Robot a mosócellában
A BMW Group Dingolfingban működő üzemében a tisztítófúvókákhoz szükséges alkatrészeket egy KR Quantec nano sorozatú KUKA robot szállítja. A művelet során kémiai összetevőket tartalmazó tisztítóközegeknek, magas hőmérsékletnek és nagy tisztítónyomásnak van kitéve.

 

A KR Quantec nano F exclusive robotot robusztusságának és rugalmasságának köszönhetően sikerült integrálni egy már meglévő, automatizált folyamatláncba. Ezen belül a robot eltérő geometriai kialakítású alkatrészeket szállít a megmunkáló közegektől és a gyártási folyamat során fellépő szennyeződésektől való megtisztításra. A megvalósításra a Schnupp GmbH & Co. Hydraulik KG és a WK Systemtechnik GmbH & Co. KG kapott megbízást.

Öt lépésben tisztítja az alkatrészeket

A KR Quantec nano F exclusive első lépésben felveszi az alkatrészt a bemenetről egy speciális, többfunkciós megfogóval. A második lépésben a munkadarab üreges részei kerülnek megtisztításra. Ehhez a robot milliméteres pontossággal közelíti az alkatrészt a belső tisztítást végző berendezéshez. A harmadik lépés a külső tisztítás. Ezt követi az alkatrész belső terének semlegesítése, VE-öblítő segítségével. Az utolsó lépésben a robot a kimenő szállítóegységre helyezi az alkatrészt.

 

 

Mielőtt elszállítanák a mosócellából, sor kerül a külső leöblítésére is. A KR 120 R2100 nano F exclusive környezete normál esetben nem megfelelő az ipari robotok számára. Ennek oka a következő: a robot nagy vízmennyiségnek van kitéve, amelyhez ráadásul 3% alkáli tisztítószer van adagolva. Emellett a mosócellában akár 60 Celsius fokot is meghaladó hőmérséklet uralkodik, ami jelentős mértékű gőzképződéssel jár.

Annak érdekében, hogy a KUKA robot ne károsodjon a külső hatások miatt, különleges óvintézkedésekre került sor: A robot mechanikáját teljes tokozás, a mechanika-belteret pedig sűrített levegő védi. A kábelkészlet teljes egészében a robot belsejében helyezkedik el. Emellett a védőfelület lúg-, sav-, hő- és korrózióálló. Felszereltségével a robot teljesíti az IP69 védelmi osztály rendelkezéseit.

 

 

A KUKA robot további előnye nagyfokú rugalmassága, valamint rövid ütemidői. Ezek teszik lehetővé a teljes mosási folyamat időtartamának 45 másodpercre való korlátozását és eltérő méretű alkatrészek kezelését. Az elvárt ütemidők teljesítése és a különböző geometriai kialakítású alkatrészek kezelése csak ezzel a speciális robotkivitellel lehetséges. A berendezés jól bevált 2015 nyarán történt üzembe helyezése óta. Időközben sor további, más tisztítási eljárások robottámogatású tisztítóberendezéssel való automatizálására irányuló megkeresésekre is sor került.

Magyarország háromdimenzióban
A HERE Technologies áprilistól térképezi fel Magyarország egy részét, hogy a világ legfejlettebb térképét biztosítsa. A helyalapú felhőszolgáltatásokat kínáló cég utcaszinten gyűjti össze a panorámaképeket.
A mesterséges intelligencia éhen hal adatok nélkül
A Dmlab üzleti reggelijén olyan logisztikai vezetők mutatták be legtanulságosabb tapasztalataikat, akik már adatalapú döntésekkel optimalizálják cégük működését.
Telt házas rendezvényt zárt az Electrosub
Az elektronikai ipar legjelentősebb hazai üzleti és szakmai eseményén 97 kiállító vett részt 12 országból, 1300 négyzetméteren. Az eseményt kísérő konferencián 42 előadás hangzott el, a neves hazai és külföldi előadásokat illetve a kiállítást közel 1500 látogató tekintette meg.
Szimulációt minden mérnök asztalára!
Az ANSYS 2018 tavaszán piacra bocsátott Discovery tervezői szoftvercsalád egy éves pályafutása alatt már eddig is falakat döntött le, és ez a folyamat nem látszik lassulni.
A jövő mérnökei Solid Edge szoftvert használnak
Legalábbis idén áprilisban Nógrádban azon a versenyen, ahol a Siemens PLM megoldásait forgalmazó graphIT Kft. a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal karöltve már második alkalommal keresi az év legjobb Solid Edge diák tervezőjét.