Valamennyien a változás részesei leszünk
A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform nemzetközi konferenciája a legfrissebb iparági trendekről adott áttekintést a gyártáslogisztikától kezdve az ipari IoT hálózatok jövőjén át egészen a gyakorlatorientált ipar 4.0 oktatási megoldásokig.

 

Világunk egyre inkább digitalizálttá válik – ez hatással van a termékek fejlesztésére, gyártására, és felhasználásukra is. A negyedi ipari forradalom kínálta technológiai és üzleti lehetőségeket legjobban a már működő megoldásokon keresztül lehet bemutatni, melyek aztán további fejlesztési ötleteket inspirálhatnak – a közös gondolkodás mellett ez is egyik célkitűzése volt az NGM május 15-i egész napos rendezvényének, amelyre közel 200 szakember regisztrált.

Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár a konferenciát megnyitó előadásában hangsúlyozta, hogy a fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedéshez az erőforrásokat a magas termelékenységű innovatív iparágakba kell irányítani. Nagyon fontos, hogy a kis- és középvállalkozások is kezdik felismerni, hogy az automatizálás, az ipar 4.0 nem azt jelenti, hogy munkahelyek válnak feleslegessé, hanem a technológiai kihívások mellett azokra a kérdésekre kell választ találnunk, hogy miként növelhetjük munkatársaink tudásszintjét és képességeit, és hogyan tudunk hozzájárulni a versenyképesség javításához.

 

A felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedéshez az erőforrásokat a magas termelékenységű innovatív iparágakba kell irányítani

 

Az államtitkár emlékeztette a konferencia résztvevőit arra, hogy a negyedik ipari forradalom alapvetően a gépek internetes kapcsolatára épül. Az információk kölcsönös cseréje mellett a fejlett technológia egyre inkább erősödő kooperációs lehetőséget teremt a vállalatok között. Az így megvalósuló hálózati együttműködések biztosítják a méretgazdaságos termelést, a kockázat- és költségmegosztást, a versenypozíció javítását, a gyorsabb fejlesztési lehetőségeket, piacbővítést, és a munkaerő hatékony foglalkoztatását.

Véleménye szerint egy ilyen új típusú vállalati összefogásban a résztvevők továbbra is megőrizhetik önállóságukat, ugyanakkor bátran építhetnek egymás erősségeire. Hozzátette: a kormány további programok kidolgozásával kíván ösztönzést nyújtani ehhez a folyamathoz, amelyben a digitális átállás a szemléletváltáson, a korszerű gondolkodáson keresztül valósul meg.

Digitalizáció - a teljes ellátási láncban

Az államtitkári megnyitóban említett vállalati hatékonyság kérdéséhez kapcsolódott a konferencia kiemelt előadása is: Györgypál László, a Pozi Technologies Kft. ügyvezető igazgatója a digitalizáció egyik mostohagyerekéről, a digitális ellátási lánchoz illetve a gyártáslogisztikához kapcsolódó fejlesztések elmaradásáról beszélt. Miért probléma ez? Állítása szerint a gyártóipar évi 15 trillió dolláros teljesítménye masszív veszteséget termel, melynek okai nehezen beazonosíthatók. Ugyanakkor egy jól működő logisztikai rendszerrel akár 10-20 százalékos hatékonyságnövekedés is elérhető, túlnyomó részt az ellátási láncban.

Mi kell ahhoz, hogy egy logisztikai folyamatot digitalizáljunk? – vetette fel a kérdést a szakember. Györgypál László szerint mindenek előtt egy pozíciónáló infrastruktúra szükséges. Mint mondta, erre már számos megoldás létezik: pozíciónáló tag-ek, kommunikációs hálózatok, szoftverek, amelyek az infrastruktúrán begyűjtött információt a kommunikációs hálózaton keresztül megkapják és feldolgozzák, illetve átadják azoknak a működést támogató rendszereknek, amelyek a gyártást legfelsőbb szinten szabályozzák.

 

Egy jól működő logisztikai rendszerrel akár 10-20 százalékos hatékonyságnövekedés is elérhető

 

Fontos olyan alkalmazásokat választani, melyek lehetővé teszik, hogy digitálisan lássuk az alkatrész útját, minden mozgást nyomon tudjunk követni. “Innen már csak egy lépés a valódi digitalizáció, amikor egy gyáregységen belül folyamatosan, valós időben meg tudjuk mondani, hogy az adott eszköz, alkatrész honnan érkezik, vagy éppen hol jár a termelést felügyelő mérnök. A következő lépés mindezt kiterjeszteni az üzemen kívüli folyamatokra” – tette hozzá az előadó.

