Öt megatrend, ami a munka világát befolyásolja
Számos prognózis lát napvilágot annak kapcsán, milyen lesz a jövő munkahelye, mekkora szerepet kapnak majd a robotok. Hogy melyik előrejelzés lesz a legközelebb a valósághoz, még nem tudni.

 

Ugyanakkor ezen előrejelzések alapja sokszor közös, a következtetéseket a munkahelyekre ható változásokból vezetik le. A legfontosabbakat vették górcső alá az SAP szoftvercég Future of Work Now budapesti konferenciáján. Steven Hunt, az SAP SuccessFactors szenior alelnöke előadásában arról beszélt, hogy a jövőben a vállalatok egyre agilisabbá válnak. Hogy mit jelent ez? A foglalkoztatók mind inkább felismerik, hogy akkor tudnak sikeresek lenni, ha a körülöttük lévő változások a saját munkaerejükben is megjelennek, (pl. azonnali visszajelzések megvalósítása, új célközönség megszólítása), és e folyamatokat rugalmasan, a lehető legjobb munkavállalói élmény biztosítása mellett tudják véghezvinni.

További fontos tényező, hogy a korábbiakhoz képest is felértékelődik a tanulás szerepe. Ahogy a mesterséges intelligenciára egyre több unalmas rutinfeladatot lehet bízni, az alkalmazottak folyamatos képzése mind a cégek, mind a dolgozók szempontjából kulcsfontosságúvá válik. Nem egy felmérés hangsúlyozza, hogy a munkavállalók a személyi problémák (pl. főnökkel való elégedetlenség) után a fejlődési lehetőségek hiánya miatt távoznak egy cégtől. Az SAP szakembere a világformáló trendek között említette a külsős munkatársak egyre szélesebb körű alkalmazását is. Egyes felmérések szerint néhány éven belül a globális munkamennyiség felét határozott idejű szerződések alapján végzik majd el.

Ideje másként gondolkodni a munkaerőről

Felértékelődnek a speciális képzettséggel bíró szakemberek, akik azonosítása, megnyerése, a cégbe való integrációjuk komoly kihívást jelent a vállalatok számára. Mindennek fontos feltétele a cégek működésének teljes átláthatósága. A közösségi média előretörésével, a digitális „lábnyomok” általánossá válásával eddig nem látott transzparencia valósul meg (pl. nyilvánossá válnak a fizetések, belső események), ami a vállalatokat az eddig jól bevált szabályzatok, gondolkodásmód átírására kényszerítheti. Mindez a teljes inkluzivitás felé hajtja a munka világát.

A vállalatok már másképp kell, hogy tekintsenek az új munkavállalók megszerzésére vagy az egyes munkakörök tartalmára. Ezek a trendek együttesen olyan kihívást jelentenek, melyekre a szervezetek a technológia alkalmazásával tudnak igazán hatékony választ adni, legyen szó akár a valós idejű értékelésekről, akár a karrierutak megtervezéséről, a rugalmas kompenzációs rendszerek bevezetéséről vagy a közösségépítésről – hangsúlyozta Steven Hunt, az SAP SuccessFactors szenior alelnöke.

Figyelmünkkel és adatainkkal fizetünk
Ma azon aggódni, hogy a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget, olyan mintha a Mars túlnépesedéséért aggódnánk - állítja Boldog Viktor, a DXC Technology analitikai konzulense.
A LED-szelekciók fizikai alapjai – fénytechnikai alapfogalmak
A fotometria a fény, mint az emberi szem által érzékelhető spektrumú elektromágneses hullám jellemzőinek mérésére alkalmazott tudomány.
A Messer 15 év után tér vissza Amerikába
A Messer a CVC Capitallal közös vállalatán keresztül végrehajtott akvizícióval megszerezte a Linde és a Praxair amerikai érdekeltségeinek egy részét.
Egy ütős svéd recept
A ponthegesztés egyre gyorsabbá és megbízhatóbbá válik – ezt kiválóan mutatja a Volvo által Svédországban alkalmazott vevőspecifikus megoldás.
Az autógyártás változó világa
„Akármelyik vevő akármilyen színű autót vehet addig, amíg a választott színe a fekete” – mondta Henry Ford 1909-ben, az autóipari tömeggyártás hajnalán.