RFID az egészségügyben
A betegkövető rendszert csak az arra jogosult személyek, a jogosultsági rendszeren keresztül, ellenőrzött módon tudják használni.

 

Az elmúlt években egyre inkább a termelési folyamat része lett az RFID technológia alkalmazása, amelynek segítségével lehetővé vált egy termék teljes körű követése a gyártási folyamaton keresztül a befejező kiszállításig. A Vonalkód Rendszerház megoldása bizonyítja, hogy az ipari alkalmazásokon kívül is van élet.

Az RFID (Radio Frequency IDentification) egy olyan automatikus azonosítási és adatgyűjtési technológia, amely rádióhullámok segítségével kommunikál az információt hordozó úgynevezett RFID-bélyeg és az azt leolvasó RFID olvasó/író berendezéssel. Az RFID-bélyegben cikkszámtól kezdve fuvarszámon át hűtési előírásig sokféle adat tárolható.

Azonban egyedi azonosítót minden esetben tartalmaznia kell, hiszen az olvasó ennek segítségével azonosítja a bélyegeket, azon keresztül pedig a bélyeghez kapcsolt tárgyat, személyt. Az RFID technológia akár több száz egyedi azonosító biztonságos, gyors, pontos és megbízható, akár több méterről történő leolvasására alkalmas. További előnye, hogy a műveletek során nem szükséges optikai rálátás vagy fizikai érintkezés.

 

 

Az RFID technológia egyre jobban elterjed, közelebb kerül az emberekhez, egyre több területen találkozhatunk vele. Ilyen például az egészségügy, ahol a technológia több helyen is hatékonyabbá, biztonságosabbá teszi az intézmények mindennapi működését. Ezek közül az egyik fontos terület – jellemzően a személyes felügyeletet igénylő – betegek mozgásának automatikus követése, mellyel elkerülhető, hogy a beteg az intézmény területén belül olyan helyre menjen, ahol a felügyelete nem biztosítható. Tökéletes megoldást adhat ebben az esetben az RFID technológia alkalmazása, mert segítségével jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy a cselekvőképességükben korlátozott betegek kikerüljenek a számukra biztonságot jelentő felügyelet alól.

Betegközpontú, költséghatékony megoldás született

A Vonalkód Rendszerház Kft. egy, a fenti feladatot ellátó betegkövetési rendszert épített ki egy kelet-magyarországi kórház számára. A rendszer tervezésénél kiemelten fontos elvárás volt az ügyfél részéről, hogy a betegek számára nem zavaró, teljesen automatikus azonosítási rendszert alakítsunk ki, költséghatékony módon. A megoldás kidolgozásánál a rádiófrekvenciás azonosítás kínálta a betegek számára a legkomfortosabb megoldást.

Kulcskérdés volt, és külön kihívást jelentett, hogy miként oldható meg az ilyen jellegű feladatoknál bevett gyakorlatként alkalmazott, költséges aktív RFID technológia kiváltása egy lényegesen olcsóbb, passzív (áramforrás nélküli) technológiával. A megoldást egy speciális, kórházi alkalmazásra kifejlesztett, betegek számára kényelmes viseletet biztosító RFID bélyeg/karszalag alkalmazása adta.

Rugalmas megoldás a mindennapokra

A megbízás egyik momentuma az ügyféllel közösen meghatározott, az intézmény területén belüli zónák definiálása volt. Az RFID technológiával kialakított megoldás lényege, hogy a zónahatároknál telepített olvasási pontok automatikusan regisztrálják a betegek mozgását a páciens vagy a kórházi személyzet közreműködése nélkül. Így megoldottá vált a betegek költséges és állandó figyelmet igénylő követése, ugyanis a rendszer biztosítja a zóna elhagyásának észlelését. Azok a betegek, akik az adott zónába jogosultak belépni, az őket megszemélyesítő RFID-bélyeg azonosítóját a zónához kell rendelni. A zónák szabadon határozhatóak meg a rendszerben, csakúgy, mint a zónákhoz tartozó RFID-olvasási pontok.

Ezzel a rendszer a felhasználó által tetszőlegesen konfigurálható, a szoftver módosítása nélkül is bővíthető újabb zónákkal, olvasási pontokkal. Abban az esetben, ha egy olvasási ponton olyan azonosító kerül leolvasásra, mely nincs az adott zónához rendelve, azaz a beteg nem jogosult ott áthaladni, a rendszer ezt az eseményt automatikusan jelzi a felügyeletet ellátó személyzet részére. A betegkövető rendszert csak az arra jogosult személyek, a jogosultsági rendszeren keresztül, ellenőrzött módon tudják használni.

A rendszer tervezésénél, majd a megvalósítás során fontos szempont volt a lehető leghatékonyabb külső interfész kialakítása, amivel könnyen lehet a rendszert tetszőleges kórházi informatikai hálózathoz illeszteni. A Honeywell eszközbázisra épülő megoldás 2015. év végén került telepítésre, mely nyolc azonosítási pontot, a nővérpultnál kialakított RFID-bélyeg-megszemélyesítő munkahelyet tartalmaz.

Jelez a Microsoft rendszere, ha megsérül az abroncs
A világ első, az abroncssérüléseket valós időben figyelni képes monitoring rendszerét fejleszti a Bridgestone a Microsofttal közösen, melyhez a szoftvercég hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform - MCVP) használják.
Solid Edge Szálanyag kalkulátor
Amikor hagyományos módon történő egyedi géptervezésről, tartószerkezet tervezésről, vagy csarnok tervezésről beszélünk, elmondható, hogy a projektre fordított idő nagy részét a dokumentációk elkészítése, az alapanyagrendeléssel kapcsolatos információk összegyűjtése, és a gyártási folyamatok optimalizálása teszi ki.
SiTime MEMS oszcillátor használata felgyorsítja a fejlesztést
A SiTime Corporation a MEMS időzítés-technológia piacvezetője. A MEMS oszcillátor technológia használata nagy mértékben képes hozzájárulni a tervezési idő és a szükséges fejlesztési erőforrások csökkentéséhez, felgyorsítva a befektetés termőre fordulását.
Szándék alapú hálózatok, biztonság, üzletmenet folytonosság
A Cisco szerint a következő időszak legfontosabb technológiai innovációi az üzletmenet folytonosságára és az ehhez kapcsolódó együttműködéses technológiákra, a szándék alapú hálózatokra és a biztonságra fókuszálnak.
Robotok ingyenes szimulációja és költséghatékony vezérlése
Egyszerű lehetőség a költséghatékony automatizálásra – digitális tükörkép alkalmazása az intuitív robotvezérlés során.