Robot a mosócellában
A BMW Group Dingolfingban működő üzemében a tisztítófúvókákhoz szükséges alkatrészeket egy KR Quantec nano sorozatú KUKA robot szállítja. A művelet során kémiai összetevőket tartalmazó tisztítóközegeknek, magas hőmérsékletnek és nagy tisztítónyomásnak van kitéve.

 

A KR Quantec nano F exclusive robotot robusztusságának és rugalmasságának köszönhetően sikerült integrálni egy már meglévő, automatizált folyamatláncba. Ezen belül a robot eltérő geometriai kialakítású alkatrészeket szállít a megmunkáló közegektől és a gyártási folyamat során fellépő szennyeződésektől való megtisztításra. A megvalósításra a Schnupp GmbH & Co. Hydraulik KG és a WK Systemtechnik GmbH & Co. KG kapott megbízást.

Öt lépésben tisztítja az alkatrészeket

A KR Quantec nano F exclusive első lépésben felveszi az alkatrészt a bemenetről egy speciális, többfunkciós megfogóval. A második lépésben a munkadarab üreges részei kerülnek megtisztításra. Ehhez a robot milliméteres pontossággal közelíti az alkatrészt a belső tisztítást végző berendezéshez. A harmadik lépés a külső tisztítás. Ezt követi az alkatrész belső terének semlegesítése, VE-öblítő segítségével. Az utolsó lépésben a robot a kimenő szállítóegységre helyezi az alkatrészt.

 

 

Mielőtt elszállítanák a mosócellából, sor kerül a külső leöblítésére is. A KR 120 R2100 nano F exclusive környezete normál esetben nem megfelelő az ipari robotok számára. Ennek oka a következő: a robot nagy vízmennyiségnek van kitéve, amelyhez ráadásul 3% alkáli tisztítószer van adagolva. Emellett a mosócellában akár 60 Celsius fokot is meghaladó hőmérséklet uralkodik, ami jelentős mértékű gőzképződéssel jár.

Annak érdekében, hogy a KUKA robot ne károsodjon a külső hatások miatt, különleges óvintézkedésekre került sor: A robot mechanikáját teljes tokozás, a mechanika-belteret pedig sűrített levegő védi. A kábelkészlet teljes egészében a robot belsejében helyezkedik el. Emellett a védőfelület lúg-, sav-, hő- és korrózióálló. Felszereltségével a robot teljesíti az IP69 védelmi osztály rendelkezéseit.

 

 

A KUKA robot további előnye nagyfokú rugalmassága, valamint rövid ütemidői. Ezek teszik lehetővé a teljes mosási folyamat időtartamának 45 másodpercre való korlátozását és eltérő méretű alkatrészek kezelését. Az elvárt ütemidők teljesítése és a különböző geometriai kialakítású alkatrészek kezelése csak ezzel a speciális robotkivitellel lehetséges. A berendezés jól bevált 2015 nyarán történt üzembe helyezése óta. Időközben sor további, más tisztítási eljárások robottámogatású tisztítóberendezéssel való automatizálására irányuló megkeresésekre is sor került.

Tovább ütik a Huaweit
Először tavaly év végén a Wall Street Journal írt arról, hogy amerikai illetékesek szerint a kínai mobil távközlési cég hálózati berendezései nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államok és szövetségesei számára.
Ipar 4.0 és IoT kompatibilis integrált adathálózatok
A Siemens és a Hewlett Packard társaságcsoporthoz tartozó Aruba stratégiai partnerségre lépett az üzemeltetés- (OT) és információs technológia (IT) területek összekapcsolása érdekében.
Az okosautóval az a baj, hogy okos
Mindössze a válaszadók negyede használna önvezető autót, ennek oka pedig, hogy elsősorban az okosfunkciók aggasztják a magyar felhasználókat.
Mennyire féltsük adatainkat?
Elgondolkodtató eredményre jutott az a 2018 decemberében készült kutatás, amely a közösségi médiumok felhasználóinak biztonságérzetét vizsgálta.
Eszköz- és folyamatadatok integrálása zökkenőmentesen
Maximális biztonság és egyszerű kezelhetőség: Pepperl+Fuchs LB Profinet Gateway az LB távoli I/O rendszereket a Profinet protokoll világával kapcsolja össze.