Szilárdság és megbízhatóság rozsdamentes acél gépelemekkel
A rozsdamentes acél alacsony karbantartási igénye, vonzó megjelenése, valamint egyedi tulajdonságai miatt kiváló választás többféle mérnöki alkalmazáshoz.

 

Alábbi cikkünkben Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója a rozsdamentes acél előnyeit veszi górcső alá, és megvizsgálja a különböző alkalmazásokat, amelyekben rozsdamentes acél gépelemeket lehet alkalmazni. A szilárdság, a korrózióállóság és a higiéniai tulajdonságok mind kívánatos tulajdonságok a szabványos gépelemek kiválasztásakor. Amikor a mérnökök a korrózió hatásával kényszerülnek megküzdeni, az időveszteségeket, nem biztonságos munkakörnyezetet és megnövekedett karbantartási költségeket okozhat.

Az EN 10088 európai szabvány (British Standards Institution 1995) szerint a rozsdamentes acél olyan alacsony széntartalmú acél lehet, amely legalább 10 tömegszázalék krómot és legalább 1,2 tömegszázalék szenet tartalmaz. A megnövelt krómtartalom, valamint egyéb összetevők, például a molibdén, a nikkel és a nitrogén hozzáadása javítja az acél korrózióállóságát és szabványelemként egyéb hasznos tulajdonságait.

A cél nem lehet más: növekedésben az acélpiac

Az előrejelzések szerint a rozsdamentes acélok globális piaca 2027-re eléri a 163,5 millió dollárt. A rozsdamentes acél népszerűségének egyik fő oka annak nyírószilárdsága. A rozsdamentes acél sokak számára az esztétikai vonzereje miatt számít általános választásnak, mivel különféle felületi kezeléseknek vethető alá, valamint polírozható is, ami szintén növeli esztétikai értékét. Hosszú élettartammal rendelkezik és 100%-ban újrahasznosítható. Még evőeszközök készítéséhez is használják!

Azonban nem minden rozsdamentes acél egyforma, és az egyes minőségi osztályok között nagyok a különbségek. Olyan alkalmazásoknál, ahol elvárás a nagyon magas korrózióállóság, 1.4404 ausztenites rozsdamentes acélból (AISI 316L, V4A, A4L) készült termékeket kell használni. A rozsdamentes acél megközelítőleg 150 minőségben érhető el, közülük 15-öt használnak rendszeresen a mindennapi alkalmazásokban.

A különféle formákban és méretben kapható rozsdamentes acélt jellemzően ipari és lakossági alkalmazásokhoz használják, értve itt táblákat, tekercseket, rudakat, lemezeket és csöveket. Különböző iparágakban – többek között az építőiparban, az autóiparban és számos egyéb szektorban – használják. Számos alkalmazásban egyszerűen a leghatékonyabb és legbiztosabb választásnak bizonyulnak.

A rozsdamentes acél előnyei

A szénacélokhoz és az alumíniumhoz képest a rozsdamentes acélt nehezebb megmunkálni és drágább anyagnak is számít, de a korábban említett számos előny többszörösen kompenzálja a magasabb költségszintet. Azok, akik nem ismerik a rozsdamentes acélt, könnyen összezavarodnak a különféle típusok és fajták között, és a megfelelő anyag kiválasztása kritikus fontosságú annak érdekében, hogy elfogadható és profitábilis költségszinten legyártható gyártmányterv készülhessen.

Ha a mérnökök a lehető legtöbbet akarják kihozni a rozsdamentes acélból, akkor – mint minden más anyag esetében – itt is figyelembe kell venniük a tervezés minden szempontját. Például alakválasztási és illesztési módszerek alapos mérlegelésére van szükség a legoptimálisabb konstrukció megtervezéséhez.

A rozsdamentes acél sterilizál és erősít

Az elmúlt években és hónapokban az egészségügyi ipar anyagtrendjei egyre inkább a rozsdamentes acél felé mozdultak el, de a higiéniai alkalmazások speciális termékei is egyre inkább keresettek. A rozsdamentes acél már régóta sikeresen alkalmazható a legigényesebb orvosi alkalmazásokban, mint például a rendkívül steril körülményeket megkövetelő implantátumok és a műtéti eszközök gyártásában. Azokon a helyeken, ahol a fertőtlenítés és az egyszerű tisztíthatóság kritikus fontosságú, a rozsdamentes acél bizonyítottan nagyon jól alkalmazható.

