Megjelent az NX új, folyamatos frissítésű verziója az NX 1980
Megjelent a Siemens NX legújabb verziója, mely az eddigiekhez hasonlóan számos újdonsággal rukkolt elő. Folytatódik az előző két főverzióban (NX1926 és NX1953) már elkezdett témakörök továbbfejlesztése, továbbá számos felhasználói igény is bekerült az NX 1980-as kiadásába, az eddig nem látott modulok mellett.

 

A várva várt új kiadás legérdekesebb moduljait a graphIT Kft. részleteiben bemutatja 2021. július 7-én a 10:00 órától kezdődő webinárján. Regisztrálni ezen a linken tud.

Milyen újdonságok jelentek meg az mostani verzióban?

Az NX architektúrát érintő újdonságok egyike a továbbfejlesztett mesterséges intelligencia és a gépi tanulás megjelenése több parancsban és funkciókban:

 • Intelligens kijelölés: az általunk kijelölt geometria alapján NX előjelzi az alkatrészen található hasonló geometriákat. Ezzel sokkal gyorsabban tudunk pl.: élletöréseket elhelyezni a modellen.
 • Show/Hide Similar: a mesterséges intelligencia segítségével gyorsul a hasonló alkatrészek elrejtésének és megmutatásának lehetősége bonyolult összeállítások esetén, például: több száz kötőelem egy kattintással elrejthető.
 • Hangvezérlés: nem kell keresgélni a parancsokat, csak megmondjuk melyiket akarjuk elindítani és az NX végrehajtja

 

A modellezés területén számos újdonságot találunk, ezek közül érdemes kiemelni a következőket:

 • Felhasználói igény szerint a régi vázlatkészítő kiegészült új funkciókkal, ennek köszönhetően a használata tovább gyorsul az optimalizált megoldónak köszönhetően. 
 • A Countur Rib paranccsal előre definiált görbék segítségével már felületekre is tudunk borda keresztmetszetű geometriát létrehozni egy lépésben, legyen az alakos vagy síkfelület.
 • A szabad felületek és görbék számítási megközelítését optimalizálták, így sokkal pontosabb és simább geometriát kapunk végeredményként.
 • Az új Assemble parancs tovább gyorsítja összeállítás környezetben az alkatrészekkel kapcsolatos munkánkat. 
 • A hasonló geometriák intelligens felismerése és kijelölése a szinkronmodellezési parancsok közé is bekerült, ezzel gyorsítva például az importált modelleken végzendő előkészítő, módosító feladatokat.
 • Az eddig nem elérhető modellezési parancsok is használhatók mostantól a konvergens modellezés során – például, Mirror Geometry – ezzel teljeskörűvé vált az analitikus és konvergens modellek vegyes használata.
 • A rajzkörnyezet és a PMI új szövegbeviteli megoldást kap, mely segítségével egyszerűbben tudunk feliratokat hozzáadni a 2D-s, vagy a 3D-s információinkhoz.
 • Az előző főverzióban megjelent MBD, azaz modell alapú meghatározás lehetőségei tovább bővültek, segítve ezzel a hagyományos 2D-s rajzokról a 3D-s papírmentes dokumentáció kezelésre való áttérését.

 

A megmunkálással kapcsolatban a következő területekre érdemes figyelni:

Új 4 tengelyes nagyoló művelet

Ezzel az új művelettel gyorsan és egyszerűen tudjuk a hengeres, illetve kúpos alkatrészeket lenagyolni.

 

Új többtengelyes sorjázó művelet

Ezt a műveletet használva könnyen hozhat létre többtengelyes szerszámpályákat a munkadarab éleinek sorjázására, illetve letörések megmunkálására. A művelet 3; 3+2; 4; 4+1 és szimultán 5 tengelyes szerszámpályák létrehozását is támogatja.

 

 

Prime Turning támogatás

A Sandvik Coromant CoroTurn Prime lapkák és a PrimeTurning technológia is elérhető a legújabb NX verzióban. A nagyoláshoz, simításhoz és profilozáshoz használható Coroturn Prime A típusú lapkák és a kifejezetten nagyoló megmunkálásokhoz tervezett CoroTurn Prime B típusú lapkák saját sablont kaptak az NX 1980-as verziójában.

 

 

Egyszerűbb szerszámbefogó készítés

A legújabb NX már automatikusan ki tudja olvasni a szükséges paramétereket a 3D-s szerszámbefogó modellből. Ennek használatával hatékonyabban tudjuk létrehozni a szerszámbefogó parametrikus modelljét, hiszen nem kell megmérnünk a modellt, sem manuális beírnunk a paramétereket.

 

A fentieken kívül sok más CAM-es újítást is tartalmaz az NX 1980-as verziója, mint például tűrésosztályok használatát szerszámoknál, illetve a Guiding Curves műveletek hatékonyságnövelő fejlesztéseit.

Az új NX modulok közül megemlítendő az NX Coating, melynek segítségével a termékek bevonatolása, festése végezhető el. A bevonat mind a termék tömegszámításkor, mind a rajzi megjelenítéskor külön tulajdonságként van jelen.

 

 

A továbbfejlesztett NX Render valósághű megjelenítőhöz csatlakozik az új NX Extended Reality modul, kibővítve a digitális megjelenítési lehetőségeket.

..és a fentebb felsorolt újdonságok mellé még számos modul érkezett. A következő webinárunkban az NX 1980-as verzióját mutatjuk be részleteiben. Regisztráljon a webinárra és tájékozódjon az elsők közt!

A graphIT online előadását az alábbi időpontban tekinthetik meg:

2021. július 07-én 10:00

A webinár ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni ezen a linken tud.

NX-el kapcsolatos további információkért és praktikákért látogasson el az NX Blogra a www.digitalisiker.com weboldalra, ahol folyamatosan frissülő cikkekben mutatják be a legizgalmasabb újításokat, tippeket és tudásbázis cikkeket.

Okos gyártás együttműködő robotokkal
Az egyedi, személyre szabott termékek iránti kereslet egyre inkább növekszik, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy a tömegtermelés helyett versenyképességük megőrzése érdekében a mennyiségről a változatosságra helyezzék a hangsúlyt.
Mesterséges intelligencia segíti a melanóma korai felismerését
A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, ráadásul egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül a melanóma a fő halálozási ok.
A világ leggyorsabb izolált áram szenzorai
A tavaly megjelent CT110 CT220 után újabb tagokkal bővült a Crocus Technology egyszerű és költséghatékony izolált TMR árammérő szenzorcsaládja.
Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!
Egy magyar techcég megszűnteti a megújuló energiák időjárásfüggőségből fakadó kockázatát. Az Enerhash a hagyományos- és a megújuló energiarendszerek rugalmas, együttes használatát teszi lehetővé, ezzel segítve a megújuló energia arányának további növelését.
A hatékonyság legújabb varázsszava - az agilitás
A legtöbb vállalat számára az üzleti eredmények jelentik a siker fokmérőit, azonban a gyorsan változó piaci környezetben újabb tényezők kerültek fókuszba.