SiTime MEMS oszcillátor használata felgyorsítja a fejlesztést
A SiTime Corporation a MEMS időzítés-technológia piacvezetője. A MEMS oszcillátor technológia használata nagy mértékben képes hozzájárulni a tervezési idő és a szükséges fejlesztési erőforrások csökkentéséhez, felgyorsítva a befektetés termőre fordulását.

 

„A kvarc ipar Achilles sarka évtizedeken át a szállítási idő és az ellátási bizonytalanság volt” – jelentette ki Piyush Sevalia, a SiTime marketing ügyvezető alelnöke. „A rövid lead time mögött a MEMS időzítés-technológia programozhatósága rejlik, melynek segítségével a SiTime gyors elérhetőséget biztosítva az iparágat átalakítva piacvezetővé válik.”

Korábban nem volt ritka, hogy akár 20 hetet is várni kellett egy testre szabott oszcillátor megérkezésére, amihez gyakran egyszeri mérnöki díj megfizetése is szükséges volt. Ezzel szemben a robusztus MEMS oszcillátorok könnyen és gyorsan adaptálhatók a legkülönfélébb egyedi igényekhez.

 

 

A kulcs a SiTime termékek programozhatóságában rejlik. A kis mennyiségekre és nullaszéria gyártáshoz használható programozó eszköz segítségével akár 3000 db oszcillátor konfigurálható óránként. A kulcsfontosságú paraméterek, mint a frekvencia, a tápfeszültség vagy a tolerancia egyszerűen beállíthatóak. Amíg a kristályok és a kristályokon alapuló oszcillátorok esetén minden frekvencia egyedi gyártási eljárást igényel, addig ugyanazon MEMS oszcillátor tekintetében akár a felfutási és lefutási idő programozására is van lehetőség.

 

Legfőbb előnyök
  • Napokon belüli elérhető fejlesztői és kis sorozatú minta bármilyen frekvenciához
  • Alkalmazás specifikus konfigurációk milliói számos oszcillátor típusban
  • A programozható oszcillátor architektúra átalakítja az időzítési piacot

 

Mivel a MEMS oszcillátorok frekvenciája nem függ a terhelő kapacitástól, ezért nem feltétlenül kell vezérelt áramkör közvetlen közelébe tenni a nyomtatott áramkörön, ennek következtében egy eszköz akár több IC órajelét is adhatja. Bizonyos oszcillátorok esetén pusztán programozás segítségéve egy adott áramkör elektromágneses interferenciája (EMI) is csökkenthető, mely nagy segítséget nyújthat a fejlesztési idő és költség csökkentése tekintetében.

A jelenlegi portfólióban megtalálhatók kisteljesítményű oszcillátorok (SiT8008/9, SiT8208/9, SiT2001/..), magas hőmérsékletű és autóipari oszcillátorok (SiT8918/9, ST8920/1, SiT8924/5, SiT2018/9, SiT2020/1, SiT2024/5), valamint differenciál oszcillátorok, spektrum oszcillátorok, VXCO-k (feszültség kontrollált oszcillátorok), μPower oszcillátorok és TCXO-k (hőmérséklet kompenzált oszcillátorok) széles választéka.

 

 

A fejlesztés rendszerint 2–20 minta beszerzésével kezdődik, amivel a prototípusok kifejleszthetőek. A SiTime, az egyedi Time Machine II eszköze rendelkezésre bocsájtásával már a mintázási fázisban rugalmasságot kínál a fejlesztőknek, melynek segítségével a mérnökök saját maguk tudnak másodpercek alatt különböző specifikációjú oszcillátorokat felprogramozni és kipróbálni. A fejlesztés későbbi fázisaiban a tipikus 100–1000 db közötti mintasorozathoz, vagy 1000–5000 eszköz közötti gyártás előkészítéshez már akár gyártás közben előre programozott eszközök is rendelhetők rövid szállítási idővel.

 

 

A SiTime számos oszcillátort gyárt, amely a hagyományos kvarc oszcillátorokkal szemben nagyobb immunitást nyújt ütés és rázkódás ellen miközben alacsony fogyasztású, de velük lábkompatibilis. A MEMS rezonátorok a Bosch reulingeni gyárából kerülnek ki, az analóg áramkörök és a tokozás pedig jól ismert ázsiai gyárakban készülnek. A párhuzamos gyártási kapacitások használata még kritikus helyzetben is garantálja az ellátási lánc biztonságát.

Konklúzió

A SiTime programozható architektúrája katalizálja a termékfejlesztés fázisait, az ipari és az IoT technológiák fejlesztői részére gyors és egyszerű piacra jutást biztosít. A konfigurálható paraméter listája és a hozzájuk tartozó gyári számok mind megtalálhatóak a SiTime weblapján. A legfontosabb programozható paraméterek a frekvencia, ami 6 decimális érték pontossággal állítható, a tápfeszültség, a meghajtás típusa és terhelhetősége, működési hőmérséklettartomány és a frekvencia stabilitás.

A hagyományos időzítési megoldásokhoz képest a SiTime MEMS oszcillátor megoldásai programozhatóságot, nagy megbízhatóságot, kis méretet, alacsony fogyasztást, mechanikai terhelhetőséget és a teljes működési hőmérséklet-tartományon belüli nagyobb pontosságot kínálnak a régebbi technológiával szemben. Mindezeket az előnyöket ajánljuk ügyfeleinknek egyedi és szigorú időzítési igényeik kielégítésé érdekében.

 

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. A SiTime oszcillátorokkal kapcsolatban érdeklődjön az Endrich GmbH budapesti irodájában Veresegyházy Zsolttól
Értékesítési iroda: H-1191 Budapest, Corvin krt. 7-13.
E-mail: hungary@endrich.com
Web:  www.endrich.hu/erdeklodes

 

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.