Végeselemes modellezés a termékfejlesztésben
Ahogy a digitalizáció térnyerése következtében a gyártási folyamatok egyre komplexebbé válnak, mind nagyobb szerephez jutnak azok a technológiák, melyek költséghatékony módon képesek rövidíteni a termékek piacra jutási folyamatát - versenyelőnyhöz juttatva a vállalatokat.

 

Az XVII. ANSYS Konferencia és eCon Felhasználói Találkozó azokkal a szimulációs megoldásokkal foglalkozik, melyek segítenek elérni ezeket a célokat. Napjainkban azok a cégek lehetnek igazán sikeresek, melyek képesek folyamataikat hatékonyan, a digitális gazdaság elvárásai szerint alakítani. E folyamat egyik fontos jellemzője, hogy drasztikusan csökken a termékek életciklusa. Elég csak a mobiltelefonokra vagy a gépjárművekre gondolni. Ugyanabból a mobil készülék típusból évente jelennek meg az újabb verziók, és kétséges, hogy van-e értelme ilyen gyakran váltani, mégis sokan megteszik. Egyre rövidebb modellciklusok jellemzik a jóval összetettebb autóipart is: míg az 1980-as években egy-egy modell akár 9-10 évig is a piacon volt, ma már ez a szám 4-5 évre csökkent. Vagyis a cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy folyamatosan vonzó termékekkel lássák el a piacot.

– Ahhoz, hogy a terméktervezés idejét csökkenteni tudjuk, már a fejlesztés korai szakaszában érdemes olyan megoldásokat alkalmazni, melyek segítségével akár a prototípus gyártás előtt feltérképezhetők a hibalehetőségek. Tapasztalatunk szerint akik a tervezés során komplex szimulációs analízist használnak, versenytársaikat megelőzve sokkal hamarabb jelennek meg új termékekkel. Emellett jóval kevesebb a tervezési hiányosságokból adódó vevői reklamáció, a termék vagy berendezés működésével kapcsolatos meghibásodás – hívja fel a figyelmet a végeselemes analízis előnyeire dr. Molnár László, az eCon Engineering Kft. szoftverértékesítési üzletágának vezetője.

A korszerű szimulációs szoftverek, így az általunk forgalmazott, több mint ötven éves múltra visszatekintő ANSYS nem csupán a mérnöki gyakorlatban már jól ismert mechanikai számítások elvégzésére alkalmas, hanem a legújabb fejlesztési területek - 3D fémnyomtatás, kommunikációs és radar antennák, önvezető autók fejlesztése, 3D elektromágneses térszámítás – analízis igényét is képes kielégíteni. Ezeknek az intenzíven fejlődő technológiáknak is köszönhető, hogy a végeselemes módszer alkalmazásának fontossága már a villamosmérnök és informatikus képzés során is egyre nagyobb hangsúlyt kap – emeli ki a szakember.

Nem csak az árcédula számít

A piaci verseny a szoftverfejlesztő cégeket sem kerüli el, ennek ellenére a szimulációs alkalmazások többnyire a mérnöki szoftverek felső árkategóriáját képviselik. Ezért a forgalmazók számos kedvező felhasználási megoldást kínálnak ügyfeleiknek, a legfelkészültebb mérnökirodák pedig önálló szolgáltatásként számítási kapacitásaikkal segítik ügyfeleik terméktervezési folyamatait. A kereskedelmi forgalomban kapható szoftverek mellett szól az az óriási előny is, hogy többezer fejlesztőt tudnak a háttérben, akik napi szinten foglalkoznak a szoftverek fejlesztésével és validálásával. Ez minőségi garanciát ad arra, hogy a szükséges mérnöki tudás birtokában elvégzett feladatok megbízható eredményt adnak.

