Megújult digitális gyártási portfólió
A graphIT Kft. a CAD/CAM/PLM megoldások szakértőjeként folyamatosan figyelmet fordít arra, hogy a gyártással kapcsolatos újdonságokkal megismertesse az érdeklődőket.

 

Az elmúlt hónapok során megjelent számos új megoldás igyekszik segíteni a tervezők munkáját, melyek közül kiemelkedik a digitális gyártás területén a Tecnomatix portfólió új verziója. A Tecnomatix szoftver úgy került kialakításra, hogy lehetővé tegye a gyártóknak a termelési és minden olyan folyamat digitalizációját, amely során az innovatív ötleteikből és nyersanyagból valós terméket hoznak létre.

A legújabb Tecnomatix-verzió továbbra is fejlett eszközöket kínál a gyártástervezéshez, a folyamattervezéshez és a validációhoz, valamint a termelési rendszer tervezéséhez. A Tecnomatix 15-ös verziójában új fejlesztések érhetők el a robotprogramozás és a virtuális üzembe helyezés, az emberi tényezők és az ergonómiai megoldások, továbbá a Teamcenter és a Tecnomatix közötti adatátvitel területén, mindeközben a szoftver javítja az általános felhasználói élményt.

Robotprogramozás és virtuális üzembe helyezés

Hibakereső eszközök

Robot Program Viewer – A Robot Program Viewer egy új nézegető a Process Simulate-ben, amely lehetővé teszi a robotprogramok natív szintaxisában történő hibakeresést a szimuláció előtt és alatt. A nézegető egy nyíl megjelenítésével jelzi a program végrehajtását, amely mutatja a szimuláció során a robot által feldolgozott kód aktuális sorait.

 

 

A nézegetővel lehetséges több program egyidejű hibakeresése. A hibakeresés megvalósítható a kódba töréspontok beiktatásával, így a szimuláció leáll az adott állapot elemzéséhez. A nézegető megjelenít minden a program során felbukkanó bejegyzést, figyelmeztetést és hibát tartalmazó teljes naplót.

Szimuláció és robotpálya-engedélyezés

Offline programozás és útvonalelemzés – A TCP Tracker nyomon követi a mozgó rész útját függetlenül attól, hogy azt egy robot (külső TCP) vagy egy külső eszköz (TCP) tartja. Előfordul például, hogy a robot megfog egy darabot, és külső, padlóra szerelt adagolóval (külső TCP) ragasztót adagol hozzá. Másik példa, hogy a darabot egy külső szerszám fogja be, amely forgó mozgást végez, miközben egy külső, polírozó szerszámmal szerelt robot polírozza azt. Mindkét példa esetében hozzácsatolódik a TCP-követés a darabhoz.

 

 

Robotpályák szerkesztése – A legújabb verzióban lehetőség van maximum 15 robotpálya egyidejű megnyitására, így párhuzamosan több robotpálya válik szerkeszthetővé.

Közvetlen összeköttetés a robottal – A 15.0.1 Process Simulate új Connect to robot parancsa lehetővé teszi az Universal Robots (UR) gyors és pontos programozását a robot tevékenységének és digitális ikerpárjának összekapcsolásával. A virtuális környezetben a digitális robot tükrözi a valós robotot, és az illesztések és eszközök mozgatásával, illetve ütközések ellenőrzésével és elérési tesztek elvégzésével lehetővé teszi a robot gyors programozását.

 

 

A Connect to robot paranccsal több összeszerelő cellára is egyszerű az UR robotok programozása, ha ugyanazon modell robotjait különböző módon használják a cellákban a virtuális környezet és digitális ikrek beállításával.

Virtuális üzembe helyezés

Továbbfejlesztett viselkedésmodellezés – A WinMOD egy széles körben elterjedt eszköz az autóipari vállalatok automatizálási részlegeiben a komponens logikai viselkedése és a virtuális üzembe helyezés modellezésére. A Process Simulate 15-ös verziója lehetővé teszi a közvetlen kommunikációt és az információcserét a WinMOD COM elem és a Process Simulate között.

 

 

Dinamikus csatlakozási tartomány kijelzés – A szimulációk során a Robot Viewerben megjeleníthető a minimális/maximális csuklótartomány. A Show motion range opció kiválasztásával szürke területen jeleníti meg a joint slider mozgástartományokat. A joint tartományok szélét fekete háromszögjelzővel látja el. A joint csúszka Min és Max oszlopai mutatják ezeket az értékeket.

 

 

Emberi tényező és ergonómia

– Task Simulation Builder (feladatszimuláció-készítő) újdonságok

TSB funkcionalitás – A Task Simulation Builder számos új funkcióval került kibővítésre az új verzióban. Lehetőség van az ember vagy objektum kezdő állapotának megadására. Például két elem egymáshoz csatolása az attach task nélkül is megoldható úgy, hogy a szimuláció elején már összecsatolt elemekként definiáljuk azokat. Hasonlóképpen, ha egy virtuális ember egy objektumot tart, akkor az már definiálható megfogottként, elkerülve egy különálló Get task szükségességét. Ezek az egyszerű kiegészítések időt takarítanak meg a szimuláció létrehozásakor.

