Lehet-e a CAD-modell az Ipar 4.0 jövője?
Cikkünkben Boris Fischer-Ribič, a norelem ausztriai országmenedzsere a CAD-modellek előnyeit részletezi és megvizsgálja, hogy azok miként javíthatják és korszerűsíthetik a terméktervezés folyamatának hatékonyságát.

 

Az eredetileg vonalak hatékonyabb megrajzolására kitalált számítógéppel támogatott tervezés (CAD) a tervezők számára mostanra szinte minden adatalapú gyártástervezés alapkövévé vált. A CAD-modellek javítják a termékminőséget, alacsonyabb fejlesztési költségeket és nagyobb hatékonyságot eredményeznek, ami gyorsabb gyártást és rövidebb piacra kerülési időt tesz lehetővé. A CAD szoftverpiacot felmérő kutatás megállapította, hogy az előrejelzések szerint a globális CAD szoftverpiac 2030-ban eléri az 18,7 milliárd dolláros volument, ami jelentős növekedést jelent majd a 2019-es 9,3 milliárd dollárhoz képest.

A negyedik ipari forradalom, más néven Ipar 4.0 lényegében egy digitalizálási koncepció az elejétől a végéig, a gondolat felmerülésétől a kivitelezésig. Számos vállalat és gyártó cég alkotja mindazt, amit az Ipar 4.0 jelent és tesz. Több alkotóelemet kell összekapcsolni egymással, hogy az Ipar 4.0 hatékony és praktikus legyen a munkahelyen, és a CAD program e folyamat fontos részét képezi.

Minden a tervekben rejlik

Már a tervezési folyamat elején tanácsos, hogy a mérnökök mindennapi munkáját a CAD-modellek felhasználásával egyszerűsítsük le. A rendelkezésre álló előre gyártott gépelemek felhasználása elősegítheti a tervezési folyamatot. Ennek során a CAD-modellek jobb megjelenítési opciókat tesznek lehetővé, még a végtermék összeállítási terveinek vonatkozásában is. A CAD-modellek nagy előnye a pontosság. Ez egy vázlattal nem érhető el, és nélkülük hibás, lassú és költséges lehet a tervezési folyamat, ha a tervbe hiba csúszik.

A tervezőmérnöknek a kezdetektől fogva lehetősége van 2D vagy 3D formátumban tervezni, és a kész virtuális modellt különböző szögekből megtekinteni. Ez a szoftverintegrációt is megkönnyíti. A 2D CAD-t általában ötletrajzok készítésére, míg a 3D CAD-t a termék virtuális összeállítására és a méretek megadására használják – az integrált szoftverrendszer lehetővé teszi a mérnök számára, hogy váltson a két modell között. A CAD-modellek lehetővé teszik a kész termékterv virtuális objektumának létrehozását, valamint a terv belső funkcióinak tesztelését. A késztermék virtuális környezetben történő vizuális ábrázolása nemcsak reálisabb élményt nyújt a mérnök számára, hanem a tervezésben előforduló lehetséges hibák azonosítását és kijavítását is megkönnyíti.

Az idő a lényeg

A megnövelt termelékenységet régóta célként tekintik a gyártásban, és a technológiai előnyök mellett – mint például a gyártásautomatizálás – a koncepció az elmúlt évtizedben folyamatosan fejlődött és alkalmazkodott. A modern kommunikációs technológiának köszönhetően a digitalizáció lehetővé teszi a tervezők, a gépek és a termékek egymással történő összekapcsolását. A géptervező így előre ellenőrizheti, hogy mely gépelemek férnek el a rendelkezésre álló telepítési helyre, vagy mennyi helytartalékkal számolhat még.

 

 

A rendelkezésre álló szabványos gépelemek ismeretével sok idő takarítható meg. A mérnök így a lehető legtöbb szabványos gépelemet használhatja fel a tervben, majd teljes erővel koncentrálhat a megmaradt néhány tervezési részletre. Ez óriási időmegtakarítást eredményez, optimalizálja a hozzáadott értéket teremtő láncot, és a mérnökök ismét az alapvető feladataikra koncentrálhatnak.

