Okosgyártás a Garázsból
Az IBM módszertanát követve és platformjára építve a hazai ipari szereplők is könnyen áttérhetnek a kognitív gyártásra, már első projektjük pár hónapon belül mérhető üzleti eredményt fog adni. Interjú Rehus Péterrel, az IBM magyar országigazgatójával.

 

A dolgok internetére épülő kognitív gyártás fejlett analitikai megoldásokkal, mesterséges intelligenciával és gépi tanulással alakítja az eszközökről, rendszerekből és folyamatokból gyűjtött adatokat intézkedések alapjául szolgáló információkká a tervezéstől a támogatásig a termékek teljes életútján és értékláncán át. Intelligens eszközökkel, kognitív folyamatokkal és működéssel, valamint okosan, optimálisan hasznosított erőforrásokkal transzformálja a gyártást a digitalizáció korában.

A McKinsey Global Institute előrejelzése szerint az eszközök és a folyamatok okos optimalizálása 2025-ben már 3,7 billió dollárral fogja növelni világszinten a gyártóiparban előállított értéket. Rehus Pétert, az IBM Magyarországi Kft. országigazgatóját a kognitív gyártásra való átállás előnyeiről és kihívásairól, a megvalósult projektek eredményeiről és tapasztalatairól kérdeztük.

 

Milyen körülmények terelik a hazai gyártó vállalatokat a digitális átalakulás útjára, választható lehetőség ez, vagy inkább elkerülhetetlen szükségszerűség?

A vállalatok egyre több eszközt és gépet kapcsolnak a dolgok internetére, ezért az adatmennyiség is folyamatosan nő, amellyel dolgoznak. A hagyományos informatikai megoldások képtelenek megbirkózni az adatáradattal és a feldolgozásához szükséges analitika összetettségével. A számítógépes rendszereknek kognitívvá kell válniuk ahhoz, hogy a gyorsan táguló adatuniverzumból értelmes és értékes információkat nyerhessenek ki, következésképp a gyártásnak is kognitívvá szükséges fejlődnie, hogy valóban keresztülvihesse a negyedik ipari forradalmat.

Akár nemzetközi cégek beszállítóiként érvényesülnének, akár külföldi piacokat céloznak meg termékeikkel, a hazai gyártó vállalatoknak olyan nagy mértékben kell növelniük hatékonyságukat, termelékenységüket, valamint termékeik és szolgáltatásaik minőségét, hogy az a digitális, ipar 4.0-s technológiák alkalmazása nélkül már ma is egyre kevésbé oldható meg – gazdaságosan vagy egyáltalán –, és ez a következő években egyre inkább így lesz. A digitális átalakulás előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik számukra, ha versenyben akarnak maradni, vagy abban kitűnnének, mivel az információalapú társadalomban az iparágak is átalakulnak. A döntéshozókban így okkal merül fel a kérdés, hogy a transzformálást hol kezdjék és miként valósítsák meg, az elérhető technológiák és kínálkozó használati esetek halmazából mit válasszanak az induláshoz.

 

Milyen megoldásokat ad az IBM a gyártás kognitív átalakításához?

Az IBM többek között Watson IoT platformján ad a dolgok internetére, mesterséges intelligenciára, gépi tanulásra és fejlett analitikára épülő megoldásokat a kognitív gyártáshoz, amelyekben a szenzorokról és folyamatokból érkező adatokat kognitív rendszerek elemzik, hogy az üzlet előrejelzések ismeretében, megalapozottan, mégis gyorsan dönthessen, és akár előzetesen, automatikusan intézkedhessen a legjobb kimenetel érdekében. A nagy mennyiségű adatok hatékony feldolgozásához előre elkészített, mégis rugalmasan, egyedi igények szerint alakítható iparági adatmodelleket és adatvagyon-gazdálkodási megoldásokat adunk, amelyekből például a házon belüli adatbányász-kompetenciákat nélkülöző vállalatok is gyorsan tudnak építkezni.

