Tervezés és gyártás digitális környezetben
Az NX 12 automatizálási lehetőségei jelentős költségcsökkentés mellett még hatékonyabbá teszik a tervezés és gyártás folyamatát - jelentette be az új verzió megjelenése kapcsán a graphIT Kft., a Siemens NX hivatalos magyarországi forgalmazója.

 

A Siemens NX szoftvermegoldása a legkorszerűbb, következő generációs megoldásokat használja az anyaghozzáadásos gyártás, a CNC megmunkálások, a robotprogramozás és a mérőgépek programozása terén annak érdekében, hogy digitalizálja és egyetlen rendszerbe egyesítse a megmunkálás tervezést. Az olyan automatizált eszközök, mint az adaptív megmunkálás, robotprogramozás, szerszámtervezés, segítenek a termékek gyorsabb piacra kerülésében, és a magasabb minőség biztosításában. Azon vállalatok számára, melyek nagy mennyiségben gyártanak bonyolult alkatrészeket (pl. autóipar), az NX Machining Line Planner eszköz és az ezzel kombinálható alakelem alapú megmunkálás új távlatokat nyit. Az NX legújabb verziója továbbfejlesztetten támogatja az anyaghozzáadásos gyártás teljes ciklusát.

A gyártó cégekre nehezedő nyomás – mely szerint a minél rugalmasabb gyártással minél pontosabb terméket kell előállítani – egyre erősíti azt a trendet, hogy az anyaghozzáadásos gyártást bevezessék és mindezt egy olyan környezetben, amely egyesíti a tervezés és a gyártás minden lépését egyetlen digitalizált környezetbe. A digitalizálási stratégia megvalósításával a gyártó cégek az automatizálással és a 3D-s nyomtatás előnyeivel gyorsabb reagálásra lesznek képesek.

NX 12 a gyártáshoz

„Azért hogy a gyártó cégek növekedhessenek és nyithassanak a nagyobb piacok felé, az üzemeknek rendelkezni kell anyaghozzáadásos gyártást biztosító technológiával és az ezt támogató teljesen integrált tervezési folyamattal, mely egyesíti a tervezést, a nyomtatás-előkészítést, valamint az NC és mérőgép programozást” – mondta Christoph Hauck, a Siemens additív gyártástechnológiáját az elsők közt bevezető MBFZ toolcraft GmbH ügyvezetője. „A Siemens egyetlen integrált rendszerben biztosítja az alkatrészgyártás ilyen folyamatának támogatását. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy digitalizált folyamatot valósítsunk meg, biztosítva, hogy folyamatos kontroll alatt tarthassuk a gyártást, asszociatív módon csatolt adatokkal követhető formában, amely mind a felhasználóknak mind nekünk egyaránt fontos" – hangsúlyozta a szakember.

 

 

A gép 60 százalékkal gyorsabb az adaptív marásnak köszönhetően az új, nagysebességű nagyolási módszerrel az NX CAM 12-ben

 

Az NX legújabb verziójának új automatizálási lehetőségei a gyártás és a tervezést hatékonyabbá teszik és csökkentik a költségeit. A robotprogramozással teljes megmunkáló cellákat lehet programozni az alkatrészek be- és áthelyezésével együtt. Az adaptív marás, és a csőszerű üreg marás olyan új lehetőségek, amelyek bonyolult megmunkálásokat egyszerűsítenek. Az adaptív megmunkálás olyan nagy anyagleválasztást biztosító megmunkálás, amely a megmunkálás idejét akár 60%-al csökkentheti, kihasználva a szerszám teljes éltartamát. Az új csőszerű üreg megmunkálással az 5-tengelyes megmunkálásokhoz szükséges plusz elemek előkészítését minimalizálhatjuk, emellett optimálisabb megmunkálási útvonalakat tudunk az ilyen geometriák számára kialakítani.