Minden CAD-modell statikus modell. Nemcsak az gépelemek megrajzolását spórolják meg, hanem azok konfigurálását is, így gyorsabban és hatékonyabban vezet a célhoz. A késztermék virtuális környezetben végzett vizuális ábrázolása nemcsak reálisabb élményt nyújt a tervező számára, hanem a tervezés lehetséges hibáinak azonosítását és kijavítását is megkönnyíti. Végső soron minimalizálja az állásidőt és növeli a hatékonyságot.

Mindig elérhető

A CAD-modellek a mérnökök számára széles körben elérhető erőforrássá válnak, legyen az online elérés, vagy egy applikáció, a terméktervezés folyamata korszerűbbé és hatékonyabbá válik. CAD-modellek felhasználásával a tudás, a rendelkezésre álló anyagok és javaslatok széles skálájának köszönhetően a tervezőmérnökök kevesebb időt töltenek termékek vagy gépelemek tervezésével.

Mivel a CAD-piac várhatóan gyorsan fog növekedni az elkövetkező tíz évben, a mérnökök számára kulcsfontosságú, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a változó szoftverekhez és a technológiákhoz. A különböző gyártók számos, gyakran ingyenes képzési lehetőséget kínálnak, hogy a mérnökök lépést tarthassanak a fejlődéssel. A tervezők a legtöbbet úgy hozhatják ki a norelem választékából, ha változtatnak a tervezési folyamat megközelítésén, és főként a norelem CAD-modelleit használják.

Akár online a norelem CAD applikációval, akár az eszköz- és ötletadó The Big Green Book referenciakönyvünkkel, amely nyomtatott, digitális és USB változatban is elérhető. A norelem Academy képzési központ, szükség esetén bármikor támogatja a mérnököket a gép- és berendezésgyártás terén szerzett több, mint 60 éves tapasztalattal. Iparági szakértőként a norelem tudja, mi érdekli a tervezőket. mérnököket, ezért ingyenes tanfolyamokat kínál az alapképzéstől a szakmai kurzusokon át az új termékek áttekintéséig. A rövid, 30 perces online alapképzés bárhol, bármikor elérhető. A norelem adatbázisa minden releváns információt tartalmaz termékeiről, felhasználási példákat és a gyakorlatii alkalmazásokról videókat kínál.

A mérnökök több, mint 60 ezer norelem gépelem CAD-modelljeit kaphatják meg különféle adatformátumokban – ezáltal a szabványos gépelemek teljes világa elérhető. Ez lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy minden műszaki és geometriai adatot gyorsan és egyszerűen integrálhassanak saját rendszerükbe, így a tervezési koncepciókat hatékonyabban és pontosabban valósíthatják meg. A CAD szoftverek a legalapvetőbbtől a legbonyolultabb geometriákig számos iparágban bizonyulnak nagyon hasznosnak a tervek létrehozásánál. A gyártás terén növekszik a jelentősége, ami ésszerűbb és hatékonyabb jövő felé tereli az ipart, összekapcsolva a fizikai és a digitális világot.

Okos gyártás együttműködő robotokkal
Az egyedi, személyre szabott termékek iránti kereslet egyre inkább növekszik, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy a tömegtermelés helyett versenyképességük megőrzése érdekében a mennyiségről a változatosságra helyezzék a hangsúlyt.
Mesterséges intelligencia segíti a melanóma korai felismerését
A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, ráadásul egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül a melanóma a fő halálozási ok.
A világ leggyorsabb izolált áram szenzorai
A tavaly megjelent CT110 CT220 után újabb tagokkal bővült a Crocus Technology egyszerű és költséghatékony izolált TMR árammérő szenzorcsaládja.
Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!
Egy magyar techcég megszűnteti a megújuló energiák időjárásfüggőségből fakadó kockázatát. Az Enerhash a hagyományos- és a megújuló energiarendszerek rugalmas, együttes használatát teszi lehetővé, ezzel segítve a megújuló energia arányának további növelését.
A hatékonyság legújabb varázsszava - az agilitás
A legtöbb vállalat számára az üzleti eredmények jelentik a siker fokmérőit, azonban a gyorsan változó piaci környezetben újabb tényezők kerültek fókuszba.