Retrofit: egy kiváló alternatíva
Egy új szerszámgép beszerzése költséges beruházásnak számít. De mit tegyünk, ha régi jó gyártóeszközünk felett már eljárt az idő, és nem áll rendelkezésünkre egy új szerszámgép vételára?

 

A gép visszafiatalítása viszonylag kis költséggel jár, és szinte egy második élettel ajándékozhatja meg jól megismert gépünket. A költségfaktor mellett még számos érv szól a felújítás mellett: a felhasználó továbbra is ugyanazt a készüléket, szerszámokat és vezérlést használhatja, ráadásul a már kialakított helyigény sem változik. Ezen túlmenően az alkalmazottak részéről jelentkező képzési követelmény is lényegesen alacsonyabb lesz. Tisztában kell azonban lenni azzal is, hogy egy felújított gép termelékenysége nem fogja elérni egy vadonatúj gép produktivitását. De mikor érkezik el a megfelelő időpont a retrofit választásához?

Rui Böninger, a Chiron leányvállalatának számító CMS ügyvezető igazgatójának véleménye szerint a kérdésre nem lehet egzakt választ adni. Figyelembe kell venni, hogy a gép milyen terheléseket kapott a mindennapos használat során. Számos ügyfél figyel a gépek állapotára, és gondoskodik azok rendszeres karbantartásáról. Ilyen esetekben – különösen két műszakos gyártás alatt – egy gép élettartamát évtizedekben is lehet számolni. Vannak azonban olyan felhasználók is, akik éjjel-nappal futtatják a gépeket, és a teljesítmény terén is magasra teszik a lécet. Ha emellett a karbantartási intervallumok betartására sem fordítanak kellő figyelmet, akkor a gép már négy év után alapvető felújításra szorulhat.

 

Egy felújításra megérett gép retrofit előtt (Forrás: CMS)

 

 

Patyolattisztaság: így ragyog a szerszámcserélő retrofit után (Forrás: CMS)

 

„Ha a gép már nem tudja a megrendelésben előírt minőségben előállítani a kívánt terméket, akkor nincs mire várni, ideje megfontolni a retrofit megoldást” – jelentette ki Böninger. Kollégája, Fritz Unden az esztergagépeket gyártó salachi EMAG cégtől is számos alkalommal találkozik a használt gépek felújításának igényével. „Sőt, felújítunk részben a 60-as évekből származó gépeket is. Különösen az USC-sorozat gépei vannak koruk ellenére még most is használatban, így időről időre megbíznak minket azok átfogó felújítási munkálataival. A VSC-sorozathoz tartozó gépek már körülbelül huszonöt éve vannak a piacon, így egy részük már a negyedik, sőt az ötödik életciklusát tölti” – mondja a szakember.

Az orsóház, a revolver és a vezetőszánok jellemzően cserére szorulnak

Az EMAG szakértői számára minden retrofit kifizetődő. Nehezíti a munkát, ha a gépben található technológia már elavultnak számít. A retrofit során jellemzően cserére szorulnak az orsóház, a revolver, a vezetőszánok, illetve a biztonságot befolyásoló egyéb alkatrészek. A CMS a retrofit három szintjét kínálja fel ügyfelei számára: az első kategóriában funkcionális vizsgálatot végeznek, és kicserélik azon alkatrészeket, amelyek várhatóan rövid vagy középtávon meghibásodnának.

A második szint már egy részleges felújítást takar az összes kopó alkatrész kicserélésével. A legösszetettebb, és ezért a legdrágább választásnak a teljes felújítás számít. Ebben az esetben a gépet egészen a gépágyig teljesen szétszedik. Ezután – többek között – új vezetőszánokat és golyósorsókat szerelnek be, és teljesen felújítják a kábelezést is. A CNC-vezérlés megújítása azonban nem tartozik a körbe, mert ezzel a retrofit túl költségessé válna, és a felújítás nem lenne kifizetődő.

 

A mai kornak megfelelően. A retrofit során a régi gép a legkorszerűbb alkatrészekkel újítható fel. Itt egy robot kezeli a munkadarabokat a munkatérben

 

A szakértők szerint nehéz konkrét becslést adni a retrofit megtérülésére. Az esslingeni Index Group szakértője, dr. Roland Lederer szerint azonban ha a retrofit ára már eléri egy új beruházás értékének körülbelül 60-75%-át, akkor a cégek már inkább az utóbbi mellett teszik le a voksot. A cégek jellemzően egy új gép árának 50%-át költik retrofitre. Az Index Group számára a piacon megtalálható gépek fenntartása kiemelt fontosságú, és befolyással van az újgép-piacra is. „Ügyfeleink kifejezetten igénylik az általuk megvásárolt gépek hosszú távú fenntartását” – jelentette ki Lederer.

Fontos jelentőséggel bír, vajon a gyártó a gépeihez a jövőt illetően is tud-e upgrade- és felújítási lehetőségeket nyújtani, amivel is részesülhetnek a majdani technikai továbbfejlődés hozadékaiból. Ezt a véleményt osztja Böninger is, és további indokokat sorol fel, amiért egy gépgyártónak megéri a gépfelújítás: „A teljes felújításon átesett használt gépeink sokszor belépőként szolgálnak az új gépek értékesítéséhez. Számos ügyfél olyan elégedett a gépeinkkel, hogy a jövőben az új gépet is inkább tőlünk vásárolja meg. Ügyfeleink ezenkívül bérelhetnek is tőlünk felújított gépeket. Mindez jelentősen növeli az ismertségünket, és az egész vállalat számára hasznos.”

 

Ellenőrző lista a retrofit megoldásokhoz
 
Amennyiben a gépben található technológia már alapvetően elavultnak számít, nem éri meg a felújítás.
Viszonyítási alapként egy új gép árának 50%-a szolgálhat.
Ügyeljünk a gép rendszeres karbantartására, ez jelentősen meghosszabbítja az élettartamot.
Megmunkálás közben ne feszegessük a gép teljesítményének határait.
Vizsgáljuk meg, hogy kiegészítő rendszerek, például automatizálási megoldások beépítésével vajon termelékenyebbé válik-e a gép.
Tájékozódjunk a retrofit várható költségéről. A gépgyártók mellett független szolgáltató cégek is vállalnak felújítást.

 

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője
A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai Regent innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.
A vállalatok jelentős részénél hiányzik az adatstratégia
Át kell gondolni az adatmenedzsment stratégiát, hogy profitáljunk az elmúlt évek digitális befektetéseiből – hívja fel a figyelmet „The Data Imperative” felmérésében a KMPG.
Adatvezérelt működés az iparban
Az adat teremti meg a kommunikációt nemcsak a gépek, hanem az emberek és a gépek között is.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Virtuális magánhálózatok védelme
Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára.