Nem csak egy kapcsolószekrény
A tavalyi hannoveri ipari vásáron mutatta be a kapcsolószekrények tervezésében és gyártásában piacvezető német Rittal cég az új VX25 termékcsaládot.

 

Az új sorozat a korábbi TS8 családot váltja fel, ami az elmúlt húsz év alatt iparági standarddá vált. A hazai tervezőmérnökök munkáját is alapvetően meghatározó változásokról beszélt Lenhardt László, a Rittal magyarországi termékmenedzsere.

– A Rittal fejlesztései sorában a VX25 az első olyan kapcsolószekrény, amit teljes mértékben a berendezésgyártás megnövekedett termelékenységi igényei és az ipar 4.0 értéklánca alapján fejlesztettek ki a vállalat mérnökei. Az alapoktól gondolták újra a bevezetett szekrényt. A felhasználók körében folytatott alapos igényfelmérés során – az ügyfelek műhelyeit, tervezőirodáit sorra látogatva – mérnökök, pszichológusok és egyéb tudományágak szakembereinek a bevonásával gyűjtötték az információkat.

Ezt követően állt össze az az igénylista, amely alapján meghatározták az új szekrénnyel szemben támasztott főbb követelményeket. Csak ezek után indulhatott egy hosszú, öt éven át tartó fejlesztési folyamat, melynek eredménye lett a VX25-ös szekrénycsalád – ad bepillantást a Rittal kulisszái mögé Lenhardt László.

 

A szekrény legkevésbé szem előtt lévő, ám legfontosabb újdonsága a teljesen új, szabadalmaztatott vázprofil

 

Újdonság a digitális terméktámogatás bevezetése. A tervezés támogatására a Rittal szakembereinek sikerült az új szekrényt úgy megalkotni, hogy annak digitális ikerpárja a tervezési, gyártási és telepítési folyamat során teljes mértékben megegyezhessen a fizikai valóságban létrejövő párjával.

Lényegében úgy lehet egy prototípust előállítani, hogy egy centiméter fémlemezt sem kell megfúrni: minden létrehozható virtuálisan a tervezőasztalon, a számítógép monitorán. A gördülékeny tervezést segíti az ePlan Data Portal alkalmazása. Itt egy kattintással lehetővé válik az összes vonatkozó termék- és katalógusadat, CAD-rajz és egyéb információ elérése, ill. feldolgozása.

Innováció minden mennyiségben

– Mivel egy minden tartozékában megújult kapcsolószekrény-rendszerről van szó, ügyfeleink gyors és zökkenőmentes átállása számunkra létfontosságú. Ennek érdekében weboldalunkon létrehoztunk egy microsite-ot. Az online felület tartalmazza egyrészt a teljes VX25 szekrénycsalád, másrészt a hozzá kapcsolódó tartozékok bemutatását is. Interaktív módon (akár 3D-ben is) lehet böngészni a szekrény elemei, tartozékai, ill. kiegészítői között. Így például a novembertől megszűnő normál, fém-, ill. a Flex Block lábazatot felváltó, az előző két termékcsalád előnyeit ötvöző új VX lábazatot is.

Részletes információk állnak rendelkezésre az oldallapokról, az ajtókról, az új zárrendszerről, a belső kiépítéshez tartozó sínekről, szerelőlapokról stb… Általánosságban azokról a fontos anyagokról, melyek egy általános erősáramú tokozat kiépítéséhez szükségesek. Van egy ingyenes, interaktív szekrénykonfigurációs felület (RiCS) is, ami megkönnyíti azoknak az ügyfeleknek a munkáját, akik nem jártasak a tervezőprogramok használatában. Itt lehetővé válik a szekrény konfigurálása, virtuális megmunkálása, ill. összeállítása. A munkánk végeztével kapunk egy anyaglistát, ami egy ajánlatkérés esetében nagy segítséget jelenthet.

 

Az új VX25 szekrényrendszert az alapoktól újragondolták, hogy még több előnyt tudjon nyújtani az ügyfeleknek

 

Az oldalon elérhető egy automatikus TS8/VX25 cikkszámátváltó alkalmazás is. Ez egy (.csv vagy .xls) fájlban feltöltött cikkszámlistát egy kattintással vált át az új rendszer elemeire. A kapott lista a képernyőn olvasható, vagy akár le is tölthető. A TS8 verzió nem minden tartozéka kompatibilis az új VX25 rendszerrel. Erre az átváltó is figyelmeztet. A program átváltáskor megjelöli azokat a termékeket, amelyek a TS8 kivezetésével nem szűntek meg, és „régi-új” komponensként a VX25 részét képezik, de azokat is megjelöli, amik egyéb okok miatt nem kompatibilisek, és így nem kiválthatók a VX25 rendszerben. Ezekre érdemes odafigyelni! – mondja a Rittal termékmenedzsere.

A váltás időszerűségével kapcsolatban a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a korábbi, belső tartók kiépítését például kicsit más módszerrel, de sokkal könnyebben és költséghatékonyabban lehet megoldani a VX25-tel, mint a TS8-cal. Jó példa az átgondolt termékfejlesztésre a szekrény teljesen szimmetrikus kialakítása. A 25 mm-es raszter a lábazatban és a vázrendszerben is teljesen végigfut.

Ennek eredményeként a korábban csak bonyolult konstrukciókkal elérhető feladatok most sokkal kevesebb elemből is összerakhatók. Ez pedig anyag- és szerelésiidő-megtakarítást jelenthet a vásárlóknak. Nagy segítséget jelent az új szekrény azoknak a berendezésgyártóknak is, akik szerteágazó TS sablonokkal vagy konfigurációkkal dolgoznak: jelentős időt spórolhatnak azzal, hogy például a TS8 szerelőlap kis módosítással beépíthető az új szekrénybe.

– A VX25 megtervezésekor több mint 150 innovatív megoldást alkalmaztak a Rittal mérnökei. Ezek alapján reméljük, a VX25 méltó utódja tud majd lenni a 2019 tavaszán megszűnő TS8-nak, és iparági standarddá fog válni! Ismételten szeretném felhívni az ügyfelek figyelmét arra, hogy időben váltsanak! Olvassák el a termékismertetőt, használják a termékátváltót, a konfigurátort és a microsite-ot, mert sok fejfájástól kímélhetik meg magukat. Nyár óta népszerűsítjük az új szekrénytípust, az idei öt tervezői konferenciánk kiemelt témája is az új szekrény volt.

De nem csak beszéltünk róla, hanem a Rittal demóbuszai révén az egész országot bejártuk. Így ügyfeleink személyes tapasztalatot is szerezhettek az új szekrényről – akár próbaszerelés révén is. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a globális vállalatok mellett a hazai kkv-k is nyitottak az újdonságra. Legelső vásárlónk egy vidéki magyar tulajdonú villamosipari vállalkozás volt. A 2019-es évünk arról fog szólni, hogy ügyfeleink 100%-át állítsuk át az új szekrényre, amivel jelentős előnyhöz is juttatjuk őket a piaci versenyben – hangsúlyozza Lenhardt László, a Rittal villamossági termékmenedzsere.

Budapest mint startup-központ
A kockázati tőke vonzó a magyar startupoknak, de adott esetben könnyen székhelyet váltanának. A PwC nemrég megjelent tanulmányában az európai és a hazai startupok lehetőségeit, kihívásait vizsgálta.
Teljes körű vállalati mobilitási menedzsment rendszer
A német Pepperl+Fuchs csoporthoz tartozó ecom újonnan kifejlesztett okostelefonokkal, digitális szolgáltatásokkal, platformokkal és új perifériákkal bővíti portfólióját.
Megvált eAircraft üzletágától a Siemens
A Párizs-Le Bourget-i nemzetközi repülőipari szakkiállításon jelentették be, hogy a Siemens értékesíti elektromos hajtásrendszereket fejlesztő eAircraft üzletágát a Rolls-Royce-nak.
Az égi közlekedés lehet a megoldás
A Boston Consulting Group előrejelzése szerint 2030-ban az emberek mintegy egymilliárd repülőutat fognak megtenni pilóta nélküli légitaxikban, miután a megosztó szolgáltatások a föld feletti fix útvonalakon is megjelennek.
Raspberry Pi alkalmazása saját fejlesztésekhez
TFT kijelző HDMI bemenettel és standard Raspberry PI 40 pólusú csatlakozóval - A Raspberry Pi számítógépes modulok mind nagyobb részesedést nyernek ipari alkalamazásokba.