Modern megoldások ipari csőtartókra, hazai kivitelezésben
Az ESZO Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a GINOP 2.1.7-15-2016-00764 azonosító számmal nyilvántartott támogatási kérelmét támogatásra érdemesnek ítélték. A cég a projekt keretén belül kifejlesztette majd legyártotta az EMARUG gyártmány névvel ellátott csőtartó termékcsaládot.

 

A projekt koncepcionális célja volt az ipari csővezetékek csőmegfogásainak modern, és teljes egészében hazai forrásból előállított, magas minőségi és innovatív műszaki követelményeknek teljes mértékben megfelelő rúgós csőtartók tervezése, a kiválasztási program létrehozása, illetve a termékek gyártása. A fejlesztői csapat az új tervezésű termékek fejlesztése során elsősorban a kiválasztás és a gyártás átfutási idejének drasztikus csökkentésére törekedett.

Az ESZO Kft. szakemberei elkötelezettek a hazai ipari k+f fejlesztések sikerében, figyelembe véve az Ipar 4.0 által támasztott kihívásokat is. Az innovatív fejlesztés során a gyártásra történő felkészülést a felhasználói igényeknek maradéktalanul megfelelő, felhasználóbarát program kialakítása is biztosítja.

 

 

Az alkalmazott rendszer-szabványok tekintetében az EN ISO 9001/14001, az MSZ 28001:2008 és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő EJMA 9.0/API  standardok voltak. A fejlesztési eredmények validálása számos hazai felsőoktatási intézet, valamint az üzletágban szereplő jelentősebb felhasználói kör mellett szakértők bevonásával történt. Így a végtermék és a projekt által megfogalmazott célkitűzések együtt garantálják a sikert.

 

 

A rugós csőtartók hazai alkalmazásainak legnagyobb korlátja a múltban a hazai gyártás és rendelkezésre állás hiánya volt. Ebből eredően a hazai termék ágazatban a magyarországi felhasználók kizárólag exportból tudták a beszerzést megoldani. A beszerzési folyamatot az elmúlt években tapasztalt hosszadalmas gyártási idők, a kommunikációs lehetőségek korlátozásai (l. Covid19), az elhúzódó alapanyag beszerzések és nem utolsósorban a szállítási költségek növekedése tovább nehezítették. A kialakított termékcsaláddal az ipari rugós csőmegfogások DN100 - DN 400 méret tartományban a felmerülő műszaki igények 100%-át tudják reális átfutási időben, hazai gyártásból, a legmagasabb minőségi igényeknek megfelelően kiszolgálni.

A konstrukcióból adódó magas rendelkezésre állás és alacsony karbantartási igény

Az új csőtartók magas üzembiztonsági mutatója a tervezés során kialakított felhasználóbarát vizualizációval rendelkező indikátorok alkalmazásából ered. Az eszközökön kialakított hideg-meleg beállítási értékek jól leolvashatók és a felhasználási területen munkát végzők számára is könnyen értelmezhetők, így azok üzemmenet közbeni monitorozása folyamatos műszaki információt tud szolgáltatni a felhasználóknak, megelőzve egy esetleges csővezetéki meghibásodást.

 

 

Emellett indikátorként használható a csővezetéki rendszer állapotfelügyeletéhez is. A fejlesztés során kialakított gyártástechnológia alapelve volt a tartalék alkatrészek biztosításához a szerkezet könnyű szerelhetősége akár beépített állapotban is, illetve a rövid idő alatt rendelkezésre álló tartalék alkatrészek elérhetősége.

Általánosan elmondható, hogy az energetikai-vegyipari csővezetéki rendszereken alkalmazott csőtartók műszaki állapotának meghatározásához szükséges roncsolásmentes vizsgálatok elvégzése folyamatos kihívások elé állítja a karbantartó szakembereket, így az EMARUG termékek tervezése során az üzemági tapasztalatokat figyelembe véve került kialakításra a konstrukció, töredékére csökkentve a vizsgálatokhoz szükséges  karbantartási erőforrásokat.

(Képek: ESZO Kft.)

(Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock)

  

 

 

 

ESZO Kft.

2451 Ercsi, Öreghegyi út 2867 hrsz, 2451

E-mail:  info@eszokft.hu

Telefonszám: +36 23 551 356

Web: eszokft.hu

 

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője
A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai Regent innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.
A vállalatok jelentős részénél hiányzik az adatstratégia
Át kell gondolni az adatmenedzsment stratégiát, hogy profitáljunk az elmúlt évek digitális befektetéseiből – hívja fel a figyelmet „The Data Imperative” felmérésében a KMPG.
Adatvezérelt működés az iparban
Az adat teremti meg a kommunikációt nemcsak a gépek, hanem az emberek és a gépek között is.
Biztonságos felhőalapú adatmegosztás
Az Európai Unió adatvédelmi irányelveivel összhangban létrehozott, biztonságos és átlátható adatmegosztást lehetővé tevő digitális ökoszisztémához, a Gaia-X-hez a SZTAKI révén Magyarország is csatlakozott április végén.
Virtuális magánhálózatok védelme
Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára.