Pontosan adagolt információk a megalapozott döntésekhez
A különféle üveges, PET-palackos, dobozos és kartondobozos italokat gyártó SMLC Libanon legnagyobb italpalackozó vállalatának számít. A PepsiCo partnercégénél a Copa-Data zenon szoftverére épülő gyártósor-felügyelő rendszer bevezetése véget vetett a manuális adatbevitelnek, átfogó információkat szolgáltatva a hatékony töltési műveletekhez.

 

A háztartási és áruházi hűtőszekrények az 1950-es években történő megjelenése alapjaiban változtatta meg az italpiac szabályait. A Pepsi Cola gyártója időben ismerte fel a fogyasztói társadalom által kínált hatalmas növekedési lehetőségeket. 1952-ben együttműködésbe kezdtek a libanoni Société Moderne Libanaise pour le Commerce (SMLC) céggel, amely olyan népszerű PepsiCo üdítőital-márkákat palackoz és forgalmaz, mint a jegestea, a sportitalok, a gyümölcslevek, az energiaitalok, valamint az ásványvizek. Tíz üveg-, PET-palack-, alumíniumdoboz- és kompozit kartondoboz töltő gyártósorával az SMLC az ország legnagyobb italpalackozójának számít. A számos díjat elnyert céget legutóbb a PepsiCo International Performance with Purpose díjjal tüntették ki a víz- és energiafogyasztás csökkentéséért végrehajtott kiemelkedő erőfeszítések elismeréseképpen.

Az átláthatóság hiánya

Noha az SMLC csomagolási folyamatai jellemzően mindig meglehetősen hatékonyak voltak, a termelési adatok gyűjtéséhez és kezeléséhez manuális adatfelvétel kellett papírlapokkal vagy táblázatkezelő szoftverekkel. Mivel más-más prioritásokkal rendelkezik a gyártás és a karbantartás – és a nyilvántartás vezetését mindketten nyűgnek érezték –, a jelentések gyakran pontatlanok, néha egyenesen ellentmondásosak voltak. Egyes esetekben a kívánt, nem pedig a tényleges állapotot tükrözték.

A vállalat ezért modernizációs projektet indított a minőség és a hatékonyság javítása érdekében, ami magában foglalta a szervezeti változásokat, a korszerű gyártósorok beszerzését, valamint új épületek építését. A vállalatvezetés úgy döntött, hogy az átalakulás részeként egy olyan szoftverbe is beruház, amely az összes csomagolósort képes átfogni. Ennek fő célja az volt, hogy javítsa a gyártóterületről a felsőbb szintekre vezető információáramlást, hogy elősegítse a gyorsabb és megalapozottabb vezetői döntéshozatal bevezetését. További nem titkolt cél volt a „helyben tisztítás” (CIP) folyamat támogatása.

Kezdeti próbálkozások szerény eredményekkel

Az SMLC a Teknologix céget bízta meg az egy gyártósorra vonatkozó korszerűsítéssel, egyelőre kísérleti céllal. A bejrúti székhelyű ipari automatizálási cég korábban nagy elismertségre tett szert az SMLC különféle automatizálási és utólagos bővítési projektjeinek sikeres végrehajtása révén. Az európai versenytársaktól eltérően az ajánlatukat nem terhelték hatalmas utazási költségek az üzembe helyezéshez és az értékesítés utáni támogatáshoz. A szállításhoz és feldolgozáshoz szükséges adatmennyiség csökkentése érdekében a Teknologix minden gyártósorhoz PLC-t használó rendszerkonfigurációt tervezett a sor egyes állomásairól származó információk gyűjtésére, koncentrálására és előzetes feldolgozására.

 

A zenon-alapú gyártósor-felügyelő rendszer átfogó információkat nyújt az SMLC cégnek a hatékony töltési műveletekhez

 

„Noha tudtuk, hogy a koncepció helyes, és sok nappalt és éjszakát herkulesi munkával töltöttünk ahhoz, hogy teljesítsük az SMLC elvárásait, mégsem tudtuk kielégíteni a követelményeket – ismerte el Lucien Kazzi, a Teknologix alapítója és vezérigazgatója. – Ennek oka az volt, hogy nem a megfelelő szoftvert használtuk.” Bár a nagy globális automatizálási megoldások szállítóinak jól bevált folyamatmegjelenítő rendszerei számos különféle bővítménnyel és frissítéssel gazdagodtak, az eredetileg kiválasztott szoftvertermékek nem támogatták az ügyfél átfogó jelentéskészítési elvárásait. „Több hónapot fordítottunk a szkriptek programozására, hogy a rendszerben található információk alapján megjelenítsük a Gantt-diagramokat – emlékezett vissza Lucien Kazzi. – A jelentéskészítés ráadásul lassú is volt: egy Gantt-diagramot két perc alatt rakott össze, gyakran nem sikerült a frissítés, és a rendszer összeomlott.”

Egy jobb szoftver a több információért

Számos próbát végeztek különböző platformokkal, de egyik sem volt képes kielégíteni az összes előírt kritériumot. A jobb platform utáni kutatás során Lucien Kazzi megtudta, hogy a töltőberendezések és csomagológépek egyik vezető beszállítója a Copa-Data zenon szoftverét használja általános vezérlőrendszerként. „Ha számukra ez a megfelelő megoldás, akkor könnyen lehet, hogy én is ezt kerestem” – gondolta Kazzi, és kapcsolatba lépett a Copa-Data szakembereivel. Így menekült meg a projekt. A dobozból előhúzott megoldásként is használható zenon révén a projektek felhasználóbarát grafikus felületekkel, konfiguráció és programozás nélkül hozhatók létre.

