Szintet lép a szerszámgépek digitalizálásában a Siemens
CNC vezérlőinek új nemzedékével a Siemens zökkenőmentesen kapcsolja össze a fizikai és a virtuális világot. A Sinumerik ONE által a szerszámgépek gyártói és felhasználói egyaránt nagyobb termelékenységet, jobb minőséget érhetnek el, ahogyan az szeptemberben, az EMO 2019 kiállításon is látható lesz Hannoverben.

 

Teljesítményüket, rugalmasságukat és hatékonyságukat is növelniük kell a szerszámgépeket gyártó és alkalmazó vállalatoknak, hogy versenyben maradhassanak a digitális technológiák hatására gyorsan átalakuló gazdaságban. Fel kell készülniük a mindinkább egyedi igényekre szabott termékek akár egytételes gyártására, a feljövő, additív gyártási technológiák és új üzleti modellek bevezetésére is, miközben a gépek gyorsabb beüzemelésével, a hibamegelőző karbantartással és a kapacitások jobb kihasználásával megoldást kell találniuk az állásidő csökkentésére és a teljesítmény növelésére.

Mindezek a kihívások aligha válaszolhatók meg a gyártási folyamatok integrálása és automatizálása, monitorozása és optimalizálása, azaz a szerszámgépipar digitalizálása, a dolgok internetére (internet of things, IoT) épülő, fejlett analitikai, felhőalapú és peremhálózati informatikai megoldások eredményes alkalmazása nélkül. Ha a digitalizáció a motor, amely az üzletet hajtja, akkor az üzemanyag az adat, amely nélkül nincs előrehaladás a jövőbe vezető úton.

 

AnalyzeMyWorkpiece /Monitor: a Siemens Edge alkalmazása a munkadarab-minőség valós idejű elemzéséhez és javításához

 

– Az adatok nélkülözhetetlenek az ipari gyártás fizikai és virtuális környezetben futó folyamatainak feltérképezéséhez és összekapcsolásához, a termék, a termelés és a teljesítmény digitális ikerpárjának létrehozásához – mondta dr. Wolfgang Heuring, a Siemens Motion Control üzletágának vezérigazgatója újságíróknak a cég erlangeni telephelyén, a Sinumerik ONE sajtóbemutatóján. – Adataik tömegét innovatív módon értékes tudássá alakítva növelhetik ugyanis a vállalatok teljesítményüket és rugalmasságukat, hogy termékeikkel jobb minőségben, mégis rövidebb idő alatt léphessenek piacra. Digitális megoldásaink átfogó portfóliójával, amelyet most CNC vezérlőink új, digitalizálásra termett Sinumerik ONE nemzedékével bővítünk, a szerszámgépipar szereplőit ebben az átalakulásban, versenyképességük erősítésében segítjük.

Heuring ezt a Siemens saját tapasztalataival is alátámasztotta. Mint mondta, a vállalat két gyárában, Bad Neustadt-i és erlangeni telephelyén 2021-re 7-8 százalékos teljesítménynövekedést fog elérni a digitalizáció, az intelligens, agilis és rugalmas folyamatautomatizálás eredményeként, ami az évtized közepén mért 3-5 százalékos bővülési ütem csaknem duplája.

Kiberfizikai gyártókörnyezet

A Sinumerik ONE – amely a moduláris szerszámgépekhez fejlesztett Sinumerik 840D örökébe lép – beépített Simatic S7-1500F PLC programozható logikai vezérlővel és informatikai biztonsági képességekkel érkezik, a szerszámgépek vezérlőszekrényébe szerelhető, valamint azon kívül telepíthető, kijelzőpanel-alapú változatban is elérhető.

– Digitalizációra termett, újgenerációs CNC-nk, amelyet a digitalizált és automatizált folyamatokhoz teljes transzparenciát és hozzáférést adó TIA (Totally Integrated Automation) portálunkkal integráltunk, Create MyVirtualMachine és Run MyVirtualMachine szoftverünkkel együttműködve egyetlen mérnöki rendszerből hozza létre a szerszámgép vezérlőjét és a hozzá tartozó digitális ikret, így zökkenőmentesen összekapcsolja a fizikai és a virtuális világot – mondta Uwe Ruttkamp, a Siemens Motion Control üzletágához tartozó Machine Tool Systems részleg vezetője. – A Sinumerik ONE-nak ezért kulcsszerepe lesz a szerszámgépek és az egész iparág digitális átalakításában.

 

Uwe Ruttkamp előadása a Sinumerik ONE erlangeni sajtóbemutatóján

 

A gyártó vállalatok a Siemens Digital Enterprise Suite alkalmazáscsomagjával integrálhatják és digitalizálhatják folyamataikat a termék és a termelés tervezésétől kezdve a műszaki megvalósításon és a gyártáson át a termékekhez adott szolgáltatásokig. Az átfogó koncepciónak köszönhetően az átalakítást az értéklánc bármely pontján megkezdhetik, és lépésről lépésre haladhatnak előre. Ugyanez érvényes a szerszámgépek tervezésére, gyártására és karbantartására, valamint működtetésére, az adott munkadarab megmunkálásához szükséges szerszámokkal való ellátására is.

Erlangeni DEX (Digitalization and Application Experience) és AMEC (Additive Manufacturing Exprience) demóközpontjában a Siemens a gyakorlatban is bemutatta ezt a folyamatot, amelyet Teamcenter csoportmunka platformja foglal egységbe. A komissiózás, azaz a szerszámgyűjtés folyamata a virtuális térben, a munkadarab digitális mása alapján indul, majd a fizikai valóságban, a kiválasztott szerszámok tesztelésével, gépre szerelésével és a gyártással halad előre, és a megmunkálás monitorozásával nyert adatok révén kerül visszacsatolásra a minőséget ellenőrző, a teljesítményt mérő és optimalizáló alkalmazásokba, amelyek a Siemens Sinumerik Edge peremhálózati készülékén, illetve MindSphere felhőalapú IoT platformján futnak.

Az integrált kiberfizikai gyártókörnyezetben a digitális ikrek szerszámgépek, gyártósorok és telephelyek szintjén is teljes rálátást adnak a folyamatokra, lehetővé téve a kapacitáshasznosítás folyamatos optimalizálását. Segítségükkel a szerszámgépgyártók új gépkoncepciókat próbálhatnak ki, a gyártó vállalatok pedig a gépkezelőket taníthatják be szintén sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban, mint ha ugyanezt fizikai gépeken tennék. Mindezt a Sinumerik ONE első felhasználói közé tartozó szerszámgépgyártók – a Heinrich Georg, a Fooke és a Mikron – tapasztalatai is igazolják.

Munkadarab-elemzés a peremhálózaton

A mérnöki számítógépeket, a szerszámgépek CNC vezérlőit és a MindSphere IoT felhőplatformot a Siemens Sinumerik Edge peremhálózati – azaz gyárcsarnokba telepített – készüléke kapcsolja össze, amely a szenzorokról érkező adatok egy részét helyben feldolgozva kis késleltetésű, akár valós idejű alkalmazásokat futtat, míg más adatokat a felhőbe továbbít. Ilyen felügyeleti alkalmazás többek között a készülékre telepíthető és a folyamatok javítását támogató Optimize MyMachining / Trochoidal és a MindSphere platformon futó Manage MyMachines is.

Folyamatosan bővül az Edge szoftverek palettája, mivel a Sinumerik Edge nyílt platformra épül, így a szerszámgépek gyártói és felhasználói, valamint független szoftverfejlesztő partnereik is készíthetnek rá igény szerinti – akár mesterséges intelligenciával felvértezett, előrejelzéseket adó – alkalmazásokat. A Sinumerik ONE sajtóbemutatóján a Siemens is bejelentett egy újabb Edge applikációt. Az AnalyzeMyWorkpiece /Monitor segítségével a vállalatok nagy gyakorisággal számos értéket mérhetnek a készülő munkadarabokon, és az adatokat valós időben összevethetik a referenciamodellekkel, így akár gyártás közben is javíthatják a termék minőségét.

Olyan látványos minőségjavulás érhető el ezen a módon a 3D nyomtatásban is, hogy a gyártó vállalatok bonyolult felépítésű munkadarabokat már elsőre hibátlanul kinyomtathatnak, ami jelentős költségcsökkenést eredményezhet például a közúti és légi járművek drága fémalkatrészeinek tervezésében és gyártásában. Többek között ezt is élőben láthatja majd az EMO 2019 közönsége a Siemens standján, ahol a Beam Modulo 250-es, DED (Directed Energy Deposition) technológiás ipari 3D nyomtatója debütál, a világon elsőként beépített Sinumerik ONE vezérlővel.

A Beam példáját azonban hamarosan más gyártók is követhetik. Május elején ugyanis a HP az erlangeni AMEC központban tartotta Jet Fusion 5200 Series ipari 3D nyomtatójának világpremierjét, amelyet a Siemens Digital Entreprise portfólióját alkotó megoldásokkal – például NX CAD/CAE és NX AM szoftverével – integrált.

Az EMO 2019. szeptember 16-21. között várja látogatóit Hannoverbe, ahol a Siemens a szerszámgépipari digitalizáció legújabb eredményeit fogja bemutatni a vásárváros 9-es csarnokában épülő, 1700 négyzetméteres standján. (Fotók: www.siemens.com/press)

Akár néhány órára csökkenhet a fejlesztéshez szükséges idő
A Continental és az NVIDIA egy, az NVIDIA DGX számítógépekre épülő nagyteljesítményű klasztert hozott létre, hogy gyorsítsa az önvezető megoldások fejlesztését.
Mesterséges intelligencia a szállítmányozásban
A legnagyobb hazai magántulajdonú logisztikai szolgáltató, a Trans-Sped 2019-ben csaknem 1 milliárd forinttal növelte árbevételét, amelyből jelentős összeget különített el fejlesztésekre és beruházásokra.
Még több adatközponti fejlesztés jön
2023-ban akár már 125 milliárd dollárt is szánhatnak erre a célra. Ezek az eszközök a vállalkozások és egyéni felhasználók tömegeit szolgálják ki, ezért kulcsfontosságú a folyamatos működés és a megfelelő biztonság.
Kiemelt szemponttá válik az informatikai biztonság
A digitális oktatás biztonságosságán túl a munkaerőpiac is megköveteli a felsőoktatásban tanulók kibervédelmi tájékozottságát.
IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.