Áramköri hűtéstechnikáról tervezőmérnököknek
Az Endrich GmbH közel tíz éve vásárolta meg a Novitronic AG-t, így lehetősége nyílt arra, hogy hagyományos alkatrészkínálatát kiegészítve hűtőventilátorokat is kínáljon partnerei számára.

 

Elsősorban magas minőséget képviselő, gyakran egyedi kialakítású megoldásokkal igyekszünk a mérnökök figyelmét az általunk képviselt gyártók termékeire irányítani. Most induló cikksorozatunkkal szeretnénk az áramköri hűtéstechnika, mint fontos tervezési szempont kérdéskörét körbejárni az NMB, az ETRI-Ecofit, az AVC és az ADDA axiális ventilátorok és radiális blowerek jellemzőinek áttekintésével.

A gyártók

A japán NMB-Minebea a precíziós miniatűr golyóscsapágyakból gyártott havi több mint 180 millió darabos mennyiségével a világ első számú cége ezen a területen. Emellett a golyóscsapágyakat felhasználó léptetőmotor- és hűtőventilátor-ipar világszinten elismert és vezető gyártója is. Az NMB márkanéven forgalmazott több, mint 150 (40mm-172mm méretválasztékú) elemből álló kivételes ventilátor- és blowerkínálatot kimagasló minőség, rendkívül hosszú élettartam jellemzi.

Az évi több, mint 100 millió gyártott darab kiemelkedő piaci részesedést biztosít, a gyártó elsődlegesen a komplett hőmenedzsment megoldások terén érdekelt. Az ADDA Tajvan egyik vezető ventilátor gyártója, mely 1978 óta van jelen a piacon és elsősorban AC és DC axiális és radiális hűtői mellett egyedi, akár hűtőbordával együtt tervezett komplett megoldásairól híres.

 

 

ADDA IP68 vízbe „mártva” is működik

 

Kínálatunkban nagyon népszerűek az IP68 védettségi fokozattal rendelkező vízálló ventilátorok is, amit az Endrich számos kiállításon is bemutatott, az expo teljes ideje alatt víz alatt üzemeltetve azokat. A Rosenberg csoportba tartozó Ecofit Franciaország egyik vezető ventilátorgyártója, az általuk jegyzett ETRI márkanév alatt miniatűr méretektől a nagyméretű ipari kivitelekig mindenféle AC és DC axiális és radiális változatot tervezett fennállásának több, mint 50 éve alatt. Egyedülálló terméke a 400 Hz-es axiális ventilátor. Az AVC (Asia Vital Components) egy másik fontos tajvani partnerünk a légmozgatás területén, aki az alacsony bekerülési költségek mellett elsősorban az ipari környezetben elérhető hosszú élettartamra, a jó hatásfokra és az energiatakarékosságra összpontosít.

Alacsony zajú ventilátorok

Az irodai és otthoni használatra fejlesztett léghűtést igénylő készülékeknél az egyik legkomolyabb problémát a ventilátor kibocsátotta zaj jelenti. A termékminiatürizálás, a processzorok teljesítményének növekedése mind a termelődött hő növekedésének irányába hat, és olyan hűtés beépítését igényli, mely lehetőség szerint zajmentes. Sajnos a hűtőventilátorok zaja a teljesítményükkel, a forgási sebességükkel arányosan növekszik, így csak speciális konstrukció jelenthet kielégítő megoldást.

A legtöbb gyártó 60X60 és 92X92 mm-es méretű ventilátorai alacsony zajú változatokban is készülnek. A ventilátorházon esetenként hosszanti réseket találunk, melyek az impeller lapátok éle keltette zajt nyomják el. (Az impeller kifejezés csőbe helyezett forgórészt jelent, a hűtőventilátoroknál a propellert csőszerű borítás veszi körül, ezért használjuk ezt az elnevezést).

 

Hosszanti rések a zajcsökkentéshez

 

A ventilátorok esetén a zajért elsősorban a lapátok által keltett turbulencia a felelős, de természetesen mechanikus eredetű összetevők, mint a csapágyazás, vagy a kiegyensúlyozatlanság okozta vibráció is jelen van. A gyűrűkből álló kalickához hasonlító borítás a légáram radiális összetevőjének elengedésével erősen csökkenti a zárt típusoknál fellépő légörvény keltette energiaveszteséget, a rotor futását és a légáramot pedig simábbá teszi. Természetesen a ház kialakításán kívül még további konstrukciós jellemzők is a zaj csökkentésének irányába hatnak.

Így például a szívó oldalon az impeller kerékagyának nagy rádiusza, a lapátok bemenő éleinek lekerekítése és azok szöge, valamint a fúvó oldali élek egyenes volta, és olyan jelentéktelennek tűnő tényezők, mint a vezetékcsatorna megvastagítása is mind a kisebb zajjal járó működést szolgálják. Gyártóink legjobb tulajdonsággal rendelkező ventilátorai a hosszú élettartam és a mechanikai zajok csökkentése érdekében általában mindkét oldalon csapágyazott kivitelben is rendelhetők. Az így készülő változatok az alapváltozatokhoz képest kb. 4 dB-el halkabbak, és a nyomásstabilitásuk is kedvezőbb. Karakterisztikájukat a radiális ventilátorokéhoz hasonló széles működési tartomány jellemzi.

IP68 védettség

Az ADDA AQ sorozatú axiális ventilátorai az IEC60529 szabvány szerinti IP68 védettségre lettek tervezve, mely elsősorban víz és idegen szilárd testek elleni védelemmel ruházza fel a végleges hűtési megoldást. A motor és az elektronika hermetikusan el van zárva a környezettől, mely így nemcsak a por elleni IP6x és a víz elleni IPx8 védelmet ad, de kizárja az áramütés veszélyét is.

 

 

Légáram – nyomás jelleggörbék

 

Az AQ sorozat akkor működik zord körülmények közt IP68 védettségi szintnek megfelelően, ha a levegő, vagy hasonló sűrűségű anyag áramoltatását végzi és az IP védettségről szóló tanúsítvány az adott alkalmazáshoz egyedileg készül. Az ábrán az egyes axiális modellek légmennyiség6nyomás jelleggörbéi tekinthetők át.

Kettős beszívású miniatűr blower

A blowerek (radiális légáramot biztosító hűtőventilátorok) zárt kialakításuk és az axiális ventilátorokénál kisebb hűtőteljesítményük okán elsősorban olyan készülékekben használatosak, ahol a légáram útjában olyan közeli tárgyak találhatók, melyek axiális ventilátorok alkalmazása esetén az impeller lapátjaira jelentős visszanyomást gyakorolnának.

Felhasználásuk elsősorban irodatechnikai gépek, tápegységek, szórakoztató elektronikai elemek, világítástechnikai készülékek és processzorok léghűtésénél indokolt, ott, ahol a szokványos axiális modellek beépítése a fent említettek miatt nem lehetséges. Az alábbi ábrán látható, hogy ideális munkapontban működve az axiális változatok légszállítása nagyobb, míg a radiális változatok a levegőt magasabb statikus nyomást legyőzve szállítják.

 

 

Axiális és radiális változatok összevetése

 

Természetesen a fenti felhasználások esetén is kulcsfontosságú a zaj csökkentése. Mint az korábban megállapítást nyert, a zajt elsősorban az impeller lapátok keltette turbulencia okozza, mely a légszállító teljesítménnyel, és ezáltal a forgási sebességgel arányos. Az egyik megoldás a kettős beszívású miniatűr blower fejlesztése, ezzel lehetővé téve, hogy azonos nyomás és magas légáram érték mellett az impeller sebessége csökkenthető legyen, ezáltal a zajkibocsátás nagyon alacsony szinten marad.

 

 

A kettős beszívású blower magasabb légáramot biztosít ugyanolyan nyomás mellett, így csökkenthető az impeller sebessége

 

 

Radiális ventilátor (blower)

 

Az így kialakított termék precíziós golyóscsapágyazással még extrém környezetben is rendkívül hosszú élettartammal bír. Speciális felhasználásokhoz magas IP védettségű változatú kivitel is rendelhető. További információk, műszaki adatok és minták igénylése az Endrich GmbH budapesti irodájával való kapcsolattartás útján lehetséges.

 

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. Szerzője Kiss Zoltán Kelet-Európai értékesítési vezető, kiemelt nemzetközi ipari kapcsolatokért felelős vezető.
 
Értékesítési iroda: H-1188 Budapest, Kölcsey u. 102/A.
 
E-mail: z.kiss@endrich.com
 
Web: www.endrich.com
 
További konzultációért és mintákért, adatlapokért keresse Kiss Zoltánt!

 

Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.