Nagyobb biztonság a gyártásban
A Rittal IT-szakértői szoros együttműködésben dolgoznak az ipari vállalatokkal azért, hogy megfelelő IT-infrastruktúrát hozzanak létre az ipar 4.0 számára, beleértve az edge computing platformokat is.

 

Az adatközponti és a gyártásban jártas szakértők jellemzően eltérően fogalmazzák meg a biztonságos IT-környezet kritériumait. Ezért amikor egy vállalkozásnál eleve szóba kerül az ipar 4.0 kezdeményezés és a gyártókörnyezet digitális átalakítása, akkor a közös célok és feltételek világos tisztázása szükséges mindenekelőtt. Az egyik ilyen elérendő cél lehet a gyártás közben mért adatok valós idejű feldolgozása egyre több IT-eszköz és további szenzorok használatával.

Ezzel lehetővé válik innovatív alkalmazások, mint például gépi tanulás, folyamatoptimalizálás vagy prediktív karbantartás megvalósítása, amelyekbe azonban csak óriási mennyiségű adat elemzése után lehet egyáltalán belekezdeni. Ezekkel viszont az eltéréseket villámgyorsan fel lehet ismerni és ki lehet szűrni, megnövelve ezeknek az infrastruktúra-környezeteknek a megbízhatóságát.

Biztonságos helyre az IT-rendszert!

Egy további fontos pont a megfelelő helyszín kiválasztása a gyártókörnyezetben az IT-rendszer, pl. egy edge computing megoldás számára (a peremhálózati megoldásokról lásd keretes írásunkat). Ekkor a vállalat számos osztálya lép be a képbe: az épületfenntartás, a tűzvédelem és a biztonsági menedzserek, a gyártásvezetők, IT-menedzserek és más hálózati szakértők és gyártástervezők.

A projektvezetőknek már a vonatkozó ingatlanfejlesztés korai szakaszában érdemes a különféle részlegekkel egyeztetnie, hogy elkerülhetőek legyen a helyszínválasztással kapcsolatos később felmerülő problémák. Egy potenciális következtetés akár az is lehet, hogy a további IT-infrastruktúra számára egy új, önálló épület vagy épületrész építése válik szükségessé. Arra is juthatnak, hogy akár egy önálló IT-konténert telepítenek, amely már előtelepítve, kulcsrakészen tartalmaz egy azonnal üzemkész peremhálózati IT-rendszert.

 

Megbízható: az iparvállalatoknak IT-megoldásokra van szükségük az üzembiztos működés érdekében, még a forró és poros környezetben is – ennek mind megfelel a Rittal TS IT-szekrény

 

Gyakran azonban lehetőség nyílik a gyártócsarnokban található szerteágazó IT-rendszer helyben történő átalakítására is. Egy friss ipari projektben a Rittal szakértői úgy voltak képesek egy önálló és működőképes IT-rendszer kiépítésére a gyártócsarnokban felhúzott második emeleten, hogy közben a csarnok működését a lehető legkevésbé zavarták. A projekt részeként speciális biztonsági termeket húztak fel az IT-szekrények számára.

Ezzel az elrendezéssel – a használt IT hűtési megoldás függvényében – a földszinten található gyártóberendezésekre hatással lehet egy rendkívül csekély valószínűségű, de esetleg bekövetkező vízszivárgás is, folyadékhűtésű rendszer esetén. Ennek megelőzése érdekében szivárgásérzékelőket telepítettek nemcsak az IT-szekrényekbe, hanem szerte a csarnokban. Ezek a szenzorok idejekorán képesek értesíteni az épületfenntartó részleget, ezáltal növelve az üzembiztonságot.

Általánosságban elmondható, hogy a vállalatoknak az IT-rendszerek számára a lehető legmegfelelőbb helyszín megtalálása elsősorban biztonsági és hálózati kábelezési szempontok szerint kell hogy történjen. A gyártóberendezésektől tartott bizonyos távolság, illetve elszigetelés is szükséges, hogy megóvhassák az IT-rendszert a hőtől, szennyeződéstől, portól vagy vibrációktól.

A biztonság fokozása monitoringgal

A kis- és középvállalkozások gyakran találják szemben magukat azzal a jelenséggel, hogy az IT-rendszerük nagyon részletes állapotjelzéseket képes küldeni a vezérlőközpontba a vállalaton belül, de a külvilág felé ez már nem lehetséges, mert ezeket a tűzfal blokkolja. Az IT-rendszerek felügyeletének kérdése, valamint az állapotjelzések küldése a műszaki személyzet felé szintén olyan kérdés, amit a projektben részt vevő szakértők mindegyikének érdemes átbeszélni. Ezt a megoldást ideális esetben a teljes vállalatra kiterjedő IT-biztonsági stratégia alapján valósítják meg.

Íme egy gyakorlati példa: egy adott gyártó vállalat modernizálta az IT hűtési rendszerét a gyártócsarnokban annak érdekében, hogy csökkentse az energiaköltségeket és növelje az IT-rendszer üzembiztonságát. A modern hűtési megoldások már képesek státuszüzeneteket küldeni közvetlenül a gyártónak. A szóban forgó esetben a tűzfalakat előzetesen, speciálisan a használt adatprotokollok mentén konfigurálták, így zavartalan volt a kommunikáció. Ellenkező esetben a hűtőrendszer nem lett volna képes elérni a kívánt biztonságot és hatékonyságot.

