Mesterséges intelligencia közvetlenül a gépnél
Ez idáig a mesterséges intelligencia (MI) ipari alkalmazása a lappangási idők és a nagy mennyiségű adatokat igénylő felhőhöz kapcsolódás miatt a legkevésbé sem volt hatásosnak mondható.

 

A kritikus tényező ezért az, hogy a mesterséges intelligenciát közvetlenül a géphez vigyük, és ott értelmezzük az adatokat – közvetlenül a forrásnál – valós időben. Az MI-specialista Resolto pontosan ezt teszi Scraitec felületével, például egy háztartási gépeket gyártó, illetve egy autógyártó cégnél. A Resolto Informatik GmbH 2018 óta a Festo Csoport részét képezi, és az automatizált megoldások vezető gyártóját segíti a pneumatikus és elektromos automatizálási technológia ipar 4.0-ra való felkészítésében. Az adatokat a helyszínen, a gépek közvetlen közelében értelmezi. Mindez energiatakarékosságot és rövidebb ciklusidőt tesz lehetővé, valamint csökkenti a gépek meghibásodásának és a gyártási hibáknak a lehetőségét.

Mesterséges intelligenciával ellátott Festo-termékek

A Resolto Scraitec szoftvere ismeri a gyártósor egészséges állapotát, és a gépek szenzoros adatainak elemzésével valós időben képes detektálni minden rendellenességet. A Scraitec korai és pontos előrejelzést nyújt, diagnózist készít, és ajánlásokat tesz az elvégzendő műveletekre. Tanja Maaß, a Resolto ügyvezető igazgatója az együttműködés előnyeit jellemezve elmondta: „Az analitika és a mesterséges intelligencia hatással lesznek a Festo termékkínálatára, mivel az MI-algoritmusokat mind a felhőbe, mind pedig közvetlenül a Festo alkatrészekbe be lehet építeni.”

 

Tanja Maaß

 

"Kritikus tényező, hogy a

 

mesterséges intelligenciát

 

közvetlenül a géphez

 

vigyük,

 

és ott értelmezzük

 

az adatokat."

 

A Festo IoT Gateway CPX-IOT hardverrel a vevők helyi szinten tudják gépeiket és gyáraikat ellenőrizni. A ScraiField szoftver helyi szintű támogatást nyújt. Ez a szoftver a gépek közvetlen közelében folyamatosan fut egy kisebb vezérlőn. Egy előre betanított, minimális hardverigényű modellt (ScraiBrain) használ, amely a felhőben levő központi egységgel való adatkapcsolat nélkül megbízhatóan értelmezi az adatsorokat. Az IoT gateway szükség szerint a felhőhöz vagy a Festo dashboard-hoz csatlakozik. Ebben található a ScraiBrain, amely előre konfigurált alkalmazási modellekhez fér hozzá.

A „Human in the Loop” alapelv

„Az alkalmazási felület folyamatosan tanul az aktuális műveletből, és értelmezi a mérnökök, illetve a vevő műszaki szakértőinek tudását – ezt ‘Human in the Loop’ alapelvnek hívjuk” – magyarázta el Tanja Maaß. A gépi tanulás és az MI-termék az információt prediktív módon értelmezi, hogy annak segítségével aktívan optimalizálja a gyári paramétereket, vagy hogy konkrét utasításokat küldjön a karbantartóknak (pl. okostelefonon keresztül).

Új üzleti modellek

A gyárak és gépek digitális eszközökké válnak a Scraiteckel való kombinálásuk révén, ami a gépgyártók és gyártóüzemek számára új üzleti modelleket nyit meg. Az új szolgáltatási modellek a helyi karbantartó csapatok automatizált és korai koordinációjával jelentős hozzáadott értéket nyújtanak.

 

A Resolto Scraitec szoftvere ismeri a gyár egészséges állapotát, így a szenzoros adatainak elemzésével valós időben képes detektálni minden rendellenességet

 

A Scraitec az automatizálás segítségével segít a végfelhasználóknak optimalizálni gyáruk kihasználtságát. Csökkennek a karbantartási költségek, mivel a karbantartási terveket az események előrejelzésével és az ismert hibamintákon alapuló ajánlásokkal lehet elkészíteni. A felület javítja a meghatározott célokra vonatkozó összes gyári paramétert, és egyben növeli a gyár termelékenységét.

Hibamegelőzés a komplex gyártósorokon

Jelen esetben a háztartásigép-gyártó Miele egy adott időszakban változó termékminőséget tapasztalt a gyártási folyamatában, azonban nem tudta, mi ennek az oka. A Miele komplex gyártósorokat üzemeltet, melyeken a termékeket megadott sorrendben gyártják, így itt nem elég az egyes állomásokat külön vizsgálni. A gyártásvezetők a Mielénél ezért egy olyan rendszert szerettek volna, amely a komplex gyártási folyamatokban automatikusan érzékeli a rendellenességeket. „Ehhez a mély tanulás (Deep learning) tűnt a megfelelő megközelítésnek” – árulta el Tanja Maaß. Egy olyan integrált adatbázist kellett kifejleszteni, amely különböző mérőrendszereket tudott összekapcsolni, valamint további mérési pontokat is konfigurálni kellett.

 

A Festo IoT Gateway CPX-IOT hardverrel a vevők helyi szinten tudják gépeiket és gyáraikat ellenőrizni. Helyi szintű támogatást a ScraiField szoftver nyújt

 

A Scraitec felület a gyártósorokat integrált rendszerként modellezte, ezáltal a kihozatalt 1,5%-kal növelte. Egy másik példa egy autógyártó cég, amelynél a pneumatikus megfogórendszer a gyártónak csupán 100 euróba került, viszont egy előre nem látható gyártásleállás több százezer euróba kerülhet. Éppen ezért egy kopásra és lassuló ciklusidőkre vonatkozó korai figyelmeztető rendszer volt az ideális számukra, pontosabban egy előrejelző karbantartásra vonatkozó tanulási rendszer az alkalmazott megfogók minden típusára. A Scraitec valós idejű adatelemzési megoldása közvetlenül integrálja a Festo CPX-E-CEC vezérlőjét, így nincs szükség felhőkapcsolatra az alkalmazás kialakításához.

A járvány idején is segítenek a térinformatikai alapú megoldások
A járványügyi veszélyhelyzetben a közműszolgáltatások ellátási biztonsága kiemelten fontos az állami és közigazgatási szektor számára egyaránt. Az is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben rendkívüli módon megnő a digitalizáció jelentősége!
Biztonságos és stabil az oxigénellátás
Az ipari és egészségügyi gázok szakértőjeként a Messer Hungarogáz több mint 140 hazai egészségügyi intézményt lát el különféle gázokkal közel 20 felhasználási területen.
Office helyett Microsoft 365
Április 21-től a Microsoft 365 néven válik elérhetővé az új O365. A névváltást elsősorban az indokolja, hogy az eddigi irodai alkalmazások – a mesterséges intelligencia erőteljes használatának köszönhetően – munkahelyi és életvezetési tanácsadókká lépnek elő.
Az email a kiberbiztonság legsebezhetőbb pontja
Továbbra is az emaileken keresztül érkezhet a legtöbb kibertámadás az informatikai rendszerek ellen - derül ki a Cisco legfrissebb globális kiberbiztonsági kutatásából.
3D nyomtatott eszközökkel veszik fel a harcot a vírussal szemben
Arcvédő pajzsokat és tenyér használata nélküli ajtónyitó segédeszközöket adományoz több intézménynek a 3D eszközöket gyártó CraftUnique.