Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia
Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, és mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott Az MI bevezetése azonban csak az út kezdete, a helyes alkalmazása sok vállalkozás számára már most is létkérdés.

 

Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. Ami viszont már most bizonyos, hogy nem sokáig halogathatják a hazai vállalkozások az MI megoldások bevezetését, amennyiben meg kívánják tartani a piaci versenyképességüket.

Azonban ebbe se vághatnak bele egyedül a cégek, hiszen a digitalizációhoz hasonlóan az MI bevezetés is megannyi veszélyt rejthet magában. Ami pedig a munkahelyeket illeti, minden bizonnyal lesznek olyan feladatkörök, amiket hamarosan a mesterséges intelligencia vesz át nemcsak a vállalatoknál, hanem a kisebb cégeknél is.

A mesterséges intelligencia jelentősen átalakíthatja a munkavégzést

Már az első MI szoftverek megjelenésével egyidőben szárnyra kaptak azok a híresztelések, miszerint bizonyos iparágakban tömeges elbocsátásokra lehet számítani a következő években, mert a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját. Az MI technológia jelenlegi állását tekintve azonban ez a félelem nem bizonyul reálisnak.  Az üzleti MI fejlesztések ugyanis nem a humán munkaerő leváltására, hanem a hatékonyság növelésre fókuszálnak.

 

Az a felhasználó, aki tudja kezelni a mesterséges intelligenciát, az sokkal hatékonyabbá válhat | Fotó: Adobe Stock

 

A gyakorlatban ez olyan operatív asszisztensi feladatok kiváltását jelenti, amelyek eddig jelentős időt vettek el a felhasználók munkaidejéből. Ilyen az emailek megfogalmazása, táblázatok szerkesztése, összefoglalók vagy prezentációk készítése és egyéb napi szintű adminisztratív feladatok. Az MI bevezetéssel a cégek tehát akár napi 2-3 órát is felszabadíthatnak a dolgozók munkaidejéből, amit hasznos kreatív feladatokra vagy üzletfejlesztésre fordíthatnak. Az sem kizárt, hogy sok cég számára a mesterséges intelligencia lesz a kulcsa a négynapos munkahét megvalósításának.

“Sokan ott követik el a hibát, hogy a mesterséges intelligenciára egy önjáró gépezetként gondolnak. Pedig sokkal jobban hasonlít egy asszisztensre, aki végrehajtja azokat az utasításokat, amiket a felhasználótól kap. Mivel az MI önálló munkára, vagy döntéshozatalra nem képes, minden esetben kell mellé valaki, aki ért hozzá és ki tudja használni a funkcióit. Ennek tükrében  nem gondolom azt, hogy veszélyeztetné az emberek munkáját. Sőt, az a felhasználó, aki agilis és tudja kezelni, az sokkal hatékonyabbá válhat, ezzel pedig jelentős előnyre tehet szert a munkaerőpiacon.”  fejtette ki véleményét Juhász Viktor az üzleti IT megoldásokkal foglalkozó iSolutions Kft ügyvezetője.

Hamarosan minden cégnek szüksége lesz MI szakemberekre

A mesterséges intelligencia alkalmazása a legtöbb felhasználó számára egyelőre kimerül a kísérletezésben. Ám az MI technológia üzleti felhasználásának elterjedésével, a vállalatoknak egyre nagyobb igénye lesz olyan szakemberekre, akik képesek az MI tartalmak gyors és pontos létrehozására különböző területeken. A promptírás ma már egy önálló szakma és számos specializációja ismert, melyeket többek közt a szövegírás, grafikai tervezés, üzleti kommunikáció és sales területeken hasznosíthatnak a vállalkozások. Ahhoz azonban, hogy valaki MI szakemberré váljon, a promptírás mellett ismernie kell a különböző MI szoftvereket, valamint olyan készségekkel és tapasztalatokkal kell rendelkeznie, ami megfelel a cégek üzleti elvárásainak és a piaci igényeknek.

 

Az MI bevezetése csak olyan cégek számára jelenthet működőképes megoldást, ahol az adatokat már a felhőben kezelik | Fotó: Adobe Stock

 

“A munkavállalók készségeit tekintve hamarosan nagy jelentősége lesz annak, hogy ki milyen szinten tudja alkalmazni a mesterséges intelligenciát és itt úgy gondolom, hogy nagy eltérések fognak kiütközni a hatékonyság terén. Ebben a versenyben azok fognak jól járni, akik nyitottak az MI technológiára és szívesen sajátítják el a promptírás tudományát. Szerencsére ma már rengeteg anyag hozzáférhető az interneten és számos online kurzus is megtalálható, így egyszerű dolga van annak, aki szeretné fejleszteni magát ezen a területen.” – mondta a szakember.

Az MI bevezetés sokszoros üzleti hatékonyságot jelent a kkv-knak

A digitális átállás után az MI megoldások bevezetése lesz a következő nagy lépés a magyar kkv-k informatikai felzárkózásában. A szakértő szerint a következő egy-másfél évben még jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a mesterséges intelligencia megoldásokkal a cégek, így érdemes mihamarabb meglépni a bevezetést. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az MI bevezetése csak olyan cégek számára jelenthet működőképes megoldást, ahol az adatokat már a felhőben kezelik, hiszen a kockás füzetben nem alkalmazható a mesterséges intelligencia.

