Megelőző karbantartás a dolgok internetén
A világ 46,6 trillió dollárra becsült nemzeti össztermékénél is sokkal nagyobb a vállalatok vagyontárgyainak összértéke, melyek karbantartására évente nem kevesebb, mint 477 milliárd dollárt költenek a Global Framework on Maintenance and Asset Management szerint.

 

Tiszteletet parancsoló számok ezek, digitális világunkban azonban elérhetők olyan megoldások, amelyek segítségével az eszközök, infrastruktúrák, gép- és járműparkok karbantartása hatékonyság és költség tekintetében egyaránt új, magasabb szintre emelhető. Szemünk előtt, egyre gyorsuló ütemben bontakozik ki a dolgok internete (internet of things, IoT), amely az adatkommunikációs képességekkel felruházott szenzorok révén az egész világot hálózatba kapcsolja.

A Gartner előrejelzése szerint 2020-ban már 50 milliárd eszköz csatlakozik az internetre, és ezt a számítógépek és okostelefonok számán felül kell érteni. A gyors növekedést nagyban elősegíti, hogy mind több szervezet ismeri fel az IoT-ben rejlő lehetőségeket, és a szükséges technológia is egyre hozzáférhetőbbé válik.

A szenzorok, mikroprocesszorok és vezeték nélküli kommunikációs technológiák ára az elmúlt négy évben 80 százalékkal csökkent, mutatott rá az Economist Intelligence Unit. Az internetre csatlakozó eszközök számához hasonlóan azonban az általuk továbbított adatmennyiség is exponenciálisan fog nőni, melynek 90 százalékát az International Data Corporation előrejelzése szerint a vállalatok az évtized végén már felhőalapú platformokon fogják tárolni.

 


Minél több adatot gyűjtenek vagyontárgyaikról a vállalatok, annál többet tudnak az infrastruktúra állapotáról, a gépek működéséről, és annál hatékonyabban szervezhetik meg a hibaelhárítást.


 

Sőt a hibamegelőző karbantartást is, de ahhoz, hogy ez valóban így legyen, a nagy adatmennyiséget akár valós időben is elemző, és a gyors válaszlépéseket más rendszerekkel együttműködve automatizálással segítő, mégis könnyen kezelhető megoldásra lesz szükségük.

Integráció felhőben és házon belül

Az SAP Predictive Maintenance and Service megoldása pontosan ezt kínálja a vállalatoknak. Az SAP HANA in-memory platformjára épül, amely a számítógép memóriájába tölti az elemzésbe bevont, összes adatot, így akár az élő adatfolyamok valós idejű analizálásához is kellő teljesítménnyel bír. A HANA platformhoz hasonlóan a vállalatok a megelőző karbantartó megoldást igény szerint házon belül is bevezethetik, vagy a felhőben, szolgáltatásként is használhatják.

 

Berczik Márton:  Önkiszolgáló módon, intuitívan kezelhető elemzőfelületeket kínálunk

 

– Miután a vállalatok elvárásai eltérőek, megelőző karbantartó megoldásunk házon belül telepíthető, illetve felhőben elérhető változata között is van különbség – mondta Berczik Márton, az SAP Hungary üzletfejlesztési vezetője. – Azon ügyfeleink, akik egy vagy több gyártelep felügyeletére vezetik be megoldásunkat, jellemzően az előbbi változatot keresik, míg azok a szervezetek, amelyek házon kívülről, például járműflottájukról vagy kiterjedt infrastruktúrájukról, illetve egyéb, nyilvánosan elérhető szolgáltatásokból, készletekből gyűjtenek adatokat, a SaaS (software-as-a-service) modellt részesítik előnyben, mondván, ha az adatok begyűjtése eleve a felhőben történik, akkor feldolgozásukat is célszerű ott tartani.