 

A Teknologix által telepített zenon kiküszöböli a manuális adatbevitel szükségességét, és egyetlen pillantással megjeleníti a gyártósor tényleges hatékonyságát

 

Lucien Kazzi véleménye szerint a zenon használata nemcsak sokkal könnyebb volt, mint bármely másik rendszer használata, hanem a vártnál is egyszerűbbnek bizonyult. A Teknologix így csupán néhány héttel a zenon megismerése után máris sikeresen telepítette az SMLC első gyártósor-felügyelő rendszerét. „Ezt nagyban segítették a zenon rendkívül rugalmas, dinamikus jelentéstételi eszközei, amelyek megkönnyítették például a minőségi jelentések, a teljesítmény-elemzések vagy a kiváltó ok elemzések elkészítését kördiagramok vagy Pareto-diagramok formájában – magyarázta Lucien Kazzi. – De sokat segített a Copa-Data kivételes gyorsasága az értékesítés utáni támogatásban.”

Átfogó megoldás

A zenon révén a Teknologix nagyon rövid idő alatt létre tudta hozni az átfogó adatgyűjtési és gyártósor-felügyeleti megoldását. Az automatizálási szakemberek az ott gyűjtött tapasztalatok alapján sablonokat készítettek, így a további négy gyártósor telepítése már gyors ütemben zajlott. A zenon-alapú rendszer most öt – egy visszaváltható üveges, kettő PET-palackos és kettő dobozos – italgyártó soron működik.

 

A jelentések nagyon rövid idő alatt elkészíthetők, gyakorlatilag minden részlet megjeleníthető a gyártási tételek szintjéig

 

A zenon kommunikációs illesztőprogramjainak hosszú listája lehetővé teszi, hogy a szoftver különféle PLC-ket használó gyártók gépeivel kommunikáljon. A standard PLC-blokkok létrehozása még a régebbi berendezések integrálását is lehetővé teszi. A szoftver optimalizált adatbázis-struktúrája csökkenti az adattároláshoz szükséges memóriaigényt, valamint a jelentés betöltési idejét. Míg a régi rendszerben egy palackozó gyártósor adatai havonta 500 GB-ot tettek ki, a zenon-alapú megoldásban egy teljes évre is csak 10 GB-ra van szükség. Hasonlóképpen, egy Gantt-diagram nézet is létrejön két másodperc alatt, szemben a korábbi két perccel, és sohasem omlik össze.

 

A zenon által nyújtott dinamikus jelentéskészítési képességekkel az SMLC a „helyben tisztítás” (CIP) folyamat felügyeletére és megjelenítésére is képes

 

A rendszer dinamikus jelentéstételi képességekkel rendelkezik. Míg a korábbi rendszer-architektúra csak statikus időkeretek megjelenítését tette lehetővé, a zenon kibővített trendmoduljában ezek könnyedén összehasonlíthatók, és élő trendek is megjeleníthetők valós idejű megfigyelés céljából. A Teknologix által a korábban használt szoftverben több mint két hónapon át programozott Gantt-diagramok például egyetlen óra alatt konfigurálódtak a zenon Extended Trend moduljában.

Szilárd alap a megalapozott döntésekhez

A Teknologix által telepített xenon-alapú rendszer megoldotta elődje hátrányait. Az SMLC jelenleg a szoftver kibővítését, például a prediktív elemzés funkció bevezetését fontolgatja. „A zenon kiküszöböli a manuális adatbevitel szükségességét, és dinamikus üzleti jelentéseket biztosít számunkra, beleértve a minőségi jelentéseket, a teljesítményelemzéseket, a kiváltó okok vizsgálatát, valamint az időveszteségi kategóriákat – jelentette ki Shady Khoury, az SMLC operatív igazgatója. – Ez teljes átláthatóságot garantál számunkra, és biztosítja a megalapozott döntések meghozatalához szükséges információkat, például a gyártósorok összeállítási tervének gyors validálásával.”

 

Főbb jellemzők:
  • Az SMLC töltő és csomagoló gyártósorának felügyeletét a zenon biztosítja
  • Központi rendszerfigyelés
  • A kézi adatgyűjtés kiküszöbölése
  • Átfogó menedzsmentinformációk
  • A gyártósorok összeállítási tervének gyors validálása
  • Nagy rendszerstabilitás, alacsony memóriaigény
  • Új és dinamikus információs diagramok gyors létrehozása programozás nélkül

 

Adatok megbízható továbbítása a gyártásban
A Profinet az ipari automatizálás terén világszinten az első számú Ethernet-alapú kommunikációs megoldás.
Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszóval
A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.
Virtuális gumiabroncs-fejlesztés eredménye a Lamborghini Hurricán STO kiemelkedő teljesítménye
A Lamborghini a Bridgestone-t bízta meg a 2021-ben piacra kerülő Huracán STO szuperautója egyedi abroncsainak fejlesztésével.
Manufacture IT 2020: mehet-e a gyártás online?
Idén virtuális formában jelentkezik a Manufacture IT konferencia, amely a hazai gyártóipar digitalizációjának segítését tűzte ki célul.
Egységes automatizációval állhat talpra az ipar
Évente mintegy 20-30 milliárd dollárt költenek az ipari felhasználók az automatizációs rendszereik szervizelésére, karbantartására, azonban ennek az összegnek a túlnyomó többsége megtakarítható lenne, ha egységes automatizálási megoldásokat alkalmaznának – állapítja meg az ARC Advisory Group elemzése.