Digitalizáció az Európai Unióban - kihívások és jövőbeli lehetőségek
A digitális infrastruktúra, a szakképzett munkavállalók rendelkezésre állása és az innovatív környezet egyaránt kulcsszerepet játszik a digitalizáció előmozdításában, de továbbra is egyenlőtlenségek tapasztalhatók az Európai Unióban.

 

A Covid19-válság miatt az uniós cégek nagymértékben fokozták digitalizációs erőfeszítéseiket. Egy friss jelentés szerint (Digitalizáció Európában 2022–2023: tények az EBB beruházási felméréséből) 2022-ben az uniós cégek több mint fele (53%) tett lépéseket digitális jelenlétének javítása érdekében, ideértve például az online szolgáltatások biztosítását. Az Európai Unió emellett csökkentette az Egyesült Államokkal szembeni lemaradását a fejlett digitális technológiák bevezetése terén. 2022-ben az uniós cégek 69%-a alkalmazott fejlett digitális technológiát, például fejlett robotikát, nagy adathalmazok elemzését és mesterséges intelligenciát, szemben az egyesült államokbeli cégek 71%-ával. Az elmúlt négy évben a lemaradás folyamatosan csökkent.

Miközben az uniós cégek jelentős előrelépéseket tettek, az egyesült államokbeli cégek összességében többet haladtak előre a digitalizáció terén a világjárványra reagálva, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az Európai Unióban működő mikro- és kisvállalkozások digitális beruházásai alacsonyabb szintűek voltak. Az uniós mikrovállalkozásoknak csupán 30%-a kezelte prioritásként a digitalizációt, szemben a nagyvállalkozások 62%-ával.

Jelentős digitális egyenlőtlenségek az uniós régiók között

„A digitális átállás elérése és hosszú távú előnyeinek kiaknázása érdekében az Európai Unió nem szorítkozhat a technológia átvételére, hanem mérlegelnie kell a tágabb társadalmi hatásokat is. Annak lehetővé tétele, hogy a munkavállalók javítsák digitális készségeiket, kulcsfontosságú lesz az Európai Unión belüli beruházásbarát környezet megteremtéséhez, ami pedig versenyképesebbé és reziliensebbé fogja tenni a vállalatokat és a régiókat” – mondta Debora Revoltella, az EBB Közgazdasági Elemzések Főosztályának igazgatója.

„A digitális infrastruktúra – beleértve a nagy sebességű internet-hozzáférést, a szakképzett munkaerő és az innovatív környezetek rendelkezésre állását – kulcsszerepet játszik a digitalizáció előmozdításában. A jobb digitális infrastruktúrával rendelkező régiókban jobban megtérülnek a digitális beruházások, és nagyobb mértékben vannak jelen digitális vállalkozások. Az Európai Unió a digitális transzformáció holisztikus felkarolásával virágzó és fenntartható jövőt építhet” – mutatott rá Ricardo Mourinho, az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke.

 

Az Európai Unió nem szorítkozhat a technológia átvételére, hanem mérlegelnie kell a  társadalmi hatásokat is

 

Az elért haladás ellenére továbbra is jelentős egyenlőtlenségek állnak fenn az uniós régiók között a digitális infrastruktúra tekintetében; a cégek 14%-a jelentős beruházási akadálynak tekinti a digitális infrastruktúrához való korlátozott hozzáférést. Emellett a cégek digitalizációs erőfeszítései nagymértékben függenek attól, hogy rendelkezésre állnak-e digitális készségekkel rendelkező munkavállalók. Azokban a régiókban, ahol a munkavállalók átlag feletti digitális készségekkel rendelkeznek, jellemzően fejlett digitális technológiákat vezetnek be, és az ilyen régiókban működő vállalkozások a Covid19-válság alatt többet ruháztak be a digitalizációba.

 

Ezért alapvető fontosságú, hogy a régiók fejlesszék oktatási és képzési rendszereiket és ezáltal folyamatosan naprakésszé tegyék a munkavállalók készségeit, valamint online tanulási lehetőségeket biztosítsanak a digitális szakadék áthidalása érdekében.

 

A cégek működési környezete szintén befolyásolja a digitalizációs erőfeszítéseket. A digitálisan fokozottan innovatív környezetben működő vállalkozások a világjárványra reagálva nagyobb valószínűséggel ruháztak be a digitalizációba. Meghatározó szerepet tölt be a kereskedelem is, mivel a nemzetközi kereskedelemben részt vevő cégek gyakrabban alkalmaznak fejlett digitális technológiákat.

A digitális vállalkozások reziliensebbnek mutatkoznak a kereskedelem zavaraival szemben, és proaktívabban kezelik az efféle zavarokat. Emellett a digitális technológiák segíthetnek a környezeti kihívások kezelésében, ideértve az intelligens városi mobilitást, a precíziós mezőgazdaságot és a fenntartható ellátási láncokat, amelyek hozzájárulnak a kibocsátások csökkentéséhez és elősegítik a zöldebb gazdaságra történő átállást.

A digitálisan fejlett cégek ezenkívül nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy beruházzanak az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekbe: e cégek 57%-a ruházott már be ilyen intézkedésekbe, szemben a nem digitális cégek 43%-ával. Ezek a megállapítások rávilágítanak arra, milyen lehetőségeket rejt a digitalizáció a fenntarthatóbb gazdaság felé történő elmozdulás támogatása tekintetében. A jelentés összefoglalójáért kattintson ide. Az EBB beruházási felmérésének az egyes uniós országokra vonatkozó adatai itt érhetők el.

| Forrás: EIB | Képek: Adobe Stock

Már tesztelik a jövő hibrid-elektromos repülőgépeinek meghajtását
Sikeresen teljesítette első „üzemanyag-égetéses” tesztjét a Rolls-Royce új, kisméretű gázturbinája, amelyet a légiipari vállalat kifejezetten a jövő hibrid-elektromos repülőgépeinek meghajtására fejlesztett ki.
Így épül a lehetetlen - Vonattal utazhatunk majd át az Alpok 1800 m magas hegyei alatt
A Brenner-bázisalagút a világ második, a kapcsolódó vonalakkal együtt pedig a világ leghosszabb föld alatti vasúti összeköttetése lesz, 10 év múlva pedig már magunk is 250 km/h-s sebességgel utazhatunk át a rekordhosszú építményen. Dr. Vásárhelyi Balázs, a BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének docense szerint nem csak az útvonal lerövidítése indokolta az alagút megépítését.
Sokan terveznek munkát váltani a közeljövőben
A Work Force 500 munkavállaló bevonásával készített - a fluktuációt vizsgáló - felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka tervezi elhagyni munkahelyét a közeljövőben, legtöbben magasabb fizetésért váltanának.
A rezsicsökkentés új módszere: gyomláljuk ki az adatokat!
Ön tisztában van vele, vajon mennyi elavult és felesleges adatot tárolnak a cégénél, és ezek hol találhatók a vállalat rendszereiben? Meg tudja becsülni, mennyi tárhelyet és költséget emésztenek fel ezek a fájlok?
Biológiai jel alapú mobil fájdalommérő
A Kereken-Pálya Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz benyújtott Eszközfejlesztés fájdalomérzet detektálására biológiai jelek alapján című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00011 azonosítószámú projektje sikeresen megvalósult.