Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen
A Keyence ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőjét olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.

 

A CL-3000 széria tipikus alkalmazási területei többek között a fémlemezek vastagságának mérése, a lemezek tűrésének mérése, a napelemlapkák (wafer) síktartásának mérése, illetve a tömítő- és ragasztóanyagok vastagságának ellenőrzése. A por- és vízállóság terén elért IP67 besorolásnak köszönhetően minden gyártási környezetben használható. A többszínű konfokális eljárás olyan teljesítményszintek elérését teszi lehetővé, amelyek a hagyományos rendszerekkel nem lehetségesek.

A többszínű fény olyan fényforrás felhasználásával jön létre, amely egyszerre bocsát ki piros és zöld fényt. A kibocsátott fény a tipikus fehér LED-ekhez képest stabilabb, és a hullámhossztartományok széles skáláján a fényereje is nagyobb. Ez biztosítja, hogy a mérési tartomány minden pontján elegendő fénymennyiség álljon rendelkezésre, ezzel pedig nagyobb pontosság érhető el. A CL-3000 (speciális fejek nélkül is) nagy pontosságot biztosít bármilyen anyag esetében, beleértve az üveget, a wafert, a NYÁK-okat, a tömítő- és ragasztóanyagokat, a filmeket, a műanyagokat, valamint a megmunkált alkatrészeket. Az új sorozattal minden típusú – átlátszó, áttetsző, tükrözött, ívelt, ferde, lépcsőzetes, egyenetlen vagy durva – felület mérhető ±0,2 µm linearitás mellett.

Egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig

A hagyományos lézeres érzékelőkkel ellentétben a detektálás a célponttól számított nagy döntött szögben is elvégezhető. A Keyence CL-3000 sorozat a gyakorlatban stabilan méri a többszöri visszaverődést okozó vagy fényelnyelő tárgyakat is. Ugyanaz a konfiguráció a gumitól a fényvisszaverő anyagokig képes a felületek stabil mérésére. A szenzor és a megerősített, robotos alkalmazásoknak is megfelelő vezetékezés még durva ipari környezetben, például olajködben vagy porban is megbízható eredményt nyújt védőfelszerelés nélkül. A kompakt érzékelőfejek – a piacon elérhető legkisebb, 8 mm átmérőjű verzióval együtt – szűk és korlátozott terekbe is telepíthetők.

A kizárólag a fejen belüli lencsével kialakított szenzorok mérete a hagyományos rendszerek méretének mindössze 1/50-e, ami követi a gyártóberendezések miniatürizálására irányuló egyre növekvő igényt. A CL-3000 egységek körülbelül 50%-kal könnyebbek, mint a hagyományos lézeres elmozdulásérzékelők, ezáltal a robotkarok végére is könnyen szerelhetők. A kisebb súly csökkenti a robotkar megállásakor fellépő maradó rezgést. Egy hagyományos rendszer hőmérséklete 10 perc alatt mintegy 8 Celsius-fokkal növekszik, ami pozicionálási és szerelési hibákat okoz.

A CL-3000 sorozatban nincs elektronikus alkatrész, csak lencse, ezáltal megszűnnek a hőtermelődésből, az elektromos zajból vagy az optikai tengelyek közötti eltérésekből eredő mérési hibák. Fontos, hogy Keyence CL-3000 sorozat esetében az érzékelőfej telepítése és a programbeállítás is leegyszerűsödik. A vastagságmérésre szolgáló állítható rögzítőelem, illetve a PC-szoftverhez tartozó optikaitengely-illesztési funkció pontos és gyors beállítást tesz lehetővé. Az új széria öt különböző modellt tartalmaz (beleértve a ceruzaméretű kompakt egységet), amelyek az egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig minden feladatban sikeresen használhatók.

Energiagazdálkodás digitális megoldásokkal
Lüdenscheidi telephelyén mutatta meg az ABB, hogyan lehet a fenntartható energiafelhasználásra való átállást digitális energiagazdálkodással sikerre vinni.
Nagyot alkottak a titkok magyar szakértői
Az i4p egyedülálló megoldása többszereplős kriptográfiai technológiát is alkalmaz, amellyel megvalósítható az üzleti életben szükséges legmagasabb szintű adatvédelem.
Évente fél deci olajat is belélegezhet egy CNC gépkezelő
A hazai gyárak levegőjének olajköd-tartalmára vonatkozó magyar szabályozási határérték 16-szorosan meghaladja az egészségkárosítás szintjét, és többszöröse a más európai országokban érvényes normáknak - hívja fel a figyelmet a Gold Communications közleménye.
Mindennapi technológiai eszközök és ami mögöttük van
Szinte már természetesnek vesszük, hogy a technológiai eszközök körül vesznek minket, de sok esetben bele sem gondolunk, hogyan működnek.
A pneumatikus robotika találkozik a mesterséges intelligenciával
A robotika bionikai megközelítése mindig is szorosan kapcsolódott a Festo kutatás-fejlesztési projektjeihez. Ezek legfontosabb célja olyan új technológiai platformok létrehozása, melyek még hatékonyabb automatizálást tesznek lehetővé számos iparágban.