Alkatrészhiány, zsarolóvírusok és adatrobbanás
A technológiai modernizációs folyamatok nem zajlanak olyan gyorsan, mint ahogy azt a gyártók szeretnék. A Kingston Technology szakértőinek adatközponti és nagyvállalati IT előrejelzései az idei évre.

 

Az ellátási láncok nemzetközi áruszállítást akadályozó zavarai nem enyhülnek. Továbbra is érintik a kikötőkbe érkező konténerhajókat, illetve a kikötőből az árukat és az alapanyagokat elszállító kamionokat, ez pedig mindenhol messze ható következményekkel jár. Mindez a technológiai ágazat jelentős részére is hatással van, és negatívan befolyásolja a komponensek elérhetőségét és gyártását. Ebből eredően a technológiai modernizációs folyamatok nem zajlanak olyan gyorsan, mint ahogy azt a processzorgyártók szeretnék. A globális áruhiány csúszásokat okoz a GPU-k, a memóriák, egyes tárolók és egyéb más komponensek szállításában is.

Globális alkatrészhiány

Az adatközpontok akkor szembesülnek a legtöbb nehézséggel, ha hardverfrissítéssel próbálják fenntartani az SLA-kat. A termékhiány miatt két lehetőségük marad a frissítésre: vagy felárat fizetnek a készlet „just-in-time” rendszerű fenntartásáért, és légi szállítást vesznek igénybe, vagy pedig növelik függésüket a helyi bérgyártóktól, hogy legyártassák a számukra megfelelő termékeket a műszaki specifikációk alapján. Mindkét lehetőség jelentős befektetést igényel, amit valószínűleg csak a hyperscaler szereplők vesznek fontolóra, ám ezzel legalább ők kiiktathatják az ellátási lánc szűk keresztmetszeteit, és gondoskodhatnak a termékek rendelkezésre állásáról.

"Az egész világot érintő elhúzódó ellátási problémák ellenére a Kingston Technology Magyarországon is töretlenül képes kiszolgálni a vállalatok adattárolási igényeit a beszállítóinkkal és az ügyfelinkkel fennálló erős partnerkapcsolatainknak köszönhetően. Ez pedig a folyamatosan növekvő hazai értékesítési adatokban is megmutatkozik” – hangsúlyozta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

Internetbiztonsági szempontok

A SolarWinds, illetve a Kaseya és a többi, közelmúltbeli zsarolóvírusos támadás példájából megtanulhattuk: nem az a kérdés, hogy áldozatul esünk-e egy támadásnak, hanem hogy mikor. Tavaly több összehangolt támadás indult több magyar kormányzati oldal ellen is, és még a büntetés-végrehajtás honlapját is eltérítették. A biztonság tehát az IT-beszerzések kulcstényezőjévé vált, ahogy egyre több szervezet próbálja mérsékelni a kockázatot és javítani a sérülékenységeket. A járvány alatt általánossá vált hibrid munkavégzés miatt a biztonsági csapatoknak megnövekedett támadási felületet kell kezelniük.

 

A globális áruhiány csúszásokat okoz a GPU-k, a memóriák, egyes tárolók valamint egyéb más komponensek szállításában is

 

Számos IT-szervezetnél már bevált gyakorlattá vált, több szabályozott iparágban pedig már egyenesen kötelező az olyan eszközök használata, mint a többfaktoros hitelesítés, a VPN-hozzáférés vagy a titkosított felhőalapú adattárolás. 2020-as adatok szerint a magyar vállalatok közel 70 százaléka VPN-használattal javította kiberbiztonságát az otthoni munkavégzésre való átálláskor, a cégek egyharmada (34 százalék) pedig szigorúbb felhasználói jogokat is bevezetett.

A szervezetek több mint fele a munkatársak megfelelő oktatására is nagy figyelmet fordított. A legtöbb informatikai és biztonsági szervezet számára most az az égető kérdés, hogy több-e a redundáns, titkosított rendszerek kialakításának költsége, mint az incidensek és a visszaállítás kapcsán jelentkező kiadások.


A legutóbbi adatbiztonsági incidensek és támadások azt mutatják, hogy a visszaállítás csillagászati költségekkel járhat.