A fröccs- és alakító szerszámok gyártóinak mostantól pontosabb eszközei vannak, hogy meghatározzák a termék várható gyártási költségeit az NX és a Teamcenter integrációval. A tervezőknek lehetősége van arra, hogy az alakelemek és paraméterek felismertetésével információt adjanak a Temacenternek, amely aztán képes ebből költségeket számolni. Ezzel az új eszközzel lehetőség nyílik a gyorsabb és pontosabb ajánlatok készítésére.

Az NX Machining Line Planner és az NX integrációjával lehetőség van gyártási alakelemek felismertetésére, elosztására, programozására és szimulációjára több beállítással, és gépen keresztül. Ez igen hasznos azoknak a cégeknek, melyeknek gyakran változó, bonyolult alkatrészeket kell gyártani. Az NX Machining Line Planner a digitális ikerpárral olyan egyedi megoldást biztosít, amely a tervezési időt lerövidíti, és a gyártási minőséget garantálja.

 

 

Könnyen elfér több alkatrész is a beépítési területen, hogy optimalizálja a HP Multi Jet Fusion nyomtatásának hatékonyságát

 

Az NX legújabb verziója az additív megmunkálás lehetőségeit bővíti egy modullal (NX AM for HP Multi Jet Fusion), amely a HP Jet Fusion 4200 3D nyomtatók számára a nyomtatás előkészítést teszi lehetővé. A modul a nyomtatandó darabokat készíti elő a nyomtatáshoz a Multi Jet Fusion számára, elkerülve külső szoftverek igénybevételét, emellett a más rendszerek felé való adatfordítást eliminálja. Ehhez kapcsolódóan a Siemens fejleszt olyan modulokat a Simcenter 3D-ben, melyek támogatják ezen tervezési folyamatok szimulációját, tervezését. Az ilyen szimulációk szoros részét képezik a teljes megmunkálási folyamatnak.

„A transzformatív technológiák, mint az anyaghozzáadásos gyártás és a fejlett robotizálás óriási lehetőségeket kínálnak bármilyen méretű gyártó számára, hogy előnyhöz jussanak a mai versenypiacon” – mondta Zvi Feuer a Manufacturing Engineering Software for Siemens PLM Software vezetője. „Az NX teljesen integrált megoldást kínál a gyártó cégek számára, hogy kihasználhassák ezeket az egyedi technológiákat, ezáltal növelve a teljes üzleti teljesítményt és egyúttal támogatást nyújtanak egy valóban digitalizált gyártás létrehozásához.”

A fröccsöntéshez használt szimulációs megoldások új generációja
A CoreTech System Moldex3D R17 szoftvere az új felhasználói felületnek és az egységes szimulációs munkafolyamatnak köszönhetően könnyű és gyors betekintést biztosít a gyártási folyamatba, felgyorsítva ezzel a döntéshozatali fázist.
Hibrid csapágyak tűrőképességének vizsgálata
Az SKF új kutatása költséghatékonyabbá és megbízhatóbbá teheti a hibrid csapágyakat, utat nyitva ezzel az alkalmazások szélesebb körében történő felhasználásukhoz.
Megtisztítják a világűrt
Az Európai Űrügynökség (ESA) Clean Space programjának egyik célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől, a projekt keretében egy magyar cég az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését végzi.
Többet tudunk az összeszerelésnél
A HD Composite Zrt. – és konzorciumi partnerei – Magyarországról indulva szeretnék meghódítani a világ autógyártását, az eddig csak a szupersportkocsikat jellemző anyagok, a kompozitok felhasználásával. Egy példaértékű akadémiai kutatóintézeti, egyetemi és ipari konzorcium együttműködését mutatjuk be.
3D pozíciós Hall szenzorok szórt mágnesesség kompenzációval
A TDK-Micronas új, háromdimenziós szenzorcsaládja négy különböző mérési módot kínál egyetlen eszközben: lineáris poziciómérés, 360°-os elfordulásmérés, 180°-os elfordulásmérés szórt mágnesesség kompenzációval, valamint valós háromdimenziós mágneses tér (BX, BY, BZ) mérés.