Üzleti sikert hozhat az innováció
Csak azok a cégek fejlődnek hatékonyan, amelyek képesek a jövő technológiai kihívásaira válaszokat találni – mondja Szilassy László, a Gamma Digital ügyvezetője annak kapcsán, hogy cégük a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel közös pályázatot nyert önvezető robottargoncák fejlesztésére.

 

Magyarországon és a visegrádi országokban az egy év alatt bejegyzett új szabadalmak száma egymillió főre jutóan az EU-átlag fele-harmada. Ez egyrészt következménye a nyugat-európai országokban aktívabb kutatói-fejlesztői tevékenységnek, részben pedig annak is tulajdonítható, hogy a külföldi tulajdonú vállalkozások – még abban az esetben is, ha Magyarországon folytatnak kutatói bázistevékenységet – a vállalkozás honos országában, vagy a vállalat bejegyzési helyén jelentik be inkább az új szabadalmakat. Jelenleg Magyarországon a többi visegrádi ország átlagánál is alacsonyabb a nemzeti szabadalmi hatósághoz évente bejegyzett szabadalmak száma – derült ki a Magyar Nemzeti Bank tavaly októberben első alkalommal kiadott versenyképességi jelentéséből.

Pedig az innováció és a kutatás-fejlesztés gazdaságra gyakorolt hatását vizsgáló szakértők szerint ma már nem a források elérhetősége, sokkal inkább a projektek sikeressé és anyagilag kifizetődővé tétele a legnagyobb kihívás. A számok azt mutatják, hogy a 2008. évi mélyponthoz képest viszonylag bőségesek a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordítható hazai és uniós források. Idén januártól egy 61 milliárd forintos keretösszegből kifejezetten a magyar mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységét kívánja ösztönözni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap: a vállalkozások innovációs tevékenységét 30 milliárd forint, a kutatói-ipari együttműködéseket 31 milliárd forint keretösszegű pályázatokkal támogatja.

Elsősorban nem a cégméret, hanem a know-how számít

A már említett szakértői vélekedések szerint Magyarország innovációs teljesítményének javulását leginkább az hátráltatja, hogy a kis- és közepes vállalkozások csak szerény mértékben tudnak az innovációs folyamatokba bekapcsolódni, illetve nem jönnek létre nagy számban innovációra alapított kisvállalkozások. Jóllehet az OPTEN adatai szerint a kutató cégek nagyrészt ebből a vállalati körből kerülnek ki. Az is szembeötlő, hogy az elmúlt években – talán a gyógyszer- és autóipart kivéve – az új generációs gondolkodásmódot képviselő startupok világából sem érkeztek olyan fejlesztések, amelyekre a hagyományos iparágakban dolgozó vállalatvezetők felkapták volna a fejüket.

 

Szilassy László: "csak azok a cégek fejlődnek, amelyek képesek a jövő technológiai kihívásaira válaszokat találni"

 

 

 

– Ennek talán az az egyik oka, hogy a startupok nem kifejezetten B2B irányba fejlesztenek. Üzleti modelljük, gondolkodásmódjuk is alapvetően eltér a megszokott vállalati folyamatokhoz képest: többségük szoftver- vagy alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik, de az európai törvények nem teszik lehetővé szoftver szabadalmaztatását, ezért gyakran a termékkel együtt a startup értékesítése a cél. Egy kis és közepes cég, vagy akár egy multinacionális vállalat esetében is sokkal egyszerűbb egy technológia vagy szabadalom megvásárlása, mint egy komplett vállalkozás integrálása – hívta fel a figyelmet Szilassy László, a Gamma Digital ügyvezetője. Az évi kétmilliárd forintos éves árbevételű, ipari automatizálással, szabályozástechnikával és rendszer-integrációval foglalkozó magyar tulajdonú vállalkozás ugyanakkor jó példa arra, hogy a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési források felhasználásával, speciális szaktudás birtokában lehetséges egyedülálló innovatív megoldások létrehozása az ipari felhasználók számára is.

– A tudás érdekékben sok munkát kell befektetni, mert csak azok a cégek fejlődnek, amelyek képesek a jövő technológiai kihívásaira válaszokat találni. A mérnökök alapvető igénye, hogy valami újat hozzanak létre, azonban a hazai viszonyok között egy kis- vagy középvállalatnak ez ritkán sikerül partnerek bevonása nélkül. A pályázati források új utakat is megnyithatnak egy vállalkozás tervei előtt. Összehozhatnak olyan szereplőket, akik a pályázati lehetőségek nélkül nem találnának egymásra. Így például az alapkutatásokban jeleskedő egyetemi kutatóhelyek a vállalati szereplőkkel konzorciumot alakítva képesek egy magasabb tudásszint elérésére – fogalmazott a szakember.

