Szakértő az automatizálásban is
Az automatizálási iparban a villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása az utóbbi évben rohamos fejlődésen ment keresztül. Erről a változásról, továbbá az iparágat támogató termék- és szoftverújdonságokról beszélgettünk Volosinovszki Sándorral, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetőjével.

 

 Talán elmondhatjuk, hogy leginkább az automatizálási piac – mind szállítói, mind felhasználói oldalon – élvezheti az ipar 4.0-s előnyök nagy részét, mégis ezzel egy időben itt jelentkezik a legnagyobb fejlesztési igény is. Minek köszönhető az utóbbi évben történt robbanásszerű változás?

– A Bosch Rexroth az automatizálás területén évtizedes tapasztalattal bír. A villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása a vállalatunknál régóta a legdinamikusabban fejlődő terület. Tíz évvel ezelőtt először a megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően, majd az ipar 4.0-s stratégiai elvárások hatására a korábban nálunk már jellemző rendszerszintű gondolkodás segítette azt a törekvést, hogy termékeinket minél előbb közvetlenül kapcsoljuk össze az IT világával.

A fejlődés motorjának azonban mégis az adatok minőségi felhasználásának igényének megjelenését nevezném, hiszen hiába áll rendelkezésünkre milliárdnyi adat, ha nem kezdünk velük semmit. A minőségi adatkezelés tehát egyfajta versenyelőny, ami a gyártásunk optimalizálásához is hozzájárul.

 

Volosinovszki Sándor:

"Célunk, hogy

partnereinkkel együttműködve

valósítsuk meg

ügyfeleink i4.0-s terveit."

 

Ahhoz, hogy az adatokat megfelelően tudjuk kiértékelni, a szoftveres adatbázisok minőségi javulására volt szükség, így új üzleti modell jelent meg a vállalatunknál is: az automatizálási termékeket és berendezéseket össze kellett kapcsolni az IT-partnerek megoldásaival. A Boschon belül ez egy szerencsés konstelláció, hiszen mind szállítói, mind felhasználói oldalon tudjuk kínálni, és egyszerre alkalmazni a legújabb ipar 4.0-s fejlesztéseinket.

A Bosch három vállalata: a Bosch Connected Industry, a Bosch Software Innovations és nem utolsósorban a Bosch Rexroth szorosan együttműködnek, hogy minél szélesebb portfólióval tudjanak a piacon megjelenni, és egyúttal ez irányú törekvéseikben mind a végfelhasználókat, mind a gépépítőket támogatni. Óriási előny ez, hiszen a saját gyakorlati próbáink után a vevők és partnerek már a kész ipar 4.0-s megoldásokat élvezhetik.

 Hogyan érintik mindezek az új elvárások és követelmények a Rexroth automatizálási portfólióját? Milyen termék- és szoftverújdonságokkal találkozhatunk?

– Legfontosabb fejlesztésünk az, hogy a PLC-technológiánkat nyitottá tettük az IoT világával, így termékeink és berendezéseink most már közvetlenül tudnak adatot szolgáltatni. A gépek esetében digitális iker segíti a tervezést, továbbá az okoseszközökön is lehetővé vált az adatmegjelenítés. A szoftverfejlesztés a jövőben az egyre inkább egyedi, igényekre szabott gyártást támogatja. Következő lépésként a barnamezős gépeknél bevezettük az IoT Gateway családunkat, melynek segítségével bármely gép vagy berendezés akár 20 perc alatt ipar 4.0-ra képessé tehető, s mindez PLC-ként vagy ipari PC-ként is alkalmazható.

Az új gépépítések támogatása természetesen az elsők között volt a fejlesztéseinkben: szélesebb választékú ipari PC-családot dobtunk a piacra, és bővítettük kijelzőink kínálatát is. A hardverek felhasználása mellett új szoftvercsaládot is bevezettünk: a Production Performance Manager (PPM) az adatbányászat, a folyamatanalízis, a predictive maintenance, a shopfloor menedzsment és ticketing esetében biztosít megoldásokat a felhasználók számára. Mindez természetesen a régi és új gépek esetében is elérhető.

 Azt mondják, könnyebb egy gyárat zöldmezős beruházásként már a kezdetektől ipar 4.0-ra alkalmassá tenni, mint egy barnamezős beruházás keretein belül a gépeket utólag felújítani. Hogyan érintik az új elvárások a retrofit- vagy szerviztevékenységet?

– A végfelhasználók első számú elvárása, így természetesen nálunk is kiemelt szerepet kap, hogy a meglévő rendszereket az ipar 4.0-s követelményeknek megfelelően kiegészítsük és továbbfejlesszük. Erre az imént említett IoT Gateway családunk vagy PPM szoftverünk minden igényt kielégítően alkalmas, és egyszerűen bevethető. Ezek az analitikai szoftverek képesek az energiaigény, a ciklusidő, ezáltal a gyártás optimalizálására.

Ne felejtsük el azonban, hogy a Bosch Rexroth hagyományaihoz szorosan kötődik a hidraulikus hajtásrendszerek tervezése és gyártása. A terület különleges rendszerkövetelményeinek megfelelően fejlesztettük ki a távfelügyeletre alkalmas ODiN szervizszoftvert, melynek segítségével az állásidők minimalizálhatók, hiszen ez a hidrosztatikus hajtásrendszerek jellegzetességeit is figyelembe veszi.

 Melyek azok az iparágak, ahol ezek az új termékek a leginkább alkalmazhatók?

– Termékeink és megoldásaink a Bosch felhasználói körében kipróbáltak, így a TIER1 ipari beszállítói környezetben tökéletesen megállják a helyüket. Ahogy az ipar 4.0 alapfilozófiája szerint nekünk is a legfőbb célunk, hogy a beszállítókat minél előbb összeköthessük a gyártói környezeten keresztül a végfelhasználóval. Természetesen az automatizálási gyártásban, főként az autóiparban és beszállítói környezetében lehet a termékeink és szoftvermegoldásaink által kínált előnyöket a leginkább kamatoztatni.

 Milyen előnyt jelentenek ezek a végfelhasználók, gépépítők számára?

– Célunk, hogy ne csak a Bosch-csoporton belül tudjuk kihasználni ezeket a lehetőségeket, hanem partnereinkkel közösen együttműködve valósítsuk meg ügyfeleink i4.0-s terveit. Szeretnénk elérni, hogy a piacon is egyre többen alkalmazzák ezeket a megoldásokat, melynek érdekében vállalatunknál felállítottunk egy saját, ipar 4.0-s szakértői csoportot, akik támogatják az ügyfeleinket abban, hogy a jövő gyárai már ma létrejöjjenek.

Termék- és szoftverújdonságaink, továbbá az i4.0-s szaktudásunk és tapasztalatunk segítségével a végfelhasználók rugalmasabbá tehetik gyártásukat, a piacra kerülésben gyorsabb reakcióidővel számolhatnak, hiszen a gépek kihasználtsága növekszik, kevesebb átállással kell kalkulálni. A felmerülő hibák is gyorsabban megoldhatók, sőt megelőző karbantartással a termelékenységüket még inkább növelhetik. A gépépítőknél mindezek mellett további előnyök is jelentkeznek. A megvalósítandó gépek digitális testvérével a gép megépítése nélkül szimulálhatók a folyamatok, ezáltal rengeteg mérnöki idő megtakarítható, és kiszámíthatóbb megoldást tudunk kínálni.

Kedvezményes kiállítói jelentkezés az AUTOMOTIVE kiállításra
2019. február 28-ig minden kiállító kedvezményesen foglalhatja le helyét az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra!
Megérkezett az új easyE4
Az Eaton bemutatja nagy sikerű „easy” vezérlőrelé-sorozatának új generációját. Sokoldalúságának köszönhetően az easyE4 ideális megoldás minden olyan szakember számára, aki a lehető legkisebb erőfeszítéssel szeretné megoldani a vezérlési feladatokat.
Nagyobb értékteremtés integrált automatizálási megoldásokkal
Az automatizált gépek a digitális gyár kulcsfontosságú összetevői, így az ipar 4.0 koncepció szerves részét képezik. A DMG MORI automatizálási boszorkánykonyhájának egyik legújabb eredményei a második generációs Robo2Go és a palettakezelő rendszerek széles választéka. A maximum 12 paletta kezelésére képes, 250 kg teherbírású PH 150 rendszert egy DMU 65 monoBLOCK öttengelyes marógépben mutatták be, míg az új PH 400 egy DMU 85 monoBLOCK gépen debütált.
Legális puska az előírások teljesítéséhez
Könnyű elveszni a szabályok erdejében, ha egy vállalat informatikai rendszereinek több különféle szabályozásnak és belső házirendnek is eleget kell tenniük a megfelelő működéshez. A SUSE szakértői szerint egy fejlett szerverfelügyeleti platform ad igazán jól használható „térképet” az informatikai szakemberek kezébe az eligazodáshoz ebben a rengetegben.
Nem a költségkeret szab határt a vállalatok zöld működésének
A nemrég megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon többek között a világhírű természetfilmes, David Attenborough is felhívta a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és sürgette a kormányokat, valamint az üzleti élet képviselőit a gazdaság jelenlegi működésének mielőbbi megváltoztatására.