A karbantartás folyamatainak optimalizálásához az SAP Predictive Maintenance and Service egységes platformot ad, ami azt jelenti, hogy a távolról szenzorok vagy akár drónok segítségével monitorozott vagyontárgyakról beérkezett adatokat közel valós időben elemzi, és az üzleti alkalmazásokban elérhető információkkal, illetve funkciókkal, folyamatokkal is összekapcsolja.

– Kész adatkapcsolati megoldásaink, csatolóink és adaptereink vannak, amelyek a különböző adatgyűjtő eszközökből és szoftverekből, például SCADA rendszerekből valós időben továbbítják az adatokat a karbantartó megoldásunkba – mondta Berczik Márton. – Ipari szabványos technológiákról lévén szó, ezek a csatolófelületek a bevezetést és az integrációt is nagyban megkönnyítik, gyors megvalósítást eredményeznek. Hasonló módon, szabványos felületeken keresztül kapcsolható össze az SAP Predictive Maintenance and Service megoldás az SAP más termékeivel, például az SAP Cloud for Customer (SAP CRM) és SAP ERP, karbantartási, szervizmenedzsment és egyéb vállalatirányítási alkalmazásokkal vagy más szállítóktól származó szoftverekkel.

– Megoldásunk a valós idejű elemzés alapján értesítéseket küld a mutatók változásáról vagy események bekövetkeztéről, és azonnali ajánlásokat is ad a karbantartásnak a szükséges intézkedések, beavatkozások megtételére – mondta Berczik Márton –, valamint automatikusan elindítja a karbantartási megrendelések, az elektronikus munkalapok létrehozását a definiált folyamatok mentén az SAP Enterprise Asset Management megoldásunkban, amellyel natív módon együttműködik.

Digitális műszerfalak, tanuló algoritmusok

A nagy teljesítményű SAP HANA in-memory platformra épülő SAP Predictive Maintenance and Service az üzemeltetési és az üzleti adatok egységes elemzésével részletes és valós idejű rálátást ad a működés hatékonyságát befolyásoló tényezőkre, múltbeli változásaikra és jövőben várható alakulásukra is. Mindezeket az információkat különböző felhasználói csoportok egyaránt előnyösen hasznosíthatják. Minimalizálhatják például a meghibásodásokból fakadó, nem tervezett leállással, szolgáltatáskieséssel elveszített időt az infrastruktúrát, a gépeket és járműveket birtokló vállalatok, a felszerelés működtetésével megbízott operátorok.

Az SAP megoldásával ugyanis jobban megérthetik a meghibásodásokhoz vezető mintákat, így hatékonyabban kezelhetik a kockázatokat, és a karbantartást szorosabban összehangolhatják a vállalat üzleti törekvéseivel. A karbantartási szolgáltatásokat végző vállalatok bővíthetik kínálatukat, például értéknövelt szolgáltatásokat vezethetnek be, és azokat hatékonyabban működtethetik ügyfeleik számára. A különböző eszközöket, gépeket és járműveket gyártó vállalatok pedig a működésről gyűjtött adatokat elemezve azonosíthatják és kijavíthatják a termékek tervezésébe csúszott hibákat, ezáltal csökkenthetik a garanciális javításokból adódó költségeiket, és innovatív üzleti modellre épülő, értékesítés utáni szolgáltatásokat is bevezethetnek.

 

A valós idejű elemzés alapján értesítéseket küld a mutatók változásáról és azonnali ajánlásokat is ad a karbantartásnak a szükséges intézkedések megtételére

 

Az SAP teljesítménytesztjei szerint a hagyományos, reaktív modellről prediktív, hibamegelőző karbantartásra váltó vállalatok jellemzően 44 százalékkal tudják csökkenteni a nem tervezett leállások idejét, éves szinten 17 százalékkal csökkennek karbantartási költségeik, miközben 28 százalékkal nagyobb megtérülést érnek el a vagyontárgyaikon. Nem mindegy azonban, hogy a különböző szerepkörökben dolgozó felhasználók milyen könnyen nyerhetnek ki információkat a rendelkezésükre álló, élő és történeti, működési és tranzakciós, strukturált, azaz relációs adatbázisokban kezelt és strukturálatlan – dokumentumokban elérhető – adatokból.

