Tűt a szénakazalban – RTLS megoldással
Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek (dobozok, ládák, raklapok stb.) vonalkódos vagy RFID azonosítókkal való ellátása és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük.

 

Beszéljünk akár intralogisztikáról, szállítmányozásról, gyártói anyagraktárról, vagy üzletláncot ellátó disztribúciós központról, mindenütt megtalálhatjuk az automatikus egységazonosítás előbb említett változatainak valamelyikét. Az elektronikus támogató rendszerek kevés esélyt adnak a kezelőknek a tévedésre, sőt a folyamatszervezéssel, lean filozófia gyakorlati megvalósításaival olyan szintre jutottunk, hogy a fizikai munkát végző dolgozók szaktudása a logisztikai folyamatokban háttérbe szorult. Folyamatosan nő az igény a logisztikai folyamatok automatizálására, mikor az egységek mozgatását és követését megpróbáljuk teljesen automatizálni. Egyre több partnerünk tér át a kizárólag vonalkód alapú megoldásainkról a vegyes, vonalkód és RFID alapú megoldásainkra.

A kialakított ellenőrzési pontokon, kapukon áthaladó egységek figyelésén már túlmutató, folyamatos beltéri mozgás-, és útvonalfigyelést (RTLS megoldások) vettük célba. Az RTLS (Real Time Location System) megoldások olyan áttörést hozhatnak az anyagmozgatás automatizálásában, mellyel az eddig megközelíthetetlennek hitt korlátokat léphetjük át. Míg az RFID technológia alkalmazásával egy raktárban a nagyobb területek (zónák) figyelése vált megoldottá, addig az RTLS helymeghatározó rendszerrel akár 1 méteres pontossággal, kisebb lokáció szintű megkülönböztetés érhető el.

De hogyan is képzeljünk el egy RTLS rendszert a gyakorlatban?

Adott egy autóipari beszállító cég, több ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal, nehézkes papír alapú nyomon követéssel. Hosszú évek óta folyik így a termelés, most elérkezett az idő, hogy a jelenleg működő gyártási és belső logisztikai folyamataikat megtámogassák egy automatikus egységkövetési rendszerrel. Egyértelmű a cél: megvalósítani a valós idejű automatikus adatgyűjtésen alapuló irányított működést, mely mindenki számára elérhető adatokat szolgáltat. Mindezt úgy, hogy lehetővé váljon a teljes folyamatszintű nyomonkövethetőség és emellett az automatizált adatgyűjtés „természetesen” minimalizált adminisztrációs teherrel járjon.

 

 

A feladat megvalósításához a LOG4Pro termeléslogisztikai rendszerünk adja az alapot, melybe integráltan működik az RTLS helymeghatározó rendszer. A cégünk által fejlesztett LOG4Pro termeléslogisztikai rendszer megoldást nyújt a felmerülő igényekre! Segítségével a belső logisztikai folyamatok és munkahelyi műveletek akár egyedi termékszint mélységben követhetőek; az anyagáramlás folyamatos felügyeletével a termelésben lévő készletszint jelentős mértékben csökkenthető; megfelel az általában használt minőségbiztosítási és visszakövethetőségi elvárásoknak; hatékonyság növelés az automatikus azonosításnak, ellenőrzésnek és képfeldolgozásnak köszönhetően; adatszolgáltatás a magasabb szinten lévő rendszerek felé a megfelelő döntések előkészítéséhez, meghozatalához; web alapú, korszerű IT architektúra.

A LOG4Pro rendszerrel megvalósuló irányított anyagmozgások minimalizálják a felesleges munkavégzést. Ennek köszönhetően lehetővé teszik a pontos készletvezetést és a folyamatos, automatizált adatgyűjtésnek köszönhetően az adminisztrációs terhek növelése nélkül biztosítanak adatokat a folyamatok statisztikai alapokon nyugvó elemzéséhez, majd optimalizálásához. A készletszintek pontos ismerete elengedhetetlen a költséghatékony készletgazdálkodáshoz. A termelési folyamatok monitorozása által pedig hatékonyabb gyártási folyamatok, pontosabb termelési tervek alakíthatók ki.

Ez tényleg Ipar 4.0

Azt már mi is látjuk a megkeresések alapján, hogy a termeléslogisztikában a beltéri, valós idejű helymeghatározásra (RTLS) hatalmas igény van már most és lesz a jövőben is! Előreláthatóan a gyártói környezetben fog először betörni a technológia, ugyanis sokat spórolhat egy vállalat a gyártási folyamatok és a minőségbiztosítás optimalizálásával, ha pontosan tudják, hol tart egy termék a gyártósoron, vagy éppen hol vannak a szerszámok és alapanyagok egy akár több ezer négyzetméteres csarnokban vagy telephelyen.

Szintet lép a szerszámgépek digitalizálásában a Siemens
CNC vezérlőinek új nemzedékével a Siemens zökkenőmentesen kapcsolja össze a fizikai és a virtuális világot. A Sinumerik ONE által a szerszámgépek gyártói és felhasználói egyaránt nagyobb termelékenységet, jobb minőséget érhetnek el, ahogyan az szeptemberben, az EMO 2019 kiállításon is látható lesz Hannoverben.
A fröccsöntéshez használt szimulációs megoldások új generációja
A CoreTech System Moldex3D R17 szoftvere az új felhasználói felületnek és az egységes szimulációs munkafolyamatnak köszönhetően könnyű és gyors betekintést biztosít a gyártási folyamatba, felgyorsítva ezzel a döntéshozatali fázist.
Hibrid csapágyak tűrőképességének vizsgálata
Az SKF új kutatása költséghatékonyabbá és megbízhatóbbá teheti a hibrid csapágyakat, utat nyitva ezzel az alkalmazások szélesebb körében történő felhasználásukhoz.
Megtisztítják a világűrt
Az Európai Űrügynökség (ESA) Clean Space programjának egyik célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől, a projekt keretében egy magyar cég az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését végzi.
Többet tudunk az összeszerelésnél
A HD Composite Zrt. – és konzorciumi partnerei – Magyarországról indulva szeretnék meghódítani a világ autógyártását, az eddig csak a szupersportkocsikat jellemző anyagok, a kompozitok felhasználásával. Egy példaértékű akadémiai kutatóintézeti, egyetemi és ipari konzorcium együttműködését mutatjuk be.