Jelentős támogatást nyújt a Siemens
Korszerű automatizálási, hajtástechnikai termékekkel és fejlesztő szoftverekkel támogatja négy hazai felsőoktatási intézmény laborjait a Siemens Zrt.

A Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem listaáron 26,2 millió forint értékben jutott berendezésekhez és szoftverekhez, melyeket a hallgatók már az őszi szemeszterben használhatják az oktatólaborokban.

A felszerelés a laborok jelenlegi eszközparkját egészíti ki. Elsősorban a reguláris oktatás részeként oktatásfejlesztési, automatizálási és hajtástechnikai projektek kapcsán, a tanmenetbe építve fogják őket használni. Az így elérhetővé váló korszerű hardvereknek és szoftvereknek (SIMATIC vezérléstechnikai eszközök, SINAMICS sorozatú frekvenciaváltók és motorok) köszönhetően a hallgatók munkaerő-piaci esélyei is javulhatnak, hiszen a későbbi, a munka világában rájuk váró feladataik során használt technológiákkal már az egyetemi évek alatt megismerkednek.

Az eszközöket a Siemens Zrt. szeptemberben szállította le, az idei tanév őszi szemeszterében a hallgatók és az oktatók már használni fogják őket.  A felszerelést a hivatalos órákon kívül önálló labormunkák, szakdolgozatok, diplomamunkák és kutatási feladatok elvégzésére is igénybe vehetik a hallgatók. A vállalat a termékek és szoftverek használatához szükséges ismeretanyag átadásával is igyekszik támogatni az egyetemeket: az oktatókat szakmai napok, workshopok keretében készítik fel, illetve egyéni konzultációkra is biztosítanak lehetőséget.

– A Siemens Zrt. számára fontos a hazai egyetemek támogatása. Szeretnénk az oktatókat és a diákokat is segíteni, olyan ismeretekkel gazdagítva őket, melyek komoly kutatás-fejlesztési projektek első lépéseit, valamint a hallgatók munkaerő-piaci pozíciójának erősödését jelenthetik. A Siemens Zrt. hosszú évek óta a hazai felsőoktatás mentora, vállalatcsoportunk épít a fiatal tehetségekre – mondta el Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. Digital Factory és Process Industries and Drives ágazatainak igazgatója. Az eszközök további, ipari jellegű megbízások teljesítését is lehetővé teszik, erről minden esetben az adott egyetem vezetése határoz majd.

Okos gyártás együttműködő robotokkal
Az egyedi, személyre szabott termékek iránti kereslet egyre inkább növekszik, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy a tömegtermelés helyett versenyképességük megőrzése érdekében a mennyiségről a változatosságra helyezzék a hangsúlyt.
Mesterséges intelligencia segíti a melanóma korai felismerését
A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, ráadásul egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül a melanóma a fő halálozási ok.
A világ leggyorsabb izolált áram szenzorai
A tavaly megjelent CT110 CT220 után újabb tagokkal bővült a Crocus Technology egyszerű és költséghatékony izolált TMR árammérő szenzorcsaládja.
Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!
Egy magyar techcég megszűnteti a megújuló energiák időjárásfüggőségből fakadó kockázatát. Az Enerhash a hagyományos- és a megújuló energiarendszerek rugalmas, együttes használatát teszi lehetővé, ezzel segítve a megújuló energia arányának további növelését.
A hatékonyság legújabb varázsszava - az agilitás
A legtöbb vállalat számára az üzleti eredmények jelentik a siker fokmérőit, azonban a gyorsan változó piaci környezetben újabb tényezők kerültek fókuszba.