 


– Önkiszolgáló módon, intuitívan kezelhető elemzőfelületeket kínálunk SAP Predictive Maintenance and Service megoldásunkkal, amelyeken keresztül a felhasználók a valós időben továbbított adatokból ad hoc alapon, azonnali információkat nyerhetnek ki.


 

– SAP BusinessObjects Lumira önkiszolgáló BI eszközünkre épülő digitális műszerfalak, valamint HTML5 alapú reszponzív UI felületek ezek, amelyek fejlett adatvizualizációval segítik a gyors áttekintést.

Az SAP Predictive Maintenance and Service megoldás az SAP HANA platform feldolgozási teljesítményét kiaknázó, robusztus prediktív analitikai keretrendszerre épül, képességeit nagyrészt már ma is a statisztikai módszereket alkalmazó, tanuló algoritmusoknak köszönheti, amelyek azonosítják a meghibásodásokban kimutatható mintákat, majd a monitorozott eszközök működéséről kapott adatokat a mintákkal összevetve előre jelzik a jövőben várható meghibásodásokat.

Szeptemberben jelentette be az SAP, hogy a következő öt évben 2 milliárd eurós beruházással fejleszt további IoT-megoldásokat. Ezzel egy időben két ipar 4.0-s csomagot is bemutatott a német szoftvercég – a harmadikat pedig a közeljövőben tervezi –, melyek többek között a karbantartást és a minőség-ellenőrzést segítik prediktív analitikai képességekkel és automatizációval. Olyan IoT-megoldások kibocsátására is sor kerül, amelyek például a mezőgazdasági és az energetikai szektor, illetve a városok digitális működtetését fogják támogatni.

– Az előrejelzések alapján az évtized végére több mint 50 milliárd eszköz csatlakozik majd a dolgok internetére, és bizonyos időközönként, akár néhány percenként adatokat fog továbbítani elemzésre és tárolásra, ami hatalmas méretű adatprojekteket fog szülni a karbantartás területén is – mondta Berczik Márton. – Az SAP felhőben és hibrid környezetben valós idejű elemzésre képes, nagy teljesítményű, mégis könnyen kezelhető analitikai platformot és ráépülő alkalmazások körét szállítja mindehhez, amelyben egyre fontosabb szerep jut a tanuló algoritmusoknak, a mesterséges intelligenciának és az automatizációnak.

Egy kártevő különös története
Korábban már sok szó esett a WannaCryptor kártevőről, azonban sokan azóta is lebecsülik az ezzel kapcsolatos veszélyeket, és nem tettek meg mindent a hatékony megelőzés érdekeben.
Az Electrosub folytatódik
A tavaly első alkalommal megrendezett esemény sikerére alapozva az Electrosub Konferencia és Kiállítás 2019-ben ismét meghirdetésre kerül. Az időpont ősziről tavaszira vált és a bővülés érdekében új lesz a helyszín is. Az alapkoncepció érdemben nem változik.
Additív technológia hibrid komponensekkel
Az anyaghozzáadásos-gyártás (additív technológia) nem egy teljesen új technológia, hiszen már az 1990-es évek végén a sztereolitográfiás gépekkel a technológia elindult a maga útján.
Mivel nyerhető meg az informatikai háború?
Az eleinte évszázadokban mérhető technológiai fejlődés kiugrásait idővel már évtizedekben mértük, majd években, pillanatnyilag szinte naponta jelenik meg olyan újdonság, ami akár újabb mérföldköve lehet a világ innovációjának.
Megfejtették a pisai ferde torony titkát
Ugyanannak a laza talajnak tulajdonítható a pisai ferde torony "földrengésállósága", mint amelyik a torony süllyedését és dőlését idézte elő több száz évvel ezelőtt - derítették ki olasz és brit mérnökök.