Tiszta levegővel is gazdaságosan működik
A Siemens új középfeszültségű kapcsolóberendezésében szigetelő gázként kén-hexafluorid helyett tiszta levegőt használ, amely csupán a környező légkör természetes összetevőit tartalmazza.

 

A kapcsolóberendezés a 8DA és 8DB termékcsalád új eleme és szintén a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik. Egy vákuum megszakító egység végzi a kapcsolási és ívoltási műveleteket, míg a fém tokozású, gázszigetelésű kapcsolóberendezés (GIS) belsejében található áramvezető részek szigeteléséhez földgázt használnak. Ezt a típusvizsgált rendszert nagy áramok kapcsolására alkalmazzák az elsődleges elosztási szinten. Az egypólusú, tokozott 8DAB 12 egység a Siemens kék GIS portfóliójának SF6-mentes, középfeszültségű kapcsolóberendezése. Azok a kapcsolók és kapcsolóberendezések, amelyek kén-hexafluoridot (SF6) használnak szigetelő, kapcsoló és ívoltó gázként, továbbra is a Siemens portfólió fontos elemei.

"Az újonnan kifejlesztett 8DAB 12 egységgel szisztematikusan bővítjük középfeszültségű kapcsolóberendezéseink portfólióját" – mondta Stephan May, a Siemens középfeszültségű berendezések és rendszerek üzletágának (Medium Voltage and Systems Business Unit) vezérigazgatója. "Továbbra is a már jól bevált vákuumos kapcsolási technológiát és az egypólusú kapcsolóberendezés tokozást kínáljuk ügyfeleinknek, akik immár saját igényeik szerint választhatják meg az alkalmazott szigetelő gázok jellemzőit. A funkciók és a méretek ugyanazok maradnak, mint a 8DA sorozatú kapcsolóberendezések esetén."

 

 

Az új kék GIS portfólióval a Siemens az ügyfelek piaci igényeire reagál, akik – megőrizve a GIS rendszerek már bevált jellemzőit – nem vegyi szigetelő közeget kívánnak alkalmazni villamosenergia hálózataikban. A kék GIS portfólió elemei a Siemens azon termékeit reprezentálják, ahol a szigetelő közeg nem tartalmaz fluor gázokat, és kielégíti a vonatkozó biztonsági és környezetvédelmi szabványok legszigorúbb követelményeit is.

Az elmúlt évek során a vállalat intenzív kutatásokat végzett olyan alternatív szigetelőanyagokkal és technológiákkal kapcsolatban, ahol a jellemzők megközelítik az SF6-alapú gázkeverékek esetén tapasztaltakat, egyúttal garantálva a kapcsolóberendezés biztonságos és gazdaságos működését. A 8DAB 12 középfeszültségű kapcsolóberendezésben levő gáz kizárólag a környező légkör természetes összetevőiből áll, nem tartalmaz semmiféle vegyi adalékot. Ilyen összetevők például a nitrogén (N2) és az oxigén (O2).

A 8DAB 12 gázszigetelésű, középfeszültségű kapcsolóberendezés, ami a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik, így a kezelő élvezheti ennek a technológiának az összes előnyét: karbantartás nem szükséges, kompakt konstrukció, nagyfokú üzem- és személyi biztonságot, valamint magas rendelkezésre állást. A tiszta levegő használata további előnyökkel jár: könnyebb kezelhetőséget biztosít a telepítés és újrahasznosítás során. Továbbá nem szükséges jelenteni a felhasznált gáz mennyiségét sem.

A Siemens már több mint 40 éve használja a vákuum megszakítási technológiát középfeszültségű kapcsolóberendezéseiben. Emellett ezt a technológiát alkalmazzák a nagyfeszültségű rendszerekben, valamint újabban a maximum 145 kV feszültségű kapcsolóberendezésekben is. A vákuumos kapcsolási technológia esetén az érintkezők nyitásakor a kapcsolási ív fémgőz plazmában ég a vákuumos oltási kamrában található érintkezők között. Az ív kioltása után a fémgőz újra lecsapódik az érintkezőkre. Nincsenek bomlástermékek, és az ív nincs hatással a környező szigetelésre. Ez azt jelenti, hogy ívoltásra alkalmatlan földgáz használható az áram alatti vezetékek szigeteléséhez.

Egy kártevő különös története
Korábban már sok szó esett a WannaCryptor kártevőről, azonban sokan azóta is lebecsülik az ezzel kapcsolatos veszélyeket, és nem tettek meg mindent a hatékony megelőzés érdekeben.
Az Electrosub folytatódik
A tavaly első alkalommal megrendezett esemény sikerére alapozva az Electrosub Konferencia és Kiállítás 2019-ben ismét meghirdetésre kerül. Az időpont ősziről tavaszira vált és a bővülés érdekében új lesz a helyszín is. Az alapkoncepció érdemben nem változik.
Additív technológia hibrid komponensekkel
Az anyaghozzáadásos-gyártás (additív technológia) nem egy teljesen új technológia, hiszen már az 1990-es évek végén a sztereolitográfiás gépekkel a technológia elindult a maga útján.
Mivel nyerhető meg az informatikai háború?
Az eleinte évszázadokban mérhető technológiai fejlődés kiugrásait idővel már évtizedekben mértük, majd években, pillanatnyilag szinte naponta jelenik meg olyan újdonság, ami akár újabb mérföldköve lehet a világ innovációjának.
Megfejtették a pisai ferde torony titkát
Ugyanannak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony "földrengésállósága", mint amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt - derítették ki olasz és brit mérnökök.