Tervezés és gyártás digitális környezetben
Az NX 12 automatizálási lehetőségei jelentős költségcsökkentés mellett még hatékonyabbá teszik a tervezés és gyártás folyamatát - jelentette be az új verzió megjelenése kapcsán a graphIT Kft., a Siemens NX hivatalos magyarországi forgalmazója.

 

A Siemens NX szoftvermegoldása a legkorszerűbb, következő generációs megoldásokat használja az anyaghozzáadásos gyártás, a CNC megmunkálások, a robotprogramozás és a mérőgépek programozása terén annak érdekében, hogy digitalizálja és egyetlen rendszerbe egyesítse a megmunkálás tervezést. Az olyan automatizált eszközök, mint az adaptív megmunkálás, robotprogramozás, szerszámtervezés, segítenek a termékek gyorsabb piacra kerülésében, és a magasabb minőség biztosításában. Azon vállalatok számára, melyek nagy mennyiségben gyártanak bonyolult alkatrészeket (pl. autóipar), az NX Machining Line Planner eszköz és az ezzel kombinálható alakelem alapú megmunkálás új távlatokat nyit. Az NX legújabb verziója továbbfejlesztetten támogatja az anyaghozzáadásos gyártás teljes ciklusát.

A gyártó cégekre nehezedő nyomás – mely szerint a minél rugalmasabb gyártással minél pontosabb terméket kell előállítani – egyre erősíti azt a trendet, hogy az anyaghozzáadásos gyártást bevezessék és mindezt egy olyan környezetben, amely egyesíti a tervezés és a gyártás minden lépését egyetlen digitalizált környezetbe. A digitalizálási stratégia megvalósításával a gyártó cégek az automatizálással és a 3D-s nyomtatás előnyeivel gyorsabb reagálásra lesznek képesek.

NX 12 a gyártáshoz

„Azért hogy a gyártó cégek növekedhessenek és nyithassanak a nagyobb piacok felé, az üzemeknek rendelkezni kell anyaghozzáadásos gyártást biztosító technológiával és az ezt támogató teljesen integrált tervezési folyamattal, mely egyesíti a tervezést, a nyomtatás-előkészítést, valamint az NC és mérőgép programozást” – mondta Christoph Hauck, a Siemens additív gyártástechnológiáját az elsők közt bevezető MBFZ toolcraft GmbH ügyvezetője. „A Siemens egyetlen integrált rendszerben biztosítja az alkatrészgyártás ilyen folyamatának támogatását. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy digitalizált folyamatot valósítsunk meg, biztosítva, hogy folyamatos kontroll alatt tarthassuk a gyártást, asszociatív módon csatolt adatokkal követhető formában, amely mind a felhasználóknak mind nekünk egyaránt fontos" – hangsúlyozta a szakember.

 

 

A gép 60 százalékkal gyorsabb az adaptív marásnak köszönhetően az új, nagysebességű nagyolási módszerrel az NX CAM 12-ben

 

Az NX legújabb verziójának új automatizálási lehetőségei a gyártás és a tervezést hatékonyabbá teszik és csökkentik a költségeit. A robotprogramozással teljes megmunkáló cellákat lehet programozni az alkatrészek be- és áthelyezésével együtt. Az adaptív marás, és a csőszerű üreg marás olyan új lehetőségek, amelyek bonyolult megmunkálásokat egyszerűsítenek. Az adaptív megmunkálás olyan nagy anyagleválasztást biztosító megmunkálás, amely a megmunkálás idejét akár 60%-al csökkentheti, kihasználva a szerszám teljes éltartamát. Az új csőszerű üreg megmunkálással az 5-tengelyes megmunkálásokhoz szükséges plusz elemek előkészítését minimalizálhatjuk, emellett optimálisabb megmunkálási útvonalakat tudunk az ilyen geometriák számára kialakítani.

A fröccs- és alakító szerszámok gyártóinak mostantól pontosabb eszközei vannak, hogy meghatározzák a termék várható gyártási költségeit az NX és a Teamcenter integrációval. A tervezőknek lehetősége van arra, hogy az alakelemek és paraméterek felismertetésével információt adjanak a Temacenternek, amely aztán képes ebből költségeket számolni. Ezzel az új eszközzel lehetőség nyílik a gyorsabb és pontosabb ajánlatok készítésére.

Az NX Machining Line Planner és az NX integrációjával lehetőség van gyártási alakelemek felismertetésére, elosztására, programozására és szimulációjára több beállítással, és gépen keresztül. Ez igen hasznos azoknak a cégeknek, melyeknek gyakran változó, bonyolult alkatrészeket kell gyártani. Az NX Machining Line Planner a digitális ikerpárral olyan egyedi megoldást biztosít, amely a tervezési időt lerövidíti, és a gyártási minőséget garantálja.

 

 

Könnyen elfér több alkatrész is a beépítési területen, hogy optimalizálja a HP Multi Jet Fusion nyomtatásának hatékonyságát

 

Az NX legújabb verziója az additív megmunkálás lehetőségeit bővíti egy modullal (NX AM for HP Multi Jet Fusion), amely a HP Jet Fusion 4200 3D nyomtatók számára a nyomtatás előkészítést teszi lehetővé. A modul a nyomtatandó darabokat készíti elő a nyomtatáshoz a Multi Jet Fusion számára, elkerülve külső szoftverek igénybevételét, emellett a más rendszerek felé való adatfordítást eliminálja. Ehhez kapcsolódóan a Siemens fejleszt olyan modulokat a Simcenter 3D-ben, melyek támogatják ezen tervezési folyamatok szimulációját, tervezését. Az ilyen szimulációk szoros részét képezik a teljes megmunkálási folyamatnak.

„A transzformatív technológiák, mint az anyaghozzáadásos gyártás és a fejlett robotizálás óriási lehetőségeket kínálnak bármilyen méretű gyártó számára, hogy előnyhöz jussanak a mai versenypiacon” – mondta Zvi Feuer a Manufacturing Engineering Software for Siemens PLM Software vezetője. „Az NX teljesen integrált megoldást kínál a gyártó cégek számára, hogy kihasználhassák ezeket az egyedi technológiákat, ezáltal növelve a teljes üzleti teljesítményt és egyúttal támogatást nyújtanak egy valóban digitalizált gyártás létrehozásához.”

Még kevesen tudnak az adatból értéket kovácsolni
Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát.
Digitális hátrányból üzleti előny
Azok a vállalatok, ahol együtt valósítják meg a harmadik és a negyedik ipari forradalomra irányuló fejlesztéseket, nagy előnyre tehetnek szert a már digitálisan fejlett ipari vállalatokkal szemben is.
Elérheti a számítógépek memóriája az emberi agy kapacitását?
Az emberi memória és a gépi memóriacsipek kapacitása egyaránt óriási, ám az ember még mindig megelőzi a gépeket ezen a területen. Viszont a technológiai fejlődés mértéke is számottevő.
Önmagát optimalizálja az intelligens szelep
A Siemens megoldása az első olyan önoptimalizáló dinamikus szelep, amely fűtés és légtechnikai alkalmazásokhoz használható, és felhőrendszerhez is csatlakoztatható.
Gyártás előtt tesztelhetők az ötletek
A Rockwell Automation megnyitotta új, Electric Vehicle Innovation Center létesítményét a Szilícium-völgyben. A központ célja az új, elektromos járművekhez kapcsolódó innovációk elősegítése.