Például a beszállítókat arra ösztönözni, hogy egy hasonló rendszeren keresztül ne a gyárkapuban informálják a vevőt egy fennakadásról, hanem abban a percben, amikor az megtörténik. Ez akár napokkal korábban is lehetséges, így van idő a felkészülésre. Györgypál László szerint ezek a technológiai megoldások képesek lefordítani a valóságot egy digitalizált formába, és a hibák, veszteségek csökkentésével növelni tudják a gyártás hatékonyságát.

Digitalizáció - több mint technológia

Az ellátási lánc és a logisztika digitalizációjának fontosságáról szóló előadást az ipar 4.0 technológiák fejlesztésében és alkalmazásában irányt mutató, jelentős gyártóbázissal és kutatás-fejlesztési kapacitással rendelkező vállalatok képviselőinek beszélgetése követte. Egyebek mellett szó esett vállalati víziókról, a kis- és középvállalatok lehetőségeiről, a menedzsment szerepéről, a lemaradás okairól és a felzárkózás esélyeiről.

Orovica Szilárd, a KUKA Hungária Kft., ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a következő években az ipari robotok számának további emelkedésére lehet számítani. Megítélése szerint 2020-ig a jelenlegi robot penetráció további 500 ezer - ipari és háztartási - eszközzel fog növekedni. Technológiai szempontból is felgyorsul a jelenlegi tendencia: a hagyományos robotokat felváltják a mobil, és az emberrel közvetlenül együtt dolgozó kollaboratív robotok.

 

A következő években az ipari robotok számának további emelkedésére lehet számítani

 

Mint elmondta, innen már csak néhány lépés, hogy a robotok képesek legyenek a felhőn keresztül kommunikálni, egymástól tanulni és a jó gyakorlatokat megosztani. Ez az elképzelés ma még talán a sc-fi világa, de efelé haladunk. Györgypál László előadására utalva hangsúlyozta, hogy a digitalizáció a kis- és középvállalatok esetében is elkerülhetetlen. Egyrészt versenyképességük megtartása, másrészt a további fejlődésük érdekében szükséges a fejlesztések végrehajtása.

Fontos szempont az is, hogy a munkaerőhiány által nehéz helyzetbe került kkv-k problémáira hatékony megoldás lehet a robotizáció. Az általánosan elterjedt vélekedést cáfolva az ügyvezető igazgató elmondta, nagyon jó hazai példák vannak arra, hogy a kis- és közepes vállalatok bizonyos folyamataikat hogyan robotizálták azért, hogy a felszabaduló munkaerőt megtartva, átképezve, magasabb hozzáadott értékű munkát végezzenek.

Szövényi-Lux Márton, a Festo Automatika Kft. ügyvezető igazgatója szerint olyan ütemű a fejlődés a digitalizáció terén, hogy nehéz évtizedes prognózisokba bocsátkozni. A Festo célja egy olyan tanuló szervezet létrehozása és működtetése, amely önállóan, saját maga is mesterséges és önálló intelligenciával rendelkezve képes alkalmazkodni a változó körülményekhez. Ez jóval több a robotizációnál és komplexebb az automatizálási rendszereknél. Szándékuk szerint ezt a gondolkodásmódot szeretnék a Mintagyárak program egyik résztvevőjeként partnereiknek is átadni.

Az ügyvezető igazgató szerint a következő húsz hónap során várhatóan 1700 szakembernek, köztük a Festo beszállítói bázisát jelentő mintegy kétszáz kis- és középvállalat vezetőjének tudják megmutatni, hogy az Excell táblázatokon túl is vannak lehetőségek. Szeretnék meggyőzni a látogatókat arról, hogy érdemes a digitalizációval foglalkozni, hiszen ezek a megoldások nem csak a multinacionális vállalatok számára nyújtanak technológiai és üzleti lehetőségeket. Ahogy fogalmazott: az általuk kínált menü nem csak a gyártáshoz, a robotizáláshoz, a valósidejű adatfeldolgozáshoz, hanem az ellátási lánc egészéhez kínál kapcsolódási lehetőségeket, így bárki elindulhat a számára legkedvezőbb irányba.