 

Rehus Péter országigazgató: A kognitív gyártás a kulcsfontosságú hatékonyság, minőség és megbízhatóság terén javítja a gyártóipari környezetek működését

 

Kész megoldásokkal segíti az IBM például a gyártás kognitív átalakításában a minőségbiztosítási szervezeteket (Production Quality Insights), a karbantartó és az üzemeltető szervezeteket (Maximo Asset Performance Management és Predictive Maintenance and Optimization), valamint a gyártást tervező részleget is (Production Optimization).

Az iparági szakrendszerek funkcionalitásában vannak hasonlóságok, átfedések, és az ismételhető megoldáselemeket cégméret, földrajzi elhelyezkedés alapján is kereshetővé tesszük, de valójában nincs két egyforma ügyfél és projekt sem. Éppen ezért az IBM IoT megoldása nem egy szoftvertermékekből álló katalógus, amelynek elemei igény szerint leemelhetők a polcról. Minden egyes ügyféllel létrehozzuk a számára legmegfelelőbb megoldást úgy, hogy az a legtöbbet hasznosítsa az IBM-technológiák képességeiből. Fontos, hogy a gyártó vállalat digitális átalakulásához olyan partnert válasszon, amely a fejlett technológiák, informatikai eszközök és szolgáltatások mellett szakmai tanácsokkal, a változás szervezeti és kulturális hatásainak kezelésében is segíteni tudja ezen az úton.

Tanácsadói szervezetünk, amely az egyik legnagyobb a világon, a szállítóknál meglévő, technológiai fókuszú kompetenciákat üzleti tanácsadói tudással ötvözi. Különösen sokat tud ezért segíteni az egyedi üzleti alkalmazásterületek kiválasztásában, amelyekben az adott vállalat az IT és az OT, az informatikai és a gyártási technológiák összekapcsolásával a legrövidebb időn belül üzleti értéket teremtő projektet valósíthat meg, és a megoldás vállalati szintű kiterjesztésével megkezdheti digitális átalakulását.

Összetett a legígéretesebb alkalmazási terület kiválasztásának folyamata, mert a kognitív gyártás az eszközök, a folyamatok és az erőforrások kezelését, felügyeletét és optimalizálását egyaránt átalakítja – amit egy nagyobb vállalat nagyon sokféleképp, több száz ponton is megkezdhet. Nem kisebb kihívás a skálázhatóság megvalósítása sem. Ha körülnézünk a piacon, gyakran látjuk, hogy a digitalizációs kezdeményezések még a kiválasztott technológiák működőképességét bizonyító, sikeres próbaprojektek ellenére is elvéreznek a kiterjesztés nehézségei miatt.

 

A kognitív gyártás a kulcsfontosságú hatékonyság, minőség és megbízhatóság terén javítja a gyártóipari környezetek működését

 

Projekttapasztalatainkból merítve évekkel ezelőtt kidolgoztuk Garázs (Garage) módszertanunkat, amely az implementációs idő drasztikus lerövidítését célozza. Ezt a módszertant követi az IBM Garázs Csapat, a feladattal megbízott szakembereink csoportja. Szerepköröket tekintve a csapatot projektvezetők, tanácsadók és fejlesztők alkotják, hogy valóban működő prototítpus vagy éles üzemben működő megoldás, MVP (minimum viable product) készülhessen. Így egy start-up cég innovációs erejével és gyorsaságával tudunk nagyvállalati környezetbe illesztett megoldásokat szállítani.

Garázs módszertanunk szerint bevált gyakorlattal segítjük a vállalatokat a gyors bevezetésen túl abban is, hogy kiterjesszék, felméretezzék ipar 4.0-s megoldásaikat, és megtervezzék hosszabb távú digitális átalakulásuk stratégiáját. Watson IoT üzletágunk világszerte vállalatok ezreivel dolgozik kognitív gyártási projekteken, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a fejlesztések rövid átfutással elindíthatók, és néhány hónap alatt is mérhető eredménnyel tudnak szolgálni. A folyamatosan bővülő tudást, gyakorlati ismereteket visszaforgatjuk, beépítjük újabb megoldásainkba.