Nem csupán a sérült vagy tönkretett infrastruktúra újjáépítésének kiadásai miatt, hanem azért is, mert az üzletmenet fennakadását is orvosolni kell, és az ügyfelek adatainak kiszivárgása miatt a szervezeteknek esetlegesen bírságokat is fizetniük kell. Így egyre több informatikai és adatközponti vezető használ titkosított meghajtókat, és ezzel párhuzamosan sokan alkalmaznak komplex stratégiát a redundancia terén.

Nyomás alatt a felhőalapú adattárolók

Napjaink 5G infrastruktúrája megkönnyíti a fogyasztók számára az online videónézést, illetve a tartalmak készítését és megosztását több közösségi platformon és oldalon. Az elmúlt években robbanásszerű fejlődés zajlott le a tartalomkészítésben, és ez a trend egyelőre nem látszik lassulni. Sőt, a Cisco friss becslése szerint újabb tizenötszörös növekedés várható az élő videók és a tartalmak készítése terén 2022 végéig. A nézőszám exponenciális növekedése mellett a fogyasztói alkalmazások tárhelyigényének kielégítése az egyik legnehezebb feladat.

A TikTok és a hasonló népszerű szolgáltatások modellje lehetővé teszi a nézők számára, hogy maguk is tartalomkészítővé váljanak, reagáljanak mások tartalmaira és egyéb módosításokat végezzenek, ami kihívás elé állítja az adattárolás jelenlegi módszereit. Egy normál egyperces mobilvideó például csak 100-200 MB tárhelyet igényel. De ha ez a videó (pl. népszerű táncos, zenés vagy reakcióvideó) tartalomgenerálási ponttá válik, akkor több tucat, sőt – népszerűségtől függően – akár több millió különböző változata is létrejöhet. Így az eredetileg 100 MB-os tárhelyigény a hihetetlen vírusszerűséggel terjedő videóknál akár több száz TB-ra is nőhet.

Ilyen volt például a „couch guy” videó esete, amiről a reakcióvideók mellett számtalan paródiavideó is született. Hozzá kell tenni, hogy a videók többsége nem örökéletű, és az alkalmazások egy része csak adott időn keresztül őrzi meg a tartalmakat. Ugyanakkor a videókészítési szolgáltatások rugalmassága miatt az adatközpontoknak ki kell tudniuk szolgálni a dinamikus növekedést, és persze a késleltetést is minimalizálniuk kell lejátszáskor a zökkenőmentes felhasználói élményhez. Bár az iparág jövője sok bizonytalanságot rejt, kristálygömb nélkül is világosan látható a fejlődés iránya. Itt az ideje, hogy a vállalatok felülvizsgálják céljaikat és szükségleteiket, hogy a legjobbat hozhassák ki a 2022-es évből.

Hogyan viselkedhet egy fém felülete kétféleképpen?
Különleges tulajdonságaik miatt számos alkalmazásban fontos szerepet játszik a fémfelülethez kötött fény (plazmon). Magyar kutatók most egy olyan eszköz működését demonstrálták, amely ezen felületi plazmonok segítségével ultraérzékeny szenzorként és jelmoduláló eszközként is alkalmazható.
Energiahatékony motor- és invertercsomag elektromos buszokhoz
Az új csomag, amely magában foglalja az első, buszokhoz készült háromszintű invertert is, megnövelt élettartamot és jelentős hatékonyságnövekedést eredményez, hiszen a korábbi, kétszintű inverterekhez képest akár 12%-kal kevesebb motorikus veszteséget generál a szokványos menetciklusok során.
Pénzügyi tudatosság az üzleti tervezés alapja
A gyorsan változó üzleti környezetben a hatékony pénzügyi tervezés és ellenőrzés elengedhetetlen minden vállalat, különösen a kis- és középvállalkozások sikeréhez.
Gépzsír Extra - Fejlődés - Alkalmazkodás - Adaptáció
CAD, MBD, OEE, APS, ERP - ha eddig zavarba jöttél ezeknek a mozaikszavaknak a hallatán, ebből az epizódból megtudhatod, hogy melyik mit jelent, és mire jó, miért hátrány az, ha nem is ismered a jelentésüket és ha nincs neked ilyened.
26 év után adja át a stafétát a Phoenix Contact Kft. ügyvezetője
A nyugdíjba vonuló Pálos Gábor meghatározó örökséget hagy hátra. A német tulajdonú, multinacionális vállalat évtizedek óta a magyar elektronikai szektorban is meghatározó leányvállalatát szakmai és emberi kvalitásaiban is kiváló állapotban adja át.