 

 

A könnyen tisztítható rozsdamentes acél előnyös választás a higiéniát megkövetelő környezetekben, például kórházakban, éttermekben és közkonyhákban. Ennélfogva a szabványos rozsdamentes acél gépelemek gyártása biztos stratégiának számít ezen szektorok ellátásához. Néhány iparág, amely nagy mértékben alkalmazza a rozsdamentes acélt: az élelmiszeripar és a vendéglátás, a vegy- és gyógyszeripar, az orvosi berendezések gyártása, az építészet és az építőipar, valamint az autóipar.

Iparági körkép

Olyan alkalmazásokhoz, ahol nagy merevséget és a korrózióállóságot kell garantálni, norelem rozsdamentes acélból készült gépelemek széles választékát kínálja. Sok iparágban van szükség tartós és biztonságos gépelemekre, norelem rozsdamentes acél alkatrészei a legmagasabb minőséget képviselik. Bizonyos teljesítményjellemzők miatt norelem 1.4301 (AISI 304, V2A) vagy 1.4305 (AISI 303) minőségű rozsdamentes acélt használ számos szabványos gépelemhez.

Nagyon igényes alkalmazásokhoz a norelem 1.4404-ből (AISI 316L, V4A, A4L) készült rozsdamentes acéltermékeket is kínál. Az 1.4404 rozsdamentes acéltermékek azok higiéniai tulajdonságai miatt kifejezetten az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a vegyipar és a csomagolóipar számára készülnek.

Az egyre növekvő gépelemválasztékban a norelem különféle rozsdamentes acél elemeket tett elérhetővé, például csavarokat, anyákat és alátéteket, rögzítő csapokat és fogantyúkat, csőcsatlakozókat, állítólábakat, sőt még lineáris egységeket is. A munkadarabokat például jellemzően rugós nyomótagokkal rögzítik, és ezeket emellett pozícionáló eszközként, reteszelő vagy befogó mechanizmusként is alkalmazhatják. A gép- és berendezésgyártásban, az elektronikai iparban és az autóiparban egyaránt használnak rugós nyomótagokat.

Azon felhasználási területeken, ahol a rugós nyomótagoknak magas követelményeknek kell megfelelniük – például kültéri használatban vagy az orvostechnikában –, többféle norelem rugós nyomótag áll rendelkezésre, amelyek korrózióálló anyagokból, például rozsdamentes acélból készülnek.

A rozsdamentes acél az egyik leginkább gyártott és használt anyag a földön, az evőeszközöktől és konyhai eszközöktől kezdve a vizes palackokon, a sebészeti eszközökön át egészen az építészeti infrastruktúráig, vagy éppen a reaktortartályokig. A rozsdamentes acél egy figyelemre méltó innováció.

Ami az anyagok a környezetre gyakorolt hatását illeti, a rozsdamentes acél az egyik leginkább fenntartható és környezetbarát alapanyag. Az olyan előnyöknek köszönhetően, mint a korrózióállóság, a tartósság, az alacsony karbantartási igény és a higiéniai tulajdonságok, nem meglepő, hogy a mérnökök a rozsdamentes acél alkatrészeket részesítik előnyben a gépek vagy a termékek tervezése során.

Átadták a Knorr-Bremse budapesti vasúti Szerviz Központját
A 2,5 milliárd forint értékben 4 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint 100 partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.
A rendszer alkalmazkodóképességének nincsenek határai
A Tárgyak Internete (IIOT) lehetővé teszi az individualizált termékek automatikus előállítását – akár egyetlen darabos gyártásban is. Teljesen új értelmet nyer az alkatrészek összeszerelésének folyamata.
A magyarok kedvenc elektromos autója
Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, köszönhető ez a növekvő környezettudatosságnak, az állami támogatásoknak és a dinamikusan bővülő töltő hálózatnak is.
Miért bízzunk az önvezető autókban?
Nem könnyű átengedni az irányítást egy gépnek, ezért a Bosch mérnökei azon dolgoznak, hogy nyugodt szívvel ülhessünk be az emberi beavatkozást nem igénylő járművekbe.
Elektrotechnikai tervezőszoftver kezdőknek és haladóknak
Megérkezett az új Eplan Platform 2022. Az új verzióval az Eplan az elektrotechnikai tervezés jövőjét mutatja be fókuszban a könnyű kezelhetőséggel.