságú az a gép, akkor azt is nézzük meg, hogy kapható-e még egyáltalán hozzá pótalkatrész? Ha nem, akkor a gép egy időzített bomba a termelés biztonsága szempontjából. Érkeznek be hozzánk olyan igények, hogy az adott gépeket azonnal fel kell újítani, mert nem kaptak hozzá pótalkatrészt.

 

 

Érdemes ezt előre eltervezni, és egy kevésbé sűrű gyártási program alatt beiktatni a retrofitet. Azt is vegyük figyelembe, hogy alkalmas-e a munkahelyi környezet egy újabb gép fogadására? A nagygépek estében már eleve a csarnokot is a gép köré építhették. Egy ugyanilyen paraméterekkel bíró gépet találni nagy művészet lenne. Ha viszont a gép mechanikailag rendben van, akkor a retrofit kiváló választás a modernizálására.

► Felmerül a fenntarthatóság kérdése is, ha felújításról vagy vásárlásról kell dönteni?

Hazánkban egyre fontosabb ez a szempont, az ügyfelek is mind jobban figyelnek erre, és az energiakrízis is erős lökést adott. Például technológiai jellemző, hogy a 90-es években gyártott gépekben a szervorendszer visszatáplálása hiányos, vagy nem is létezik, a keletkező energia tehát hővé alakul, ami miatt esetleg még klímát is kell használni. Egy 12 éves élettartamra becsült villanymotor teljes birtoklási költségének 97 százaléka a villanyszámlából származik – mindössze 3 százalékot jelent tehát a motor vételára és esetleges javítása! Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen hatásfokú motort veszünk.

► Miért érdemes a Siemenst megbízni egy szerszámgép felújításával?

A retrofit nálunk stratégiai terület, és ennek megfelelően kezeljük az igények ellátását. A Siemens továbbá a szerszámgép teljes automatizálási rendszerét kézben tartja, gyártja és szervizeli. Más cégek esetében a vezérlő mellé nem kínál hajtást a gyártó, mi viszont a gépelemek kiválasztásától kezdve az üzembe helyezésen át a programozásig mindent egy kézből kínálunk, és olyan partnerekkel működünk együtt – például a villanyszerelés terén –, akik alapból Siemens-rendszerekkel dolgoznak.

 

 

Mi fővállalkozóként vállaljuk egy gép felújítását. Nem Siemens-rendszerre épült szerszámgép felújítása sem okoz gondot, számos referenciánk van e területen is. Maga a felújítás lehetőség szerint a felhasználó telephelyén történik, ez főleg a nagygépek esetében igaz, ahol a szállítás nagyon körülményes lenne. Ha ez nem megoldható, akkor a budapesti telephelyünkön végezzük el a munkát, ahol minden körülmény adott bármilyen szerszámgép újjávarázsolására. Az új Sinumerik One vezérlőn már az az opció is elérhető, hogy a szerszámgép várható működését a fizikai retrofit előtt virtuálisan üzembe helyezzük, így amikor valóban kivesszük a gépet a termelésből, akkor már jóval rövidebb idő alatt végzünk a munkával.

► Mennyire jellemző, hogy a retrofit során Ipar 4.0-képességeket is kérnek a géptulajdonosok?

Egyre jellemzőbb, ez is összefüggésben állhat az energiakrízissel, illetve az energiafogyasztásra és -mérésre vonatkozó új szabályokkal. Előnyös lehet, ha akár negyedóránként mérjük az energiafogyasztást, de egy kis fejlesztéssel már termelési adatok gyűjtésére is képessé válhat a gép, hiszen mindkét funkció Ethernet-kommunikációt használ. A retrofiten átesett, új vezérlést kapott gépek már minden funkciót magukban hordoznak, amivel optimalizálható a gyártás és csökkenthetők a költségek.

► Milyen terveitek vannak 2023-ra?

Bár jelenleg óvatos kivárás jellemzi a piacot, mi mindenképpen növekedéssel számolunk, amire az elmúlt évek is feljogosítanak minket. A termékvonalak esetében generációkról beszélünk, az előző generációk elkezdtek kifutni, egyre nehezebb azokhoz pótalkatrészt szerezni vagy adatokat kinyerni belőlük. A programozás is szintet lépett az elmúlt években, a G-kódokat már sokan elfelejtik, és grafikus programozással dolgoznak. Haladni kell a trendekkel, korszerűsíteni a gyártási környezetet, ezért is gondolom, hogy bővül a nemzetközi és hazai retrofitpiac.

Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.