 

Milyen eredményeket érnek el a kognitív gyártással a vállalatok? Melyek a legjobban bevált használati esetek?

A kognitív gyártás a kulcsfontosságú hatékonyság, minőség és megbízhatóság terén javítja a gyártóipari környezetek működését. A L’Oreal például az IBM-mel közösen kiválasztott, harminc projekten keresztül a beszerzéstől kezdve a gyártáson át a csomagolásig és szállításig átalakította és integrálta folyamatait belgiumi libramont-beli gyártelepén, hogy a különböző bőrtípusokra jobban testre szabott kozmetikumokkal gyorsabban léphessen piacra, így nagy agilitással válaszolhat a – különösen az online értékesítési csatornákon – hamar és nehezebben előre jelezhetően változó ügyféligényekre.

Tanácsadóinkkal a mexikói Cemex építőanyag-szállító a dolgok internetére és fejlett analitikai képességekre épülő, egyedi alkalmazások készletét fejlesztette ki és vezette be, amellyel teljesen átalakította folyamatait az ügyfelek megnyerésétől és kiszolgálásától kezdve a számlázáson át az értékesítést követő támogatásig. Az egyik mobilalkalmazással például az építőhelyek művezetői valós időben menedzselhetik betonkeverék-rendeléseiket, növelve a munka hatékonyságát és csökkentve az anyagveszteséget. Digitális átalakulásával a Cemex a cementgyártás rendkívül energiaigényes gyártási folyamatát is optimalizálta és fenntarthatóbbá tette.

A bányaiparnak gépeket szállító Sandvik OptiMine néven fejlesztett valós idejű analitikai alkalmazást a Watson IoT platformon, amely az eszközökről és a különböző alkalmazásokból érkező adatokat együttesen, valós időben elemzi a rendelkezésre állás, a hasznosítás és a teljesítmény javításához. A Sandvik így az eszközök és a bányák digitális mását létrehozva a meghibásodásokat előre jelző és azokat elkerülő, prediktív karbantartási szolgáltatással kapcsolta össze gépeit, ráadásul a bányaipari folyamatok optimalizálásában is segíteni tudja ügyfeleit. Egyikük, a Petra Diamonds több tíz százalékkal növelte hatékonyságát az OptiMine analitikai megoldással, miközben a munkavégzés biztonsága is nőtt.

Hasonló módon monitorozza és támogatja felvonóit és mozgólépcsőit IoT platformunkon a KONE, valamint szolgáltatássá alakítja mosógépeit a Whirlpool is, amelyekbe hangérzékelőket épít, és a szenzoradatokat az IBM Acoustic Insights hanganalitikai megoldásával elemzi. A gyártó így alkot képet a mosógép működéséről és használatáról is, és a közelgő meghibásodásra utaló hangok alapján megelőző karbantartást ajánl a fogyasztónak. Ha hangjaiból ítélve kifogástalanul működik a gép, és rendeltetésszerűen használják – például nem terhelik túl –, akkor a Whirlpool meghosszabbíthatja a garanciális időszakot, hogy ezzel is növelje az ügyfél elégedettségét, erősítse márkahűségét.