Biztonságos monitoringszoftver

A gyártásban részt vevő IT-rendszereket felügyelő monitoringrendszert (DCIM) különleges gonddal kell óvni. Mivel az ilyen rendszerek jellemzően jelentős számú interfésszel és különféle protokollokkal rendelkeznek, ezek az alkalmazások különösen ki vannak téve a kibertámadások veszélyeinek.

 

Hatékony: a DCIM alkalmazás fő célja, hogy valós időben felügyelje a helyszín fizikai infrastruktúráját, szenzorok segítségével. Egy moduláris DCIM alkalmazás, mint a Rittal RiZone rendszer, hatékonyan és gyorsan használható még kisebb környezetekben is

 

A teljes telepítés – beleértve a szerverplatformokat is – biztonságosabbá és robusztusabbá tétele érdekében a szakértők különféle szoftvereket javasolnak biztonsági analízis céljára. Ezek a hálózati sérülékenységi tesztek az egész rendszert átvizsgálják az ismert és még nyitott problémák után kutatva. E nélkül a védelem nélkül extrém esetben a behatolók akár lekapcsolhatnak egy hűtőventilátort egy kritikus hűtőeszközben, vagy kikapcsolhatnak áramelosztó egységeket stb.

Peremhálózati megoldás gyorsan és biztonságosan

Amennyiben valós idejű környezet üzemeltetése, például peremhálózati megoldások üzemeltetése válik szükségessé egy ipar 4.0 modernizációs feladatban, az előkonfigurált IT-konténerek alkalmazása egy kiváló lehetőség. Az aktív IT-eszközökkel felszerelt konténerrel a vállalatok ráadásul bővíthetik is IT-teljesítményüket például akkor, ha gyorsan és biztonságosan szeretnék decentralizálni a gyártási helyszíneket.

Erre is jó megoldás a peremhálózati rendszer kiépítése. Egy ilyen, ipar 4.0 számára kifejlesztett peremhálózati megoldás a Rittal és az iNNOVO Cloud vállalatok közös fejlesztése, a kulcsrakész IT-modul- és konténer-megoldás. Ezeket a szükséges IT-komponenseket szilárd acélkonténerek tartalmazzák, beleértve az áramelosztást, szünetmentes tápellátást, IT-hűtőrendszert, a szekrényeket és opcionálisan az aktív eszközöket is. Ezzel lehetővé válik bárhol a világon egy modern, gyártást támogató IT-rendszer gyors és biztonságos felállítása.

 

Peremhálózati megoldások
 
A felhőmegoldások kevésbé alkalmasak olyan üzemi területeken, ahol valós idejű beavatkozásra van szükség, például egy ipar 4.0 gyártócsarnokban. A peremhálózati megoldások viszont lehetővé teszik az intelligens eszközöktől származó adatok begyűjtését, szűrését, előzetes feldolgozását és elemzését közvetlenül az automatizálási platformról, elkerülve ezzel a felhőre jellemző késéseket, valamint szükségtelenné téve további hardver telepítését az olykor zord termelési környezetekben.
 
A kapott adatok így az őket igénylő folyamatok számára azonnal elérhetők, és a magasabb szintű rendszerek felé az ellátás optimalizálása, a folyamatok jobb szabályozása vagy az üzemi körülmények szimulációja céljából továbbíthatók. Az idő szempontjából kritikus információknak a gyártási környezeten belül tartásával, valamint a felsőbb rendszerek vagy felhő által igényelt információknak az előzetes feldolgozásával az IT-infrastruktúra sávszélességigénye csökkenthető, és garantálható a nagyobb biztonság.
 

 

Ultra széles bemeneti feszültségtartományú izolált DC/DC konverterek
A Mornsun tovább bővítette a széles bemeneti feszültségű R3 DC / DC átalakítók termékcsaládját, és 100W-os változat mellé megjelent 75W, 150W és 200W-os, ezzel a URF48_QB-R3 sorozattá bővült.
Mesterséges intelligencia dönt a munkaerő kiválasztásáról?
Vajon tudna egy robot jogi állásfoglalást adni, könyvelést készíteni, esetleg pénzügyi tanácsadást nyújtani? Néhány év múlva valószínűleg igen, és minden bizonnyal hatékonyabban, mint egy ember.
Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen
A Keyence ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőjét olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.
Kína lesz a világ legnagyobb 5G mobil technológiai piaca
A dolgok internetéhez (IoT) szolgáltatási szerződéssel csatlakoztatott berendezések száma 2025-ra 1,9 milliárdra emelkedik a 2018-as 672 millióról.
CFD szimulációk az optimalizáció szolgálatában
CFD – Sokak számára ismerős akronim, melynek elsősorban kétféle feloldása van; Contract for Difference, mely a pénzügyi kereskedéssel kapcsolatos fogalom, és a Computational Fluid Dynamics, vagyis a numerikus áramlástan. Számunkra most ez utóbbi a releváns.