Tiszta levegővel is gazdaságosan működik
A Siemens új középfeszültségű kapcsolóberendezésében szigetelő gázként kén-hexafluorid helyett tiszta levegőt használ, amely csupán a környező légkör természetes összetevőit tartalmazza.

 

A kapcsolóberendezés a 8DA és 8DB termékcsalád új eleme és szintén a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik. Egy vákuum megszakító egység végzi a kapcsolási és ívoltási műveleteket, míg a fém tokozású, gázszigetelésű kapcsolóberendezés (GIS) belsejében található áramvezető részek szigeteléséhez földgázt használnak. Ezt a típusvizsgált rendszert nagy áramok kapcsolására alkalmazzák az elsődleges elosztási szinten. Az egypólusú, tokozott 8DAB 12 egység a Siemens kék GIS portfóliójának SF6-mentes, középfeszültségű kapcsolóberendezése. Azok a kapcsolók és kapcsolóberendezések, amelyek kén-hexafluoridot (SF6) használnak szigetelő, kapcsoló és ívoltó gázként, továbbra is a Siemens portfólió fontos elemei.

"Az újonnan kifejlesztett 8DAB 12 egységgel szisztematikusan bővítjük középfeszültségű kapcsolóberendezéseink portfólióját" – mondta Stephan May, a Siemens középfeszültségű berendezések és rendszerek üzletágának (Medium Voltage and Systems Business Unit) vezérigazgatója. "Továbbra is a már jól bevált vákuumos kapcsolási technológiát és az egypólusú kapcsolóberendezés tokozást kínáljuk ügyfeleinknek, akik immár saját igényeik szerint választhatják meg az alkalmazott szigetelő gázok jellemzőit. A funkciók és a méretek ugyanazok maradnak, mint a 8DA sorozatú kapcsolóberendezések esetén."

 

 

Az új kék GIS portfólióval a Siemens az ügyfelek piaci igényeire reagál, akik – megőrizve a GIS rendszerek már bevált jellemzőit – nem vegyi szigetelő közeget kívánnak alkalmazni villamosenergia hálózataikban. A kék GIS portfólió elemei a Siemens azon termékeit reprezentálják, ahol a szigetelő közeg nem tartalmaz fluor gázokat, és kielégíti a vonatkozó biztonsági és környezetvédelmi szabványok legszigorúbb követelményeit is.

Az elmúlt évek során a vállalat intenzív kutatásokat végzett olyan alternatív szigetelőanyagokkal és technológiákkal kapcsolatban, ahol a jellemzők megközelítik az SF6-alapú gázkeverékek esetén tapasztaltakat, egyúttal garantálva a kapcsolóberendezés biztonságos és gazdaságos működését. A 8DAB 12 középfeszültségű kapcsolóberendezésben levő gáz kizárólag a környező légkör természetes összetevőiből áll, nem tartalmaz semmiféle vegyi adalékot. Ilyen összetevők például a nitrogén (N2) és az oxigén (O2).

A 8DAB 12 gázszigetelésű, középfeszültségű kapcsolóberendezés, ami a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik, így a kezelő élvezheti ennek a technológiának az összes előnyét: karbantartás nem szükséges, kompakt konstrukció, nagyfokú üzem- és személyi biztonságot, valamint magas rendelkezésre állást. A tiszta levegő használata további előnyökkel jár: könnyebb kezelhetőséget biztosít a telepítés és újrahasznosítás során. Továbbá nem szükséges jelenteni a felhasznált gáz mennyiségét sem.

A Siemens már több mint 40 éve használja a vákuum megszakítási technológiát középfeszültségű kapcsolóberendezéseiben. Emellett ezt a technológiát alkalmazzák a nagyfeszültségű rendszerekben, valamint újabban a maximum 145 kV feszültségű kapcsolóberendezésekben is. A vákuumos kapcsolási technológia esetén az érintkezők nyitásakor a kapcsolási ív fémgőz plazmában ég a vákuumos oltási kamrában található érintkezők között. Az ív kioltása után a fémgőz újra lecsapódik az érintkezőkre. Nincsenek bomlástermékek, és az ív nincs hatással a környező szigetelésre. Ez azt jelenti, hogy ívoltásra alkalmatlan földgáz használható az áram alatti vezetékek szigeteléséhez.

Gyárban sztár: öt fontos új ipari technológia
A legmodernebb technológiák és összekapcsolt eszközök használatával biztonságosabban és hatékonyabban működhetnek az üzemek, és átláthatóbb lesz a termelés.
A digitális korban is hatékony megoldás a PC-alapú automatizálás
Ma már Magyarországon is egyre több vállalatvezető ismeri fel azt, hogy a digitalizáció előbb-utóbb nélkülözhetetlenné válik a folyamatok ipar 4.0 elvek szerinti átszervezésében - mondja Perecz Tamás, a Beckhoff Automation magyarországi leányvállalatának ügyvezetője.
Alanyi jogon járó ösztöndíjat adna a gyáriparosok szövetsége
Új javaslattal állt elő a hazai szakképzés megújítására a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A német duális szakképzés 2030-ig tartó, megújított rendszerét tekintették irányadónak a több mint két évig tartó munka során.
Tűt a szénakazalban – RTLS megoldással
Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek (dobozok, ládák, raklapok stb.) vonalkódos vagy RFID azonosítókkal való ellátása és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük.
Sebezhető adatokból áll emberi énünk
Informatikai biztonságról ma már egyre szélesebb körben beszélünk - egészen a gyermekeinket és a családunkat fenyegető veszélyektől a social media profilunk adataival való visszaélésen át a vállalati információk megóvásáig.