Az IBM a világon három telephelyen gyárt hardvereszközöket, és ezek egyike a váci gyár, ahol maga is alkalmazza kognitív megoldásait, amelyek a megrendelések és a szállítási határidők függvényében figyelik és tartják szinten a több tízezer elemet tartalmazó alkatrész-készleteket, hogy a globális ellátási lánc zavartalanul működjön. A nagy értékű, csúcstechnológiás hardvertermékek csomagolásába különböző szenzorokat, többek között fény- és hőérzékelőket helyezünk, amelyekkel az áru helyét, állapotát folyamatosan követjük, és az adatokat blokklánc technológiára épülő rendszerben rögzítjük. Az eszközök azonnal jelzik, ha szállítás közben nem várt esemény történik, például bármilyen okból nyílás keletkezik a dobozon. A sérülésre így nem az ügyfélnél derül fény, és időben gondoskodni lehet róla, hogy kifogástalan állapotban kapja kézhez a megrendelt terméket.

 

Hogyan érhetik el, vezethetik be és használhatják a hazai gyártó vállalatok, a kkv-kat is beleértve, az IBM kognitív gyártást támogató technológiáit, megoldásait?

A Watson IoT platform az IBM felhőjében fut, ezért a projektek indításához nincs szükség különösebb hardver- vagy szoftverberuházásra, a gyártó vállalat informatikai és üzleti területeken dolgozó szakembereinek bevonásával és tanácsadóink közreműködésével a csapat Garázs módszertanunk szellemében az átalakítani kívánt folyamatokra összpontosíthat, és kiválaszthatja közülük azt, amelyikkel indulni fog. A közös gondolkodásra építő tervezést követően a koncepciót igazoló próbaprojektet valósítunk meg, amely rendkívül gyorsan működőképes alapmegoldást, mérhető üzleti eredményt ad, és a kidolgozott stratégia mentén továbbfejleszthető, kiterjeszthető mind technológia, mind üzleti, vállalati működés szempontjából.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy az élenjáró technológiákra, beható iparági tanácsadói ismeretekre és együttes, innovatív műhelymunkára építő Garázs-projekteket ügyfeleink szinte kivétel nélkül eredményesen továbbviszik. Bőséges ismeretanyagot osztunk meg minderről weboldalunkon, amelyet a digitalizációs lehetőségeket mérlegelő vállalatok ingyenesen elérnek. Rengeteg adatot gyűjt a kognitív gyártás a dolgok internetére csatlakozó érzékelők és más eszközök tömegéről, ami óhatatlanul növeli a biztonsági kockázatokat is.

Fontos ezért, hogy az IBM felhőjében IoT-eszközök felügyeletére és védelmére szolgáló kiberbiztonsági megoldásokat is ad a gyártó vállalatoknak, és adataikat azzal is védi, hogy azokat nem használja fel saját céljaira, nem hasznosítja. A dolgok internetére és a mesterséges intelligenciára épülő megoldások mellett blokklánc technológiára épülő felhőszolgáltatást is adunk a tranzakciók megváltoztathatatlan dokumentálásához, amellyel például a gyártó vállalatok beszállítóikat ellenőrizhetik, illetve termékeik hitelességét tanúsíthatják a teljes ellátási láncon keresztül.

Az M2M adatforgalom növekedésének éve jön
2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat.
Egységes adatpiacot hozna létre az Európai Bizottság
Az Unió új digitális stratégiája szerint a könnyebben hozzáférhető adatok abban is segítenék a kontinens vállalatait, hogy felvegyék a versenyt amerikai és kínai riválisaikkal, például a mesterséges intelligencia terén.
Informatika négy keréken
A Continental járműszervere kapcsolja össze a VW ID. elektromos sorozat járműveit. A nagy számítási teljesítmény, valamint a hardver és a szoftver egységes szétválasztása előkészíti az utat az új funkciók és a kényelmes, online frissítések számára.
7 ezer milliárdot hozhat a mesterséges intelligencia
Elkészült a Kormány Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája, amely a MI térhódításával jelentkező technikai és a humán-tudomány területére tartozó kérdésekre keres választ.
Megjelent az Eplan Platform legújabb verziója
Február közepétől elérhető az Eplan Platform legújabb, 2.9-es verziója számos új funkciókkal, melyek az alkalmazók munkáját még hatékonyabban támogatják.