Az elektronikai gyártás és a tisztaterek automatizálása
Új, sokoldalú megfogót fejlesztett ki a SCHUNK a kis méretű, kényes és sérülékeny munkadarabok kezeléséhez. Az intelligens EGK megfogó a laboratóriumokban és az elektronikai gyártásban végzett, kihívásokkal teli és változatos feladatkörökben mutatja meg erősségeit.

 

Kisebb, finomabb, érzékenyebb – számos ipari szektorban óvatosan kell kezelni a termékeket. Például a laboratóriumi automatizálásban, ahol a minták, fiolák vagy tálcák, az elektronikai iparban pedig az áramköri lapok kezelését kell biztonságosan elvégezni. Minden esetben kulcsfontosságú a maximális folyamatbiztonság. A SCHUNK erre a célra egy érzékeny, sokoldalúan használható és csatlakoztatható megfogót tervezett, ami a tisztatéri környezet magas követelményeinek is megfelel.

Szorítóerő-felügyelet a maximális folyamatbiztonsághoz

A kis méretű alkatrészekhez kifejlesztett EGK elektromos megfogó maximális folyamatbiztonsággal végzi az anyagmozgatást. A fogasrúd/fogaskerék elven működő homlokfogaskereke állandó megfogóerőt biztosít az ujjak teljes hosszában, ezenkívül állandó újrafogást tesz lehetővé. Mivel az áramtermeléshez nincs szükség indítási távolságra vagy erőimpulzusra, már az indításkor biztosított a megfogó teljesítményének 100%-a. A biztonságos szorítóerő-fenntartó rendszer megakadályozza a munkadarabok elvesztését, és vészleállás esetén is megtartja az ujjak pozícióját.

A nagy felbontású, integrált abszolútérték-jeladó tovább növeli a folyamatok átláthatóságát, és folyamatosan rögzíti az alappofák helyzetét. Ezért a megfogási folyamat áramkimaradás vagy újraindítás után új hivatkozás nélkül folytatható. A hosszú, szabadon programozható pofalöketnek és a megfogó méretétől függően 20–300 N-ig folyamatosan állítható szorítóerőnek köszönhetően széles munkadarab-választék érhető el nagy fokú rugalmassággal. A különösen sérülékeny munkadarabok érzékeny megfogására a SCHUNK az EGK-t egy speciális „SoftGrip” üzemmóddal is ellátta, amelyben szinte semmilyen impulzuserő nem ébred.

Megbízható működés a tisztaterekben is

A tisztatér-tanúsítvánnyal rendelkező megfogó minden alkalmazási területen használható, ahol különösen fontos a higiénia. Alapkivitelben élelmiszeripari H1-kenőanyaggal látták el, ezenkívül egy kifinomult háromlépcsős tömítési koncepcióval rendelkezik, ami hatékonyan védi a fogaskerekeket és az elektronikus alkatrészeket, valamint minimalizálja a kopás mértékét. Vezérlő- és teljesítményelektronikája szintén teljesen integrált, és az IP 67 védelmi osztálynak megfelelően tömített. Folyadékkal való érintkezés – például a rendszeres tisztítási ciklusok – során is teljesen megbízhatóan működik.

Időmegtakarítás az üzembe helyezés során

Az EGK számos lehetőséggel rendelkezik a csatlakoztathatóság terén, így a felhasználók maguk határozhatják meg az intelligens megfogó működési körét. Egyedülállóan sokféle interfésszel rendelkezik, és minden releváns – PROFINET, EtherCat, EtherNet/IP, IO-Link és Modbus RTU – hálózatba integrálható. A perifériák és PLC funkciómodulok a programozási munkát is csökkentik az üzembe helyezés során. A SCHUNK az EGK megfogót három méretben tette elérhetővé 26,5 és 51,5 lökethossz között, fékkel vagy anélkül.

 


A kis méretű alkatrészekhez kifejlesztett új intelligens EGK megfogó a legnagyobb munkadarab-sokféleséget képes kezelni maximális folyamatbiztonsággal. Erősségei olyan igényes alkalmazásokban domborodnak ki, mint az élettudományok vagy az elektronikai gyártás (Forrás: SCHUNK)

 

Már tesztelik a jövő hibrid-elektromos repülőgépeinek meghajtását
Sikeresen teljesítette első „üzemanyag-égetéses” tesztjét a Rolls-Royce új, kisméretű gázturbinája, amelyet a légiipari vállalat kifejezetten a jövő hibrid-elektromos repülőgépeinek meghajtására fejlesztett ki.
Így épül a lehetetlen - Vonattal utazhatunk majd át az Alpok 1800 m magas hegyei alatt
A Brenner-bázisalagút a világ második, a kapcsolódó vonalakkal együtt pedig a világ leghosszabb föld alatti vasúti összeköttetése lesz, 10 év múlva pedig már magunk is 250 km/h-s sebességgel utazhatunk át a rekordhosszú építményen. Dr. Vásárhelyi Balázs, a BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének docense szerint nem csak az útvonal lerövidítése indokolta az alagút megépítését.
Sokan terveznek munkát váltani a közeljövőben
A Work Force 500 munkavállaló bevonásával készített - a fluktuációt vizsgáló - felmérése szerint a válaszadók 62 százaléka tervezi elhagyni munkahelyét a közeljövőben, legtöbben magasabb fizetésért váltanának.
A rezsicsökkentés új módszere: gyomláljuk ki az adatokat!
Ön tisztában van vele, vajon mennyi elavult és felesleges adatot tárolnak a cégénél, és ezek hol találhatók a vállalat rendszereiben? Meg tudja becsülni, mennyi tárhelyet és költséget emésztenek fel ezek a fájlok?
Biológiai jel alapú mobil fájdalommérő
A Kereken-Pálya Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz benyújtott Eszközfejlesztés fájdalomérzet detektálására biológiai jelek alapján című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00011 azonosítószámú projektje sikeresen megvalósult.