“Az MI alapú asszisztencia alkalmazása egy rendkívüli kitörési lehetőség a kkv-k számára. A kisebb cégekre jellemző, hogy a munkatársak elúsznak a napi operatív feladatokban, így nem jut idejük az összetettebb tervezésre vagy kreatív munkára. Egy AI asszisztens nagy mértékben tehermentesíti a munkatársakat, így azokkal a területekkel foglalkozhatnak, amelyeken a vállalkozásnak lemaradása van. Ezzel óriási üzleti előnyre tehetnek szert a cégek.” – magyarázta Juhász Viktor.

Az adatbiztonság érdekében fontos a kidolgozott MI protokoll

Jelenleg számos szöveg és képalkotó mesterséges intelligencia szoftver ingyenesen elérhető, ezek vállalati felhasználása azonban adatbiztonsági kockázatot és jogi aggályokat jelentenek a cégeknek. Az ingyenes MI szoftverekért ugyanis az adatokkal fizetnek a felhasználók, és a gyártók is nyíltan kommunikálják, hogy ezek az MI programok a  keletkezett nagy mennyiségű adatokból tanulnak. Tehát amennyiben ezekbe a szoftverekbe érzékeny vállalati információk kerülnek (pl.: pénzügyi jelentések, szerződések, jogi dokumentumok), a cég elveszti a kontrollt  az adatai felett.

 

Jelenleg számos MI-szoftver ingyenesen elérhető, ezek vállalati felhasználása azonban adatbiztonsági kockázatot és jogi aggályokat jelentenek a cégeknek | Fotó: Adobe Stock

 

Ezért nagyon fontos, hogy a vállalat a mesterséges intelligencia bevezetésnél csakis olyan szoftvereket alkalmazzon, amelyeket kimondottan a cégek adatbiztonsági igényeire szabva fejlesztettek. Jó hír a hazai vállalkozásoknak, hogy már Magyarországon is elérhető a két legnagyobb szoftvergyártó MI megoldása, ami a vállalati rendszerekbe integrálva biztosítja az MI alapú asszisztenciát.

A Google Gemini a cég Workspace felhőrendszerébe épülve hozzáfér az email fiókokban, naptárakban és dokumentumokban tárolt adatokhoz, amelyekből pár kattintással kimutatásokat, prezentációkat vagy szöveges tartalmakat készít. A Microsoft Copilot az M365-ben az Outlook és Office programokba integrálva segíti a munkát.

Ezek az üzleti MI megoldások garantálják a maximális adatbiztonságot, így a cégek biztosak lehetnek abban, hogy az információik védve maradnak. Természetesen azok számára is létezik biztonságos megoldás, akik a legnépszerűbb szövegalkotó MI szoftvert szeretnék használni vállalati környezetben. A Chat GPT fizetős verziója nem használja fel a felhasználók adatait a szoftverfejlesztés során, ráadásul az ingyenes verziónál jóval több hasznos funkciót kínál az előfizetőknek.

“Nekem az a tapasztalatom, ha a felhasználók találnak egy olyan megoldást, amivel időt és energiát spórolnak, azt előszeretettel alkalmazzák a mindennapi munkájuk során. Az MI használatának betiltása helyett a cégeknek ki kell dolgozniuk egy saját mesterséges intelligencia protokollt és meg kell találniuk azokat a szoftvereket, amelyek a legjobban megfelelnek a szervezet és a munkatársak elvárásainak. Egy felkészült IT szolgáltató ebben is szakértő segítséget nyújt.” – vélekedett Juhász Viktor az üzleti IT megoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

 

| Forrás: iSolutions | Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

Hogyan viselkedhet egy fém felülete kétféleképpen?
Különleges tulajdonságaik miatt számos alkalmazásban fontos szerepet játszik a fémfelülethez kötött fény (plazmon). Magyar kutatók most egy olyan eszköz működését demonstrálták, amely ezen felületi plazmonok segítségével ultraérzékeny szenzorként és jelmoduláló eszközként is alkalmazható.
Energiahatékony motor- és invertercsomag elektromos buszokhoz
Az új csomag, amely magában foglalja az első, buszokhoz készült háromszintű invertert is, megnövelt élettartamot és jelentős hatékonyságnövekedést eredményez, hiszen a korábbi, kétszintű inverterekhez képest akár 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget generál a szokványos menetciklusok során.
Pénzügyi tudatosság az üzleti tervezés alapja
A gyorsan változó üzleti környezetben a hatékony pénzügyi tervezés és ellenőrzés elengedhetetlen minden vállalat, különösen a kis- és középvállalkozások sikeréhez.
Gépzsír Extra - Fejlődés - Alkalmazkodás - Adaptáció
CAD, MBD, OEE, APS, ERP - ha eddig zavarba jöttél ezeknek a mozaikszavaknak a hallatán, ebből az epizódból megtudhatod, hogy melyik mit jelent, és mire jó, miért hátrány az, ha nem is ismered a jelentésüket és ha nincs neked ilyened.
26 év után adja át a stafétát a Phoenix Contact Kft. ügyvezetője
A nyugdíjba vonuló Pálos Gábor meghatározó örökséget hagy hátra. A német tulajdonú, multinacionális vállalat évtizedek óta a magyar elektronikai szektorban is meghatározó leányvállalatát szakmai és emberi kvalitásaiban is kiváló állapotban adja át.