Tartós szerszámmegoldások az autóiparban
A kiszámíthatatlan szerszáméltartam az egyik legnagyobb veszély az autóipari tömeggyártásban, főleg azért, mert a műveletei nagy mértékben automatizáltak, és többnyire a világ legfejlettebb robotizálási és automatizálási rendszerét használja.

 

A leállások időigényesek, megzavarják a gyártást, és még sokba is kerülnek, tehát magától értetődik, hogy a szerszámhibákat minden áron el kell kerülni. Bizonyos esetekben a gyártók a szerszámcsere-intervallumot a szerszám maximális éltartamánál kisebbre állítják. Általában ezt a megközelítést részesítik előnyben, mivel az autóipari alkatrészekben az anyageltérés minimális. Ebből következik, hogy a szerszámcserék kiszámíthatóbbak és biztonságosabbak, mint amikor megpróbálják meghosszabbítani a szerszám éltartamát néhány további alkatrész legyártása érdekében.

Több anyag fúrása

A Sandvik Coromant szakemberei számára a szerszám hosszabb éltartamának kulcsa nem korlátozódik a szerszám használatban töltött idejére, hanem kiterjed magának a fúrónak a kialakítására is. Ez a szemlélet vezetett a továbbfejlesztett GM geometriájú CoroDrill 860 kifejlesztéséhez, amely egy új kialakítású tömör keményfém fúró, anyagok széles köréhez optimalizálva az összes iparágban. A CoroDrill 860-GM esetében a Sandvik Coromant szerszámgépekkel és fémforgácsolással kapcsolatos szakértelmére alapozva egy új minőséget fejlesztett ki, ez az X1BM nevű egyedi, finomszemcsés keményfém hordozó.

 

 

A finomszemcsés keményfém megnövelt keménységgel rendelkezik, ugyanakkor szívóssága változatlan. Ezenkívül a fúróhegy többrétegű fizikai gőzfázisú leválasztásos (PVD) vékony bevonattal rendelkezik. Ez kulcsfontosságú a fúró termelékenységének javításához és a szerszám éltartamának biztosításához különféle anyagokban. Az eredmény egy kitűnő stabilitású, megmunkálási biztonságú, jobb éltartamú szerszám öntöttvas, acél, rozsdamentes acél, edzett acélok és színesfém megmunkálásához.

Az eszköz éltartamának felmérése

A szerszám éltartamának felmérésére egy jobb módszer az eltávolított anyagmennyiség mérése. A termelékenység fokozása érdekében a CoroDrill 860-GM innovatív, csiszolt horonykialakítással rendelkezik, amely javítja a forgácselvezetést, és jobb furatminőséget biztosít. Emellett segít csökkenteni a hőfelhalmozódást a szerszámban, és további előnyei közé tartozik a nagy magszilárdság és a kisebb forgácsolóerők fúrás közben. A 860-GM a Sandvik Coromant CoroDrill tömör keményfém fúrókból álló termékcsaládjába tartozik.

Fejlett geometriaA kialakításuknál nemcsak az optimalizált teljesítmény, hanem a sokoldalúság is szempont volt, ami azt jelenti, hogy különféle alkalmazásokban és anyagokban alkalmazhatók több iparágban. Ide tartoznak a következő anyagcsoportok: ISO-P, a fémforgácsolás legnagyobb anyagcsoportja, ötvözetlen és erősen ötvözött anyagokat is tartalmaz; ISO-M, amely tartalmazza a nehezen forgácsolható rozsdamentes acélokat, az ausztenites acélokat és a duplex acélokat; ISO-K, ide tartozik a szürkeöntvény, gömbgrafitos öntöttvas és a tömörített grafitos öntöttvas; ISO-H-acélok 45–65 HRc Rockwell keménységgel; és ISO-N a lágyabb színesfémekhez, például alumíniumhoz, rézhez és sárgarézhez.

Mint már említettük, a CoroDrill 860-GM továbbfejlesztett kialakítású, de mit jelent ez pontosan? Ez nagyrészt a fúró kialakításához köthető, amely fejlett, optimalizált csúcs- és horonygeometriával, megerősített maggal és sarokélletöréssel, a forgácsolóél mikrohibáit kiküszöbölő élelőkészítéssel és a fúrási stabilitást fokozó kettős szegéllyel rendelkezik. Kialakítása révén a fúrócsúcs finomított hátszögekkel és jobb felületi minőséggel rendelkezik. Összességében ezek a tervezési jellemzők stabilizálják a fúrót, csökkentik a belépési és kilépési súrlódást, és javítják a furattűrést, a felületi minőséget és az egyenességet. A fúró emellett stabil kopásmintát biztosít és kiváló furatpontosságot eredményez.

Jobb éltartam

Az autógyártók számára a CoroDrill 860-GM hasznosnak bizonyult motorblokkok, burkolatok, karimák és elosztócsövek fúrásához. Az autóiparon és az általános gépészeten túl a fúró minden olyan alkalmazáshoz alkalmazható, ahol a furatminőség kritikus fontosságú – például az űrkutatásban, az olaj- és gáziparban, az atomenergia és a megújuló energiaforrások területén. A 860-GM-mel eddig elért legkiemelkedőbb eredmények közé tartozik egy koreai autógyártó beszámolója. Az ügyfél a művelet során átmenő furatokat készített autóipari erőátviteli csatlakozókból álló sarzsban.

Összesen nyolc 8,2 mm (0,32”) átmérőjű átmenő furatot készítettek minden egyes alkatrészben 10 mm (0,39”) mélységgel. A meglévő megoldás 200 alkatrészt gyártott, összesen 1600 furattal, 80 m/perc (3102 ford/perc) forgácsolási sebességgel (Vc) és 381 mm/perc forgácsolási előtolással (Vf). Ehhez képest: a CoroDrill 860-GM 2300 alkatrészt (18 400 furatot) gyártott 100 m/perc (3878 ford/perc) Vc és 814 mm/perc Vf értékkel. Az eredmény jelentősen jobb, 1150%-os éltartam, és olyan termelékenységnövekedés, amely jelentősen csökkentette az alkatrészenkénti költségeket.

Hasonló eredményekről számoltak be más Sandvik Coromant ügyfelek is az autóipari szegmensben szerte a világon. A CoroDrill 860-GM képességei túlmutatnak a megmunkálási biztonságon és a jobb szerszáméltartamon. Mivel a megoldás minden anyaghoz egy fúrót kínál, csökkenthető a készlet és javul a gép rugalmassága, ami csökkenti az összeállítási időt és a költségeket. Ezek az előnyök azt mutatják, hogy az autógyártóknak mérlegelniük kell a továbbfejlesztett fúrók (mint például a 860-GM) pozitív hatásait a nyereségükre nézve – különösen a hosszú távú hatásokat, mivel az élet inkább maraton, nem pedig sprint. 

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.