A gyártás túl drága, hogy csak próbálkozzunk
A graphIT 2023. március 7-ei ingyenes online webinárján a Siemens Digital Industries Software Tecnomatix portfóliójába tartozó Plant Simulation gyártási és logisztikai folyamatszimulációs szoftver, rendkívül sokoldalú felhasználhatóságával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

 

Többek között szó lesz arról, hogy milyen intuitív módon lehet modelleket építeni a Plant Simulation használatával, hogyan lehet AGV-ket és azok irányítását modellezni, vagy éppen folyamatos (nem diszkrét) gyártást szimulálni, mint például folyadékok az élelmiszer- és vegyiparban. Továbbá szó lesz arról is, hogyan lehet segítségünkre a Plant Simulation az energia- és költséghatékonyság növelésében a gyártás során.

A graphIT Kft. 25 éve része a hazai CAD/CAM/PLM piacnak és meghatározó szereplőjévé vált a sokrétű autó- és járműipar, fogyasztási cikkek, gépgyártás, logisztika, szerszámtervezés-gyártás, illetve olaj- és gázipar területeinek. A graphIT Kft. összetett mérnöki tapasztalattal, valamint Siemens PLM szoftvermegoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a mindennapi együttműködést.

 

 

Manapság mikor a költségek növekedése és a határidők betartása egyre nagyobb kihívás elé állítja a globalizáció világában a termelő vállalatokat, a logisztika is kulcstényezővé válik a siker elérése érdekében. Az igény folyamatosan nő az időre történő szállításra, a LEAN elvek bevezetésére, új fenntartható gyártósorok tervezésére és építésére, valamint a globális termelési hálózatok menedzselésére, mindezekhez olyan objektív döntéstámogató adatok szükségesek, amelyek segítik a termelésben résztvevőket, az alternatív gyártási megoldások értékelésében és összehasonlításában. Rengeteg a feladat és a kihívás, amivel a mérnököknek a termelőüzemekben nap mint nap szembesülniük kell. Valljuk be, sokan a különféle folyamatok kezelésére még táblázatkezelő programot használnak, viszont azzal kísérletezni vagy dinamikus folyamatokat lekövetni nem lehet.

De miben lehet segítségünkre a Plant Simulation?

A Plant Simulation segít abban, hogy létrehozzunk egy digitális modellt a logisztikai rendszerekről így fel lehet térképezni a rendszer karakterisztikáját, illetve optimalizálni a teljesítményét. A digitális modell nem csak abban van segítségünkre, hogy kísérleteket végezzünk rajta és „mi lenne, ha?” forgatókönyveket futtassunk a valódi gyártás megzavarása nélkül, hanem már a tervezési folyamat során, jóval a valós gyártás megkezdése előtt is nagy hatékonysággal alkalmazható. Széleskörűen használható elemző eszközök, statisztikák, diagrammok segítenek a különböző gyártási folyamatok kiértékelésében, illetve hasznos értékes információkkal szolgálhat a gyártás tervezésének korai szakaszában.

 

  • Gyártási folyamatok modellezése 

A Plant Simulation szoftver használatával jól strukturált, hierarchikus modellek hozhatók létre a gyártó üzemek, gyártósorok, folyamatok leképzésére. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a program rendkívül sokrétű objektum orientált architektúrával rendelkezik, összetett rendszerek modellezéséhez és karbantartásához, természetesen a hozzá tartozó vezérlési mechanizmusokkal.

Saját objektumok létrehozásával pedig tovább vihetőek a korábbi gyakorlati tapasztalatok más szimulációs modellek esetén is. Bonyolult szimulációk is sokkal könnyebben megérthetők, kezelhetők és alakíthatók, mint a tradicionális szimulációs eszközök esetében, amennyiben igénybe vesszük a Plant Simulation felépítésének előnyeit, mint az egységesítés, öröklődés, hierarchikus felépítés.

 

Automatizált gyártósor digitális iker [*Forrás: Siemens PLM Software]

 

  • A rendszer teljesítményének szimulálása és vizsgálata 

A Plant Simulation modellek arra használhatók, hogy optimalizáljuk a kihozatalt, be tudjuk azonosítani a gyártásban létrejött szűk keresztmetszeteket, valamint minimalizálni tudjuk a WIP készleteket a gyártás során. A szimulációs modellben figyelembe tudjuk venni a belső és külső beszállítói láncokat, a termeléshez szükséges erőforrásokat és üzleti folyamatokat, lehetővé téve a különböző variációk hatásainak vizsgálatát. 

Különböző elemzések, grafikonok és táblázatok mutatják meg a pufferek, gépek és a dolgozók kihasználtságát. Különféle statisztikai adatok és diagrammok generálhatók a paraméterek dinamikus elemzésének támogatásával, ideértve a gyártósori terheltséget, üresjárati időt, meghibásodást, javítási időt és a többi kulcsfontosságú teljesítmény tényezőt.

 

Robotos gyártás AGV anyagszállítással [*Forrás: Siemens PLM Software]

 

  • Modell vizualizációs megjelenítése

A Plant Simulation rendkívül hatékony 2D-s modell nézetén kívül, manapság inkább már a 3D megjelenítést alkalmazzák, ahol a beépített objektumokat kombinálni lehet a saját CAD elemekkel. A végeredmény egy látványos 3D-s digitális iker, lehetővé téve a kompromisszummentes megjelenítést a vizsgálati lehetőségek veszélyeztetése nélkül.

 

A graphIT webinárján a résztvevők elmélyülhetnek a fentebb említett szoftver előnyeiben, sokoldalúságában, illetve megtudhatják, hogyan lehet segítségükre a Plant Simulation az energia- és költséghatékonyság növelésében a gyártás során.

 

A webinár ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Lépjen Ön is a digitalizált jövő útjára és regisztráljon a webinárra!

A webinár időpontja:  2023.03.07. kedd, 10:00 – 11:00

 

 

Tekintse meg a további digitális gyártás tudáscikkeket az alábbi linken.

Már nem a szakemberhiány a legnagyobb gond az építőiparban
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 400 vállalat körében végzett felmérése szerint az ágazat fejlődését fékező tényezők sorrendjében a szakemberhiány továbbra is jelentős, de a válaszadók szerint ma már nem ez az első számú akadály.
Moduláris, vezérlőszekrény nélküli automatizálási rendszer
A Beckhoff rugalmas, kis helyigényre optimalizált, intelligens MX-rendszerével a hagyományos vezérlőszekrények teljes mértékben kiválthatók. Ez a gyártásautomatizálás számára teljesen új lehetőségeket teremt.
A technológiai ágazat bízik legkevésbbé kiberbiztonsági ismereteiben
Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.
Kontron FOCUS 2023 Ipari Digitalizációs Nap meghívó
Tisztelettel meghívjuk Önt és érdeklődő munkatársait az “Kontron FOCUS 2023 Ipari Digitalizációs Nap” c. rendezvényünkre.
Gyártsunk okosan! - Smart Factory ConnAction ipar 4.0 konferencia június 7-9. között
4 gyárlátogatással, moderált networking beszélgetésekkel és fenntarthatósági szakértőkkel kapcsol a korábbinál is magasabb fokozatba az okos gyártást fókuszba helyező 3 napos, interaktív szakmai rendezvény.