Tiszta levegővel is gazdaságosan működik
A Siemens új középfeszültségű kapcsolóberendezésében szigetelő gázként kén-hexafluorid helyett tiszta levegőt használ, amely csupán a környező légkör természetes összetevőit tartalmazza.

 

A kapcsolóberendezés a 8DA és 8DB termékcsalád új eleme és szintén a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik. Egy vákuum megszakító egység végzi a kapcsolási és ívoltási műveleteket, míg a fém tokozású, gázszigetelésű kapcsolóberendezés (GIS) belsejében található áramvezető részek szigeteléséhez földgázt használnak. Ezt a típusvizsgált rendszert nagy áramok kapcsolására alkalmazzák az elsődleges elosztási szinten. Az egypólusú, tokozott 8DAB 12 egység a Siemens kék GIS portfóliójának SF6-mentes, középfeszültségű kapcsolóberendezése. Azok a kapcsolók és kapcsolóberendezések, amelyek kén-hexafluoridot (SF6) használnak szigetelő, kapcsoló és ívoltó gázként, továbbra is a Siemens portfólió fontos elemei.

"Az újonnan kifejlesztett 8DAB 12 egységgel szisztematikusan bővítjük középfeszültségű kapcsolóberendezéseink portfólióját" – mondta Stephan May, a Siemens középfeszültségű berendezések és rendszerek üzletágának (Medium Voltage and Systems Business Unit) vezérigazgatója. "Továbbra is a már jól bevált vákuumos kapcsolási technológiát és az egypólusú kapcsolóberendezés tokozást kínáljuk ügyfeleinknek, akik immár saját igényeik szerint választhatják meg az alkalmazott szigetelő gázok jellemzőit. A funkciók és a méretek ugyanazok maradnak, mint a 8DA sorozatú kapcsolóberendezések esetén."

 

 

Az új kék GIS portfólióval a Siemens az ügyfelek piaci igényeire reagál, akik – megőrizve a GIS rendszerek már bevált jellemzőit – nem vegyi szigetelő közeget kívánnak alkalmazni villamosenergia hálózataikban. A kék GIS portfólió elemei a Siemens azon termékeit reprezentálják, ahol a szigetelő közeg nem tartalmaz fluor gázokat, és kielégíti a vonatkozó biztonsági és környezetvédelmi szabványok legszigorúbb követelményeit is.

Az elmúlt évek során a vállalat intenzív kutatásokat végzett olyan alternatív szigetelőanyagokkal és technológiákkal kapcsolatban, ahol a jellemzők megközelítik az SF6-alapú gázkeverékek esetén tapasztaltakat, egyúttal garantálva a kapcsolóberendezés biztonságos és gazdaságos működését. A 8DAB 12 középfeszültségű kapcsolóberendezésben levő gáz kizárólag a környező légkör természetes összetevőiből áll, nem tartalmaz semmiféle vegyi adalékot. Ilyen összetevők például a nitrogén (N2) és az oxigén (O2).

A 8DAB 12 gázszigetelésű, középfeszültségű kapcsolóberendezés, ami a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik, így a kezelő élvezheti ennek a technológiának az összes előnyét: karbantartás nem szükséges, kompakt konstrukció, nagyfokú üzem- és személyi biztonságot, valamint magas rendelkezésre állást. A tiszta levegő használata további előnyökkel jár: könnyebb kezelhetőséget biztosít a telepítés és újrahasznosítás során. Továbbá nem szükséges jelenteni a felhasznált gáz mennyiségét sem.

A Siemens már több mint 40 éve használja a vákuum megszakítási technológiát középfeszültségű kapcsolóberendezéseiben. Emellett ezt a technológiát alkalmazzák a nagyfeszültségű rendszerekben, valamint újabban a maximum 145 kV feszültségű kapcsolóberendezésekben is. A vákuumos kapcsolási technológia esetén az érintkezők nyitásakor a kapcsolási ív fémgőz plazmában ég a vákuumos oltási kamrában található érintkezők között. Az ív kioltása után a fémgőz újra lecsapódik az érintkezőkre. Nincsenek bomlástermékek, és az ív nincs hatással a környező szigetelésre. Ez azt jelenti, hogy ívoltásra alkalmatlan földgáz használható az áram alatti vezetékek szigeteléséhez.

Folyamatadatok átvitele mobil végberendezésekbe
A Beckhoff Automation új Twincat IoT Communicatora révén megkönnyíti a kommunikációt a PLC és a mobileszközök - okostelefonok vagy táblagépek - között.
Adatelemzés a HR-folyamatokban
Ahhoz, hogy a jövő dolgozói számára a munkahely ne csak a munkavégzés színtere legyen, hanem tehetségük és adottságaik kiaknázásnak támogatója is, a munkáltató kezében számos eszköz van.
Önvezető autó, robotdoktor? Jöhet!
A magyarok több mint fele számít arra, hogy az önvezető autók széles körben elérhetők lesznek; a megkérdezettek 72 százaléka szívesen vásárolna mesterséges intelligencia által vezetett járművet a jövőben.
A hálózatosodás lesz a jövő gyárának "gőzgépe"?
Európában szinte nem létezik magára valamit is adó iparvállalat, melynek ne lenne saját elgondolása az ipar 4.0 néven emlegetett negyedik ipari forradalomról.
A vállalatoknak mindennél fontosabb az IT biztonság
Az Oracle legújabb, technológiai trendeket vizsgáló felmérése szerint az üzleti vezetők az adatvédelmet tekintik elsődleges, a közeljövőben megoldandó ügyüknek minden más nagyszabású IT fejlesztéssel szemben.