Robot a mosócellában
A BMW Group Dingolfingban működő üzemében a tisztítófúvókákhoz szükséges alkatrészeket egy KR Quantec nano sorozatú KUKA robot szállítja. A művelet során kémiai összetevőket tartalmazó tisztítóközegeknek, magas hőmérsékletnek és nagy tisztítónyomásnak van kitéve.

 

A KR Quantec nano F exclusive robotot robusztusságának és rugalmasságának köszönhetően sikerült integrálni egy már meglévő, automatizált folyamatláncba. Ezen belül a robot eltérő geometriai kialakítású alkatrészeket szállít a megmunkáló közegektől és a gyártási folyamat során fellépő szennyeződésektől való megtisztításra. A megvalósításra a Schnupp GmbH & Co. Hydraulik KG és a WK Systemtechnik GmbH & Co. KG kapott megbízást.

Öt lépésben tisztítja az alkatrészeket

A KR Quantec nano F exclusive első lépésben felveszi az alkatrészt a bemenetről egy speciális, többfunkciós megfogóval. A második lépésben a munkadarab üreges részei kerülnek megtisztításra. Ehhez a robot milliméteres pontossággal közelíti az alkatrészt a belső tisztítást végző berendezéshez. A harmadik lépés a külső tisztítás. Ezt követi az alkatrész belső terének semlegesítése, VE-öblítő segítségével. Az utolsó lépésben a robot a kimenő szállítóegységre helyezi az alkatrészt.

 

 

Mielőtt elszállítanák a mosócellából, sor kerül a külső leöblítésére is. A KR 120 R2100 nano F exclusive környezete normál esetben nem megfelelő az ipari robotok számára. Ennek oka a következő: a robot nagy vízmennyiségnek van kitéve, amelyhez ráadásul 3% alkáli tisztítószer van adagolva. Emellett a mosócellában akár 60 Celsius fokot is meghaladó hőmérséklet uralkodik, ami jelentős mértékű gőzképződéssel jár.

Annak érdekében, hogy a KUKA robot ne károsodjon a külső hatások miatt, különleges óvintézkedésekre került sor: A robot mechanikáját teljes tokozás, a mechanika-belteret pedig sűrített levegő védi. A kábelkészlet teljes egészében a robot belsejében helyezkedik el. Emellett a védőfelület lúg-, sav-, hő- és korrózióálló. Felszereltségével a robot teljesíti az IP69 védelmi osztály rendelkezéseit.

 

 

A KUKA robot további előnye nagyfokú rugalmassága, valamint rövid ütemidői. Ezek teszik lehetővé a teljes mosási folyamat időtartamának 45 másodpercre való korlátozását és eltérő méretű alkatrészek kezelését. Az elvárt ütemidők teljesítése és a különböző geometriai kialakítású alkatrészek kezelése csak ezzel a speciális robotkivitellel lehetséges. A berendezés jól bevált 2015 nyarán történt üzembe helyezése óta. Időközben sor további, más tisztítási eljárások robottámogatású tisztítóberendezéssel való automatizálására irányuló megkeresésekre is sor került.

Alanyi jogon járó ösztöndíjat adna a gyáriparosok szövetsége
Új javaslattal állt elő a hazai szakképzés megújítására a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. A német duális szakképzés 2030-ig tartó, megújított rendszerét tekintették irányadónak a több mint két évig tartó munka során.
Tűt a szénakazalban – RTLS megoldással
Az elmúlt években már nélkülözhetetlenné vált a logisztika minden ágában a logisztikai egységek (dobozok, ládák, raklapok stb.) vonalkódos vagy RFID azonosítókkal való ellátása és az azonosítók használatával az ellátási láncban való folyamatos követésük.
Sebezhető adatokból áll emberi énünk
Informatikai biztonságról ma már egyre szélesebb körben beszélünk - egészen a gyermekeinket és a családunkat fenyegető veszélyektől a social media profilunk adataival való visszaélésen át a vállalati információk megóvásáig.
Soha ennyi és ilyen öreg autó nem volt a magyar utakon
A Bosch megbízásából a Medián ismét elkészítette a magyarországi lakosság autóparkját, autóhasználati szokásait feltérképező felmérését.
Kevesen látják vállalkozásukat technológiai úttörőnek
A kis-és középvállalatok üzleti potenciáljának felmérésére országos reprezentatív kutatást készített az UniCredit Bank az Inspira Research segítségével az 51-1500 millió Ft éves árbevétellel rendelkező cégek körében.