– Nem feltétlenül csak pénzügyi kérdés, hogy házon belül vagy külső szolgáltatót bízunk meg egy számítási feladat elvégzésével. A piacon mindkét megoldásra van példa, elsősorban a megbízó dolga eldönteni, hogy azt a stratégiai tudást, amely a termék tervezése, fejlesztése és annak egész életpályája során összegyűlik házon belül kívánja tartani vagy ez a tudás a szolgáltatót gazdagítja. E kérdést többnyire a termék jellege dönti el: ha a piac igényli a folyamatos frissítést, új verziók megjelenését és ehhez kapcsolódóan napi vagy heti szinten van szükség szimulációs feladatok elvégzésére, célszerű cégen belüli megoldást találni. Ennél ritkább feladatokat már érdemes külső szolgáltatóra bízni – mondja Molnár László.

 

 

Az eCon Engineering szoftverértékesítési vezetője arra is emlékeztet, hogy az ANSYS végeselemes szoftver lehetőségeit kiegészítve a hazai felhasználók rendelkezésére állnak olyan, a cégük által fejlesztett testre szabott megoldások is, melyek számos feladat még gyorsabb és hatékonyabb elvégzését biztosítják. Ezekből is ízelítőt kaphatnak az érdeklődő szakemberek az április 19-i ANSYS Konferencia és eCon Felhasználói Találkozón. A résztvevők megismerkedhetnek azokkal a módszerekkel, melyek révén egyszerűbben elvégezhetők a termékfejlesztéshez kapcsolódó, akár egyedi és bonyolult beállításokat igénylő számítások is.

A délelőtti előadásokat követően három szekcióban 15 előadás várja a konferencia résztvevőit. Az előadások többsége valós ipari alkalmazásokról szól. Érdekesnek ígérkezik az Áramlástani szekcióban Kelemen Sándor Márk előadása, aki a membránszűrő berendezés áramlástani vizsgálatáról és a fejlesztési lehetőségek felméréséről beszél, az Elektromágnes szekcióban a BME munkatársa, Szombathy Csaba NYÁK-ra integrált 80 GHz-es tölcsérantenna tervezése és analízise című előadása keltheti fel az érdeklődők figyelmét, a Mechanika szekcióban az eCon Engineering Kft. munkatársa, Lendvai Márton ismerteti a polimer kompozit vasúti ülés fejlesztése során szerzett tapasztalatait.

A konferenciára folyamatosan lehet regisztrálni, a részletes program ezen a felületen érhető el.

Kedvezményes kiállítói jelentkezés az AUTOMOTIVE kiállításra
2019. február 28-ig minden kiállító kedvezményesen foglalhatja le helyét az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra!
Megérkezett az új easyE4
Az Eaton bemutatja nagy sikerű „easy” vezérlőrelé-sorozatának új generációját. Sokoldalúságának köszönhetően az easyE4 ideális megoldás minden olyan szakember számára, aki a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretné megoldani a vezérlési feladatokat.
Nagyobb értékteremtés integrált automatizálási megoldásokkal
Az automatizált gépek a digitális gyár kulcsfontosságú összetevői, így az ipar 4.0 koncepció szerves részét képezik. A DMG MORI automatizálási boszorkánykonyhájának egyik legújabb eredményei a második generációs Robo2Go és a palettakezelő rendszerek széles választéka. A maximum 12 paletta kezelésére képes, 250 kg teherbírású PH 150 rendszert egy DMU 65 monoBLOCK öttengelyes marógépben mutatták be, míg az új PH 400 egy DMU 85 monoBLOCK gépen debütált.
Legális puska az előírások teljesítéséhez
Könnyű elveszni a szabályok erdejében, ha egy vállalat informatikai rendszereinek több különféle szabályozásnak és belső házirendnek is eleget kell tenniük a megfelelő működéshez. A SUSE szakértői szerint egy fejlett szerverfelügyeleti platform ad igazán jól használható „térképet” az informatikai szakemberek kezébe az eligazodáshoz ebben a rengetegben.
Nem a költségkeret szab határt a vállalatok zöld működésének
A nemrég megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon többek között a világhírű természetfilmes, David Attenborough is felhívta a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és sürgette a kormányokat, valamint az üzleti élet képviselőit a gazdaság jelenlegi működésének mielőbbi megváltoztatására.