 

A Festo célja egy olyan tanuló szervezet létrehozása és működtetése, amely önállóan, saját maga is mesterséges és önálló intelligenciával rendelkezve képes alkalmazkodni a változó körülményekhez

 

Szövényi-Lux Márton hozzátette: a Festo abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem csak megmutatja, de közel harminc éve tanítja is az új technológiákat. Didactic üzletáguk a közép- és felsőfokú mechatronika, valamint felnőttképzés meghatározó szereplője. Az oktatási programjaikon részt vevő középiskolai diákok illetve egyetemi hallgatók szakmájuk legkorszerűbb ismereteit sajátíthatják el a Festo eszközein, így munkába álláskor szinte azonnal teljes értékű munkatársként tekintenek rájuk. A Festo kínálatában jelenleg rendelkezésre áll az ipar 4.0 technológiát oktatására alkalmas eszközrendszer és a hozzá kapcsolódó tananyag.

Szövényi-Lux Márton gondolataihoz kapcsolódva Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója egyetértett abban, hogy ha a jövő gyáráról beszélünk, a teljes értékláncot kell vizsgálni, csak az hozhat tartós hatékonyságnövekedést. Példaként említette a hannoveri kiállításon bemutatott Bosch-megoldásokat, melyek a gyártófelület újszerű megközelítéséről szóltak. Eszerint a jövő gyára egy olyan flexibilis gyártófelület lesz, amelynek csak a falai állandóak, minden más az aktuális gyártási követelményeknek megfelelően rugalmasan változtatható.

Az elkövetkező évek egyik fontos szemléletváltásának nevezte a Rexroth ügyvezető igazgatója, hogy az ipar 4.0 fókuszát a technológiai megoldások helyett az üzleti előnyökre kellene irányítani. Úgy vélte, hogy fontos megértetni a felhasználókkal: ne elsősorban műszaki eszközöket, technológiai megoldásokat, hanem üzleti előnyöket lássanak az ipar 4.0-ban. Ezt szeretnék elérni beszállítóikkal kapcsolatban is. Ennek érdekében egy kis- és középvállalatoknak szóló, 1700 oktatási napból álló hazai és nemzetközi edukációs programot indítottak, melynek során kifejezetten a digitalizációhoz kapcsolódó alapok megteremtésére helyezik a hangsúlyt.

Kedvezményes kiállítói jelentkezés az AUTOMOTIVE kiállításra
2019. február 28-ig minden kiállító kedvezményesen foglalhatja le helyét az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra!
Megérkezett az új easyE4
Az Eaton bemutatja nagy sikerű „easy” vezérlőrelé-sorozatának új generációját. Sokoldalúságának köszönhetően az easyE4 ideális megoldás minden olyan szakember számára, aki a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretné megoldani a vezérlési feladatokat.
Nagyobb értékteremtés integrált automatizálási megoldásokkal
Az automatizált gépek a digitális gyár kulcsfontosságú összetevői, így az ipar 4.0 koncepció szerves részét képezik. A DMG MORI automatizálási boszorkánykonyhájának egyik legújabb eredményei a második generációs Robo2Go és a palettakezelő rendszerek széles választéka. A maximum 12 paletta kezelésére képes, 250 kg teherbírású PH 150 rendszert egy DMU 65 monoBLOCK öttengelyes marógépben mutatták be, míg az új PH 400 egy DMU 85 monoBLOCK gépen debütált.
Legális puska az előírások teljesítéséhez
Könnyű elveszni a szabályok erdejében, ha egy vállalat informatikai rendszereinek több különféle szabályozásnak és belső házirendnek is eleget kell tenniük a megfelelő működéshez. A SUSE szakértői szerint egy fejlett szerverfelügyeleti platform ad igazán jól használható „térképet” az informatikai szakemberek kezébe az eligazodáshoz ebben a rengetegben.
Nem a költségkeret szab határt a vállalatok zöld működésének
A nemrég megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon többek között a világhírű természetfilmes, David Attenborough is felhívta a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és sürgette a kormányokat, valamint az üzleti élet képviselőit a gazdaság jelenlegi működésének mielőbbi megváltoztatására.