Tiszta levegővel is gazdaságosan működik
A Siemens új középfeszültségű kapcsolóberendezésében szigetelő gázként kén-hexafluorid helyett tiszta levegőt használ, amely csupán a környező légkör természetes összetevőit tartalmazza.

 

A kapcsolóberendezés a 8DA és 8DB termékcsalád új eleme és szintén a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik. Egy vákuum megszakító egység végzi a kapcsolási és ívoltási műveleteket, míg a fém tokozású, gázszigetelésű kapcsolóberendezés (GIS) belsejében található áramvezető részek szigeteléséhez földgázt használnak. Ezt a típusvizsgált rendszert nagy áramok kapcsolására alkalmazzák az elsődleges elosztási szinten. Az egypólusú, tokozott 8DAB 12 egység a Siemens kék GIS portfóliójának SF6-mentes, középfeszültségű kapcsolóberendezése. Azok a kapcsolók és kapcsolóberendezések, amelyek kén-hexafluoridot (SF6) használnak szigetelő, kapcsoló és ívoltó gázként, továbbra is a Siemens portfólió fontos elemei.

"Az újonnan kifejlesztett 8DAB 12 egységgel szisztematikusan bővítjük középfeszültségű kapcsolóberendezéseink portfólióját" – mondta Stephan May, a Siemens középfeszültségű berendezések és rendszerek üzletágának (Medium Voltage and Systems Business Unit) vezérigazgatója. "Továbbra is a már jól bevált vákuumos kapcsolási technológiát és az egypólusú kapcsolóberendezés tokozást kínáljuk ügyfeleinknek, akik immár saját igényeik szerint választhatják meg az alkalmazott szigetelő gázok jellemzőit. A funkciók és a méretek ugyanazok maradnak, mint a 8DA sorozatú kapcsolóberendezések esetén."

 

 

Az új kék GIS portfólióval a Siemens az ügyfelek piaci igényeire reagál, akik – megőrizve a GIS rendszerek már bevált jellemzőit – nem vegyi szigetelő közeget kívánnak alkalmazni villamosenergia hálózataikban. A kék GIS portfólió elemei a Siemens azon termékeit reprezentálják, ahol a szigetelő közeg nem tartalmaz fluor gázokat, és kielégíti a vonatkozó biztonsági és környezetvédelmi szabványok legszigorúbb követelményeit is.

Az elmúlt évek során a vállalat intenzív kutatásokat végzett olyan alternatív szigetelőanyagokkal és technológiákkal kapcsolatban, ahol a jellemzők megközelítik az SF6-alapú gázkeverékek esetén tapasztaltakat, egyúttal garantálva a kapcsolóberendezés biztonságos és gazdaságos működését. A 8DAB 12 középfeszültségű kapcsolóberendezésben levő gáz kizárólag a környező légkör természetes összetevőiből áll, nem tartalmaz semmiféle vegyi adalékot. Ilyen összetevők például a nitrogén (N2) és az oxigén (O2).

A 8DAB 12 gázszigetelésű, középfeszültségű kapcsolóberendezés, ami a már bevált vákuumos kapcsolási technológia alapján működik, így a kezelő élvezheti ennek a technológiának az összes előnyét: karbantartás nem szükséges, kompakt konstrukció, nagyfokú üzem- és személyi biztonságot, valamint magas rendelkezésre állást. A tiszta levegő használata további előnyökkel jár: könnyebb kezelhetőséget biztosít a telepítés és újrahasznosítás során. Továbbá nem szükséges jelenteni a felhasznált gáz mennyiségét sem.

A Siemens már több mint 40 éve használja a vákuum megszakítási technológiát középfeszültségű kapcsolóberendezéseiben. Emellett ezt a technológiát alkalmazzák a nagyfeszültségű rendszerekben, valamint újabban a maximum 145 kV feszültségű kapcsolóberendezésekben is. A vákuumos kapcsolási technológia esetén az érintkezők nyitásakor a kapcsolási ív fémgőz plazmában ég a vákuumos oltási kamrában található érintkezők között. Az ív kioltása után a fémgőz újra lecsapódik az érintkezőkre. Nincsenek bomlástermékek, és az ív nincs hatással a környező szigetelésre. Ez azt jelenti, hogy ívoltásra alkalmatlan földgáz használható az áram alatti vezetékek szigeteléséhez.

Emberi tudás az ipar 4.0-s siker záloga
Egyre nagyobb kihívással szembesülnek napjainkban a szakemberek, amikor a folyamatosan gyorsuló technológiai fejlődéssel kell lépést tartaniuk. Megoldást jelenthet a célirányos, gyakorlatorientált képzés, amely koncentrált módon biztosítja a friss tudást. Interjú Siszer Tamással, a Festo Kft. Didactic oktatási üzletágának vezetőjével.
Intelligens szenzortechnika IoT-hoz
Az információk előállítása, szállítása és feldolgozása kulcsfontosságú egy Ipar 4.0 környezetben. Az információ alapja pedig az intelligens szenzortechnika, amely biztosítja a szükséges inputokat.
A lányoké a jövő az informatikában?
Becslések szerint Magyarországon 20 ezernél is több informatikust tudna felvenni a munkaerőpiac, de egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években.
Az emberek többsége engedelmeskedne robotoknak
Az Oracle és a Future Workplace legújabb kutatása szerint a HR vezetők és a munkavállalók készen állnak az AI használatára, azonban a vállalatok mégis sokszor kudarcot vallanak a bevezetés és a munkaerő felkészítése során.
A repülőterekre is becsekkolt a digitalizáció
A digitalizációban élen járó reptereken már robotokat használnak, kiterjesztett valóság segít az utasoknak tájékozódni, vizsgálják a blokklánc alkalmazásának lehetőségeit - hangzott el az SAP szoftvercég nemzetközi reptér konferenciáján Budapesten.