Ipar 4.0 Technológiai Központ nyílt
Szakmai megnyitón mutatták be az „Ipar 4.0 Modern Gyárak” kiemelt projekt és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 Technológiai Központot.

 

A BME „I” épületében mától két éven keresztül 12 különböző Ipar 4.0 innováció tekinthető meg, amelyek jól szemléltetik, hogy a termelő kkv-k hogyan növelhetik hatékonyságukat a legmodernebb technológiákkal. Az Ipar 4.0 Technológiai Központ 2018. áprilisától heti több alkalommal, 8-10 fős csoportokban fogadja a  programban regisztrált részt vevő kkv-k munkatársait. A Technológiai Központ szakértői a projekt céljain és az Ipar 4.0 technológia általános ismertetésén túl, működő szemléltető eszközök során vezetik végig a látogatót.

A kiállított innovációk az Ipar 4.0 egy-egy kulcsterületét mutatják be, a kkv-k megfigyelhetnek autonóm robotot, a logisztika AGV-t, a digitális ikerpárokat, a kollaboratív robotokat, interaktív gyártástervezés-szimulációt, virtuális beüzemelést, gyártási folyamatvezérlést, AR/VR-t, MES-ERP rendszerkapcsolatot, termelésmenedzsmentet IoT eszközökkel, szenzitív robotot, és gyártócella monitorozó rendszert.

A legmodernebb Ipar 4.0 technológiák

A Központot megnyitó Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár elmondta, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos a magyar ipar modernizálása, azon belül is a kkv-k felzárkóztatása, a több ezer hazai mikro- kis- és középvállalat versenyképességnek megtartása. Az ipar szerkezetének átalakulására is válaszokat nyújt a magyar Kormány Irinyi-terve. Az újraiparosítási stratégia célja, hogy Magyarország egyike legyen azon EU-tagállamoknak, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipar adja. A kkv-knak meg kell ismerniük a legújabb Ipar 4.0 megoldásokat, megérteni miként növelhetik hatékonyságukat, új szemléletmód és technológiák bevezetésével.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke kiemelte, hogy az ipar digitalizációja – az Ipar 4.0 – a kkv szegmens vállalatainak működési környezetét, fejlesztéseit alapvetően befolyásoló technológiai változás. A Mintagyár projektben létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központ feladata, hogy a kkv-k számára megmutassa és elmagyarázza a kulcs Ipar 4.0 technológiák alapjait, környezetét és alkalmazási szempontjait, így segítve a kkv technológiai és üzleti döntéshozóit a megfelelő modernizációs fejlesztések megtervezésében.

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ látogatása a programba regisztrált kkv-k számára ingyenes, azonban előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel, a regisztráció már elindult, az www.ipar4.hu weboldalon található. Az Ipar 4.0 Mintagyár kiemelt projekt a magyar ipar hosszú távú technológiai fejlesztését elősegítő program, amelynek fő célkitűzése, hogy a hazai termelő kis- és középvállalkozásokkal megismertesse a gyakorlatban is működő Ipar 4.0 technológiákat.

Mindezt demonstrációk, tudástranszfer, részletes Ipar 4.0 érettség felmérés, fejlesztési terv elkészítése és a programban résztvevők Ipar 4.0 minősítése által. Míg a tavaly év végén kinevezett Mintagyárak az Ipar 4.0 technológiák használatát mutatja be a gyakorlatban, addig a Technológiai Központ magukat a technológiákat állítja középpontba. Mindehhez az IFKA iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalataival járul hozzá.

Okos gyártás együttműködő robotokkal
Az egyedi, személyre szabott termékek iránti kereslet egyre inkább növekszik, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy a tömegtermelés helyett versenyképességük megőrzése érdekében a mennyiségről a változatosságra helyezzék a hangsúlyt.
Mesterséges intelligencia segíti a melanóma korai felismerését
A bőrrák a leggyakoribb, emberekben előforduló, rosszindulatú daganatos megbetegedés, ráadásul egyre gyakoribb. A bőrrákok általános kategóriáján belül a melanóma a fő halálozási ok.
A világ leggyorsabb izolált áram szenzorai
A tavaly megjelent CT110 CT220 után újabb tagokkal bővült a Crocus Technology egyszerű és költséghatékony izolált TMR árammérő szenzorcsaládja.
Felhő vagy szélcsend? Nem gond többé!
Egy magyar techcég megszűnteti a megújuló energiák időjárásfüggőségből fakadó kockázatát. Az Enerhash a hagyományos- és a megújuló energiarendszerek rugalmas, együttes használatát teszi lehetővé, ezzel segítve a megújuló energia arányának további növelését.
A hatékonyság legújabb varázsszava - az agilitás
A legtöbb vállalat számára az üzleti eredmények jelentik a siker fokmérőit, azonban a gyorsan változó piaci környezetben újabb tényezők kerültek fókuszba.