Okosgyár Óbudán
Mitől okos egy gyár, hogyan készülnek az ipari robotok, a korszerű gumiabroncsok vagy miből áll a repülőgép hajtómű-alkatrészek javítása? November 16-án ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők a második alkalommal megrendezett Modern Gyárak Éjszakáján.

 

Az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt – Legyen részese Ön is az ipar fejlődésének program keretében idén 12 megye 36 gyárában ismerkedhettek meg a korszerű ipari termeléssel és az ipar digitális átalakulásának eredményeivel a látogatók. Az elsők között telt be a létszám a Festo-AM Kft. óbudai gyárában is, ami jól mutatja, hogy nem csak szakmabelinek hanem akár laikusok számára is érdekes lehet a levegőelőkészítő-egységek, vákuumgenerátorok, pneumatikus munkahengerek gyártása.

A ma már több, mint 1400 főt foglalkoztató gyár a német Festo harmadik legnagyobb gyártóegysége a világon, emellett Magyarországon az öt Mintagyárak egyike, s így fontos feladata, hogy a hazai kis- és középvállalatok valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat, fejlett technológiákat.

Minderre november 16-án számos példát láthatott az a közel 150 regisztrált résztvevő, aki a Festo budapesti telephelyén töltötte az estét. A gyárlátogatás résztvevői többek között a gyártási értéklánc mentén egy teljes termelési folyamatot tekinthettek meg, a forgácsolási műveletektől a kész pneumatikus munkahengerek összeszerelésén át, a hozzájuk kapcsolódó logisztikai és raktározási megoldásokig.

Középpontban az automatizálás

– Az idei Modern Gyárak Éjszakája különösen fontos volt számunkra, hiszen megmutathattuk azokat az automatizálással kapcsolatos beruházásokat, melyek cégünket ebben az évben jellemezték – mondta Fazekas Árpád, a Festo Gyártóeszköz Fejlesztési osztály vezetője.

– Ilyen például az az új, ötezer négyzetméteres csarnok is, ahol már olyan berendezések fognak működni, amelyek az automatizálás jelenleginél jóval magasabb szintjét képviselik. Lesznek olyan szerelősorok, ahol csak ipari – köztük kollaboratív – robotok dolgoznak. Emellett egy korszerű raktárlogisztikai rendszert is kiépítünk, ahol vezeték nélküli targoncával végezzük majd az anyagmozgatást. De ez a csarnok ad helyet a jövő szeptemberben induló iskolarendszerű mechatronikai képzésnek is – sorolta az eredményeket Fazekas Árpád.

 

Festo levegőelőkészítő egységek fém komponensei megmunkálásra várva

 

A számos kézzelfogható technológiai megoldás mellett a résztvevők választ kaptak arra – az iparban dolgozó mérnökök számára talán unalomig használt kifejezésre – is, hogy mi az az ipar 4.0, közkeletű kifejezéssel a negyedik ipari forradalom?

– Szinte mindenki másként fogalmazza meg az ipar 4.0 definícióját, azt szokták mondani, hogy ez az első ipari forradalom, ami bejelenti önmagát. Az idő majd eldönti, hogy erről van-e szó. De valóban egy olyan változást élünk meg, aminek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a gyártást a sokféle technológiai megoldás összehangolása révén magasabb szintre emeljük.

Mintagyárként azt tanácsoljuk a kis- és középvállalatoknak, hogy első lépésben saját vállalati folyamataikat optimalizálják, enélkül nem érdemes belevágni akár egy ipar 4.0 pilot projektbe sem. Az automatizálás mellett rendkívül fontos, hogy a folyamatainkról adatokat gyűjtsünk, és megpróbáljuk valamilyen módon strukturálni.

Ez lehet az alap a későbbiekben például a mesterséges intelligencia alkalmazásának is, amely már alapvetően más minőséget jelent: segítségével felismerhetünk működési, üzemeltetési trendeket, vagyis proaktív döntéseket hozhatunk a termelékenység növelése érdekében – hangsúlyozta a Festo Gyártóeszköz Fejlesztési osztály vezetője.

Ipar 4.0-tól az okosgyárig

Ha mindezzel megvagyunk, innen már csak néhány lépés az okosgyár. Ahogy Fazekas Árpád fogalmazott: az egyik legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével ne utólag reagáljunk egy problémára és a hibaelhárításra összpontosítsunk, hanem lehetőség szerint proaktív döntésekkel, a vállalati folyamatok felügyeletével, adatgyűjtéssel és elemzéssel reagáljunk, mindezt minél inkább automatizált módon.

Az a cél, hogy stabilak legyenek a folyamatok, ne forduljon elő hiba, de ha mégis valamilyen probléma adódik, akkor az minél hamarabb derüljön ki, és találjunk rá megoldást. A szakember elmondása szerint ez a gondolatmenet érvényes lehet nem csak a gyár belső folyamataira, hanem a vevőkkel és a beszállítókkal kapcsolatban is. Mintagyár programjukat említve sorolta, hogy miért érdemes a hazai kis- és középvállalatoknak, akik a hazai gazdaság meghatározó szegmensét jelentik, egy nagyobb beszállítói láncba integrálódni és milyen feltételek teljesítése esetén válhatnak egy értéklánc fontos tagjává.

 

Releváns műszaki és karbantartási információk azonnal, a helyszínen

 

– A Modern Gyárak Éjszakája lehetőséget adott arra, hogy elmondjuk, mit gondolunk az ipar 4.0-ról, és mindezt működés közben is megmutathattuk. Az érdeklődők láthatták, hogyan dolgozunk, vizsgáljuk a hatékonyságunkat és hogyan optimalizálunk. Bemutattunk adatgyűjtési megoldásokat, és példákat arra, hogy milyen munkafolyamatokat érdemes automatizálni, illetve hogyan lehet digitális megoldásokkal segíteni a kollégáinkat.

A kérdések és megjegyzések alapján úgy láttam, hogy minden látogatónk élvezte a programot, akár laikus érdeklődő, akár vállalatunk termékeit ismerő szakemberről legyen szó. Örömmel tapasztaltuk, hogy több fiatal választotta esti programjának a Festo gyárlátogatását. A visszajelzések alapján úgy látjuk, hogy egy-egy hasonló program erős, döntést befolyásoló élményt is adhat egy fiatalnak, hogy a műszaki pályát válassza – értékelte a programot Fazekas Árpád.

Mégsem olyan jó megoldás az elektromos autó
Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint.
Magyarország háromdimenzióban
A HERE Technologies áprilistól térképezi fel Magyarország egy részét, hogy a világ legfejlettebb térképét biztosítsa. A helyalapú felhőszolgáltatásokat kínáló cég utcaszinten gyűjti össze a panorámaképeket.
A mesterséges intelligencia éhen hal adatok nélkül
A Dmlab üzleti reggelijén olyan logisztikai vezetők mutatták be legtanulságosabb tapasztalataikat, akik már adatalapú döntésekkel optimalizálják cégük működését.
Telt házas rendezvényt zárt az Electrosub
Az elektronikai ipar legjelentősebb hazai üzleti és szakmai eseményén 97 kiállító vett részt 12 országból, 1300 négyzetméteren. Az eseményt kísérő konferencián 42 előadás hangzott el, a neves hazai és külföldi előadásokat illetve a kiállítást közel 1500 látogató tekintette meg.
Szimulációt minden mérnök asztalára!
Az ANSYS 2018 tavaszán piacra bocsátott Discovery tervezői szoftvercsalád egy éves pályafutása alatt már eddig is falakat döntött le, és ez a folyamat nem látszik lassulni.