Piacképes termékkel hódíthatnak

Az innováció, az ipari kutatás-fejlesztés mindig kockázatokkal jár. A sikerhez ötlet, kreativitás, kísérletező kedv és persze megfelelő piacismeret szükséges, hiszen a fejlesztés célja piacképes termék létrehozása. A hazai kkv-k e tekintetben talán akkor járnak el helyesen, ha azokat a területeket célozzák meg, ahol nem a nagy tőkeigényű fejlesztések a meghatározók, hanem viszonylag kevés pénz befektetésével és elsősorban a rendelkezésre álló magas szintű mérnöki szaktudást felhasználva érhetnek el eredményeket.

– A Gamma Digital már 8-10 éve foglalkozik önvezető targoncák fejlesztésével. Az elmúlt évek technológiai fejlődése, a szenzorika területén tapasztalható kedvező árváltozások, valamint a logisztikai, gyártás- és raktárközi szállítási feladatokban tetten érhető egyre súlyosabb munkaerőhiány arra késztetett bennünket, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel együttműködésben további fejlesztésekbe kezdjünk – mondta Szilassy László. A 2017 októberében indult fejlesztéssel a jelenleginél olcsóbb, az alkalmazási környezettel szemben toleránsabb, ezáltal költséghatékonyabb és szélesebb körben alkalmazható megoldások létrehozását tervezi a konzorcium. A rendszer újszerűsége a felhasznált helymeghatározó mérési módszerekben, a mérési eredmények intelligens összehangolásában, valamint a targoncák által használt flottaszintű útvonalválasztó és terheléselosztó eljárásokban rejlik.

 

 

A konzorciumot vezető Gamma Digital célja olyan vezető nélküli targoncaflotta irányító megoldás és prototípus kidolgozása, amely jelenleg még ezen az alkalmazási területen nem áll rendelkezésre. Ilyen például a vegyes szenzorparkra alapozott, például rádiófrekvenciás, lézeres és gépi látásra egyszerre épülő helymeghatározás, mely bel- és kültérben egyaránt biztosítja a megkövetelt pontosságot, egyenetlen talajon mozogva is, így egyazon jármű tud beltérből szabadba, majd akár újra beltérbe árut szállítani.

Szintén újdonság a flottaszintű tudásmegosztáson alapuló útvonaltervező eljárás, mely a futási idők mellett a padlózat nyomásterhelésének egyenletes elosztására is figyel a padlózat és a targonca kerekeinek védelme érdekében, jelentősen csökkentve az üzemeltetési és karbantartási költségeket. A járművek magas szintű biztonsági rendszere gyakorlatilag kizárja az ütközéseket, védve ezzel a szállított terméket, a berendezéseket és a testi épséget. Az automata üzemnek köszönhetően nem történik hibás szállítás, ami különösen a gyártóüzemekben történő alkalmazás esetén fontos szempont.

Szilassy László a projekttel kapcsolatos várakozásairól szólva hangsúlyozta: abban bíznak, hogy a rendelkezésükre álló hároméves időtartam alatt olyan szabadalmak is létrejöhetnek, melyek további fejlesztési lehetőségek és egyben üzleti eredmények alapját képezhetik. Az elmúlt évben az Ernst & Young Év üzletembere egyik különdíjat elnyerő cégvezető hozzátette, hogy bár a program elején tartanak, már most keresik azokat a cégeket, amelyek Magyarországon vagy külföldön alkalmazni tudják majd az általuk fejlesztett önvezető targoncákat és irányítási rendszerüket.

A fröccsöntéshez használt szimulációs megoldások új generációja
A CoreTech System Moldex3D R17 szoftvere az új felhasználói felületnek és az egységes szimulációs munkafolyamatnak köszönhetően könnyű és gyors betekintést biztosít a gyártási folyamatba, felgyorsítva ezzel a döntéshozatali fázist.
Megtisztítják a világűrt
Az Európai Űrügynökség (ESA) Clean Space programjának egyik célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől, a projekt keretében egy magyar cég az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését végzi.
Többet tudunk az összeszerelésnél
A HD Composite Zrt. – és konzorciumi partnerei – Magyarországról indulva szeretnék meghódítani a világ autógyártását, az eddig csak a szupersportkocsikat jellemző anyagok, a kompozitok felhasználásával. Egy példaértékű akadémiai kutatóintézeti, egyetemi és ipari konzorcium együttműködését mutatjuk be.
3D pozíciós Hall szenzorok szórt mágnesesség kompenzációval
A TDK-Micronas új, háromdimenziós szenzorcsaládja négy különböző mérési módot kínál egyetlen eszközben: lineáris poziciómérés, 360°-os elfordulásmérés, 180°-os elfordulásmérés szórt mágnesesség kompenzációval, valamint valós háromdimenziós mágneses tér (BX, BY, BZ) mérés.
S&T Mold & Plastics Academy meghívó
Tisztelettel meghívjuk Önt és érdeklődő munkatársait az “S&T Mold & Plastics Academy” c. rendezvényünkre.