Autodesk Inventor és Fusion 360 együttműködés
Az Autodesk rendkívül széles termékpalettával rendelkezik, amelyen belül az Inventor már 1999 óta, a Fusion 360 pedig 2013 óta elérhető. A két rendszert az Autodesk különböző felhasználói réteg számára készítette, de az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a határ egyre inkább elmosódik a két rendszer között.

 

Egyre több felhasználó aknázza ki mind a két rendszer előnyeit, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy az adatcsere zökkenőmentes legyen mind a két irányba. A két szoftver közötti adatcsere az Autodesk Desktop Connector alkalmazás segítségével történik, ami szinkronizálja a fájlokat a lokális mappa és a felhő tárhely között. A szinkronizált tárhelyről asszociatívan lehet beépíteni a két szoftverbe egymás modelljeit, így az utólagos változtatásokat követően egyszerűen csak frissíteni kell a hivatkozást. A modell megosztás további egyszerűsítését szolgálja az Inventorba beépített Fusion eszköztár, melynek használatával közvetlenül az Inventor felületén lehet kiválasztani a megosztandó komponenseket és a Fusion használni kívánt modulját, valamint innen rögtön elindítható a Fusion is.

 

Az Inventor Fusion eszköztárával egyszerűbb az adatmegosztás

 

Generative Design

A Generative Design egy felhő alapú, mesterséges intelligenciával megtámogatott termékoptimalizációs megoldás, aminek a segítségével jelentősen csökkenthető egy adott termék tömege, komplexitása és/vagy gyártási költsége. A peremfeltételei között meg kell adni a csatlakozó felületeket, a terheléseket, az elkerülendő területeket és az alkalmazható gyártástechnológiákat. A szoftver a számítás során az alapoktól építi fel a modellt, melyből sokféle különböző variációt készít és ezek tömegét és mechanikai szilárdságát grafikonon ábrázolja. A felajánlott lehetőségek közül ki lehet választani az összes megfelelő megoldást, majd ezeket analitikus modellként be lehet építeni a konstrukcióba.

 

A Generative Design új lehetőségeket biztosít a tervezésben és a gyártásban

 

3D nyomtatás

A Fusion 360 sokkal több lehetőséget kínál a 3D nyomtatás területén az Inventorhoz képest, ráadásul a külön megvásárolható Additive Build Extension segítségével fémporos eljárásokhoz szükséges további eszközökkel bővíthető. A modulban ki lehet választani a nyomtató pontos típusát, el lehet rendezni a munkatérben a nyomtatandó termékeket, be lehet állítani a nyomtatási paramétereket és szimulálni lehet a nyomtatási folyamatot.

 

Az Additive Build Extension fémnyomtatáshoz szükséges funkciókkal egészíti ki a Fusiont

 

Végeselemes analízis

A Fusion 360 és az Inventor végeselem moduljának képességei nagyjából megegyeznek és szükség esetén mind a kettő tovább bővíthető, Inventor esetében a Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található Inventor Nastran-, Fusion esetében pedig a Simulation Extension kiegészítő segítségével. Szimuláció területén az Inventor felhasználóknak a munkáját a Fusion több szempontból is segítheti.

A fröccsöntés szimuláció jelenleg csak a Fusionben elérhető, így ezekben az esetekben mindenképpen szükség van rá, emellett a Fusionben van lehetőség felhő alapú számítás futtatására is, ami tehermentesíti a rendelkezésre álló számítógépeket, így azokat más feladatokra lehet használni. Amennyiben gyakran kell ilyen jellegű számításokat végezni, úgy az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a feladatokat egy erre szakosodott kolléga, külön gépen, egy jelentősen kedvezőbb árú termékkel meg tudja valósítani az Inventorban végzett tervezési feladatokkal párhuzamosan.

 

A Fusion végeselemes modulja hőfeszültség vizsgálatára is alkalmas

 

Összességében ki lehet jelenteni, hogy mind az Inventor, mind a Fusion egy kiváló tervezőszoftver, melyek más-más feladatokban erősebbek, ezért a tervezési és gyártási folyamatok ismeretében az optimális szoftverállomány meghatározásához érdemes megvizsgálni mind a két rendszer lehetőségeit.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

Költséghatékony digitalizáció: A szoftver-előfizetésben rejlő lehetőségek
Az üzleti világ folyamatos változáson megy keresztül, és a digitális forradalom már évek óta az innováció és hatékonyság kulcsa a vállalkozások számára. A digitális technológiák lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy versenyképesebbek legyenek, hatékonyabbak, és gyorsan reagáljanak a piaci változásokra.
Pirolízis olajok hasznosítása desztillációval
Az Európai Unióban jelenleg mintegy 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik. Az egy főre jutó települési hulladék mennyisége az Unióban 500 kg/fő körül van. Magyarországon ennél mintegy 22 %-kal kevesebb, 390 kg/fő települési hulladék képződik. Éppen ezért korunk egyik legfontosabb környezeti problémája, a rendkívül összetett és sokrétű küzdelem a mindent elárasztó hulladék ellen. A hulladék ugyanis hasznosítható, akár nyersanyag is lehet, ha okosan állunk a megoldáshoz. Az innováció jelentőségét már Thomas Edison is felismerte. „Egy találmány feltalálásához jó képzelőerőre és egy halom hulladékra van szükség” (Thomas Edison).
Amit tudni kell, mielőtt használni kezdi a ChatGPT-t
Az elmúlt hónapok során felerősödtek a mesterséges intelligenciát (AI) alkalmazó eszközökről szóló viták. Mivel segítségükkel növelhető a produktivitás és használatuk időt takaríthat meg, sok munkavállaló beépítette ezen eszközök alkalmazását a mindennapi munkafolyamatokba.
Drónpilóták a raktározásban
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába.
Több mint 100 termékváltozat egy gépsoron
Az ipari, kereskedelmi és építőipari szektorban már közel száz éve használják az ABL által 1925-ben feltalált SCHUKO villásdugókat. A vállalat mostantól a SCHUKO dugók és csatlakozók több mint 100 változatát tudja gyorsan és rugalmasan gyártani egy új szerelőrendszeren, amelyet a speciális gépgyártó AS Automation szállított.