 

 

MTM riport fejlesztés – Munkaállomás hatékonyságának tervezésekor a tervezett feladat szekvencia, továbbá a különálló feladatok idejére vonatkozó információk értékesek lehetnek. Ezt az információt az MTM riportok foglalják magukba, így a szimuláció teljes időtartama elérhető a timing riport tetején.

 

 

Erőprofil-támogatás – A Task Simulation Builder Apply Force task továbbfejlesztésre került azért, hogy támogassa a mozgás során megváltozott erőket. Ez lehetővé teszi az izom-csont rendszeri terhelés pontosabb értékelését a tipikus terhelési feladatok elvégzésekor olyan mozgások esetén, mint például tárgy felületen történő csúsztatása, nehéz csuklós fedél kinyitása vagy anyag ráfeszítése felületre/formára. Az erő nagysága megadható manuálisan vagy beolvasható fájlból is, ha rendelkezésre állnak erőszenzorok. A korábbi Apply Force taskkal összhangban az erők meghatározhatók úgy, hogy megtartják orientációjukat, vagy mozoghatnak az alkatrészekkel.

 

 

Virtuális valóság

Együttműködés – A Process Simulate felhasználók hozzáférést és együttműködési lehetőséget biztosíthatnak egy virtuális környezetben más felhasználók számára, függetlenül attól, hogy a meghívott felhasználók futtatnak-e Process Simulate-et, vagy sem. Az együttműködéshez szükséges a hosztnak egy meghívót a kliensek számára biztosítani. A kliensek figyelemmel kísérhetik a hoszt tevékenységét, de nincs jogosultságuk a hoszt Process Simulate adatainak megváltoztatásához.

 

 

Deformálódó ember támogatás – A deformálódó bőrt, valamint Jack és Jill emberi alakokat már támogatja a Process Simulate Virtual Reality add-on alkalmazás. A Process Simulate VR és a HTC Vive headset segítségével a felhasználó beléphet egy emberi szimulációba, és azt 1:1 méretarányban megtapasztalhatja.

 

 

A teljesen valósághű tapasztalat segít abban, hogy könnyebben feltárjuk azokat az emberi tényezőket érintő problémákat, amelyek a csak 3D modellek hagyományos 2D monitoron történő használata során nem kerülnek felszínre. A Process Simulate VR képességei között szerepel a szimulációk lejátszása, a távolságok mérése, a kiemelés és kommentek készítése, valamint a virtuális munkamenet távoli elérése munkatársak részére.

 

 

Együttműködés – A Tecnomatix 15.0.1. verzióban egy új Process Simulate-ből történő exportálási képesség került bevezetésre. PLMX-be történő exportálás lehetővé teszi a tanulmány minden látható tartalmának és a benne lévő szimulációnak a kinyerését és megtekintését a Digital Manufacturing Viewer-ben bármely eszközön. A Digital Manufacturing Viewer egy ingyenes alkalmazás, amely innen érhető el.

Egyedülálló járműipari tudásbázis a Zala Zone
Rövidesen a befejező szakaszához érkezik a Zala Zone zalaegerszegi járműipari tesztpálya építése - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken, a pályán rendezett nemzetközi online konferencián.
Újra kell értékelni a globális beszállítói láncokat
Német közgazdászok a gazdaság fokozatos újraindítását részesítik előnyben a járványvédelmi korlátozások feloldásával, hangsúlyozzák azonban az ifo gazdaságkutató intézet felmérésében, hogy újra kell értékelni a globális beszállítói láncok szerepét.
A Brnói Vásárvállalat szeptembertől folytatja a megszakadt szezont
"Remélem, hogy az elkövetkező hónapokban a Cseh Köztársaságban és egész Európában rendeződik a helyzet, és augusztus végétől újraindíthatjuk a vásári szezont."- mondja Jiří Kuliš ügyvezető igazgató a Brnói Vásárvállalat jelenlegi helyzetéről.
E-Paper: a napfényben is optimálisan olvasható kijelző
A már-már valóban papírvastagságú E-Paper kijelzők a maguk magas felbontásukon és rugalmasan kialakítható szegmentált vagy grafikus kijelzésükön felül, tökéletesen láthatóak még a legerősebb közvetlen napfényben is.
Partnerkapcsolati központ mobil eszközökre
Az ABB Electrification új online platformot indított Connect Partner Hub néven, ahol ügyfelei közvetlen kapcsolatba léphetnek kulcsfontosságú szakemberekkel, például rendszer integrátorokkal, illetve közvetlenül hozzáférhetnek az ABB Ability digitális megoldásaihoz és szolgáltatásaihoz.