Ipar 4.0-ról kezdőknek és haladóknak
Néhány évvel ezelőtt alig lehetett hallani az Ipar 4.0 koncepcióról, ma viszont már lépten-nyomon erről beszél szinte mindenki az iparban.

 

Ehhez az új korszakhoz, a negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódik a magyar Kormány 2016-ban meghirdetett, az ország újraiparosítását célzó Irinyi-terve, illetve ezzel összhangban a 2017 őszén elindított Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt, amelynek legfontosabb feladata, hogy az iparstratégiai célkitűzéseket a mindennapok valóságává alakítsa. Vagyis a hazai kis- és középvállalatok (kkv) valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat, fejlett technológiákat, és ezeket a saját működésükbe integrálhassák.

A 2,3 milliárd forint keretű kiemelt nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott öt Mintagyár egyike az automatizálástechnikában piacvezető, illetve műszaki oktatás területén közismert Festo. A projekt kapcsán, melyet a magyarországi kereskedő és gyártó egység közösen bonyolít, Szövényi-Lux Márton ügyvezető igazgató hangsúlyozta: “Készek vagyunk megosztani tudásunkat a programban részt vevő hazai vállalatok szakembereivel, hiszen a Festo hosszú évek nemzetközi tapasztalatával rendelkezik az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák fejlesztésében. Ilyen alkalmazás a tavalyi hannoveri vásáron bemutatott világújdonság, a Festo Motion Terminal, amely egy univerzális platform a digitalizált pneumatikával történő, kiemelkedően rugalmas és adaptív automatizáláshoz. Itt arról van szó, hogy – a PLC programozást kiváltva – az okostelefonokhoz hasonlóan applikációkat vásárolhatunk, így ugyanarra a “hardverre” különböző szoftvereket tölthetünk le, így változtatva a funkcionalitásán. Korábban ezt csak hardver cserével volt megoldható.”

 

 

„A Festo-nál nem csak az egyes részterületekre, hanem a teljes értéklánc digitalizációjára építjük fejlesztéseinket. Jó példa erre online webshopunk. Ezen a felületen például a budapesti gyárban készülő levegő-előkészítők egyedi konfigurálására van lehetőség a világ bármelyik országában. A megfelelő konfiguráció összeállítását követően az SAP rendszerünk indítja a gyártást. A gyártási utasítás 2D/3D-ben jelenik meg a szerelőállomáson, a termékeket pedig egy egyedi datamatrix kóddal látjuk el, és a kiszállítást követően okos eszközön beolvasva a kódot minden releváns információ (karbantartási utasítás, tartalékalkatrész jegyzék…) egyszerűen előhívható az adott termékkel kapcsolatban. Arra készülünk, hogy több más digitális megoldás mellett mindezt megmutassuk a Festo alkalmazásai iránt érdeklődő szakembereknek. De igazán akkor leszünk elégedettek, ha úgy köszönünk el egymástól, hogy: igen, a mi cégünknél ezt én is meg tudom csinálni” – fejtette ki Harald Scherner a Festo-AM Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Középpontban a szemléletformálás

A Mintagyár program operatív szervezéséért felelős két szervezet, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) szándéka szerint nem csupán a technológiai ismeretek átadásáról, közös ötletelésről szól a projekt, hanem a résztvevő kis- és középvállalatok szakembereinek szemléletformálásáról is. Az elképzelések szerint a projekt kétéves időtartama alatt körülbelül 4-5 ezer kkv-t fogadnak a Mintagyárak, ez csoportlétszámtól függően évente 50-70 demonstrációt jelent gyáranként. Vagyis meglehetősen tekintélyes számú szakemberrel nyílik lehetőség szót váltani az Ipar 4.0 kínálta üzleti és technológiai megoldásokról, valamint a sikeres projektek legfontosabb tényezőjéről, a felkészült szakemberek szerepéről.

“Az Ipar 4.0 Mintagyár projekt egyik nyertesének lenni jelentős elismerés, világosan mutatja, hogy milyen erős szereplő a Festo a szakképzés, felnőttképzés területén - mondja Siszer Tamás, a Festo Didactic vezetője, a projekt szakmai felelőse. “Nem titok, hogy a vállalatunknál alkalmazott digitális technológiák magas tudásigényt támasztanak. Fontos látni, hogy a Festo sikere elképzelhetetlen a kiválóan képzett, szakmájuk iránt elkötelezett munkatársak nélkül. Ezért a program során a technológiai lehetőségek ismertetésén túl szeretnénk megosztani az Ipar 4.0 kapcsán felhalmozott szakképzési tapasztalatainkat is. Az Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt megálmodóinak célkitűzésével összhangban számunkra is fontos, hogy hozzájáruljunk a fejlődéshez szükséges új szemlélet kialakításához.”

Sikeres főpróba

Mindenesetre az idén áprilisban induló Mintagyárak program iránt már most jelentős az érdeklődés, ami nem érintheti váratlanul a szervezőket: a projekt előrendezvényeként tavaly novemberben megtartott Modern Gyárak Éjszakáján huszonnégy gyárban több mint kétezer érdeklődőnek engedtek betekintést, például a negyedik ipari forradalom automatizált és digitalizált termelési megoldásaiba. A jövő vállalkozói és szakemberei, diákok és nyugdíjasok közül több mint százan a Festo budapesti gyárát választották, ahol 12 állomáson vezetve mutatták meg, hogyan néz ki egy igazán modern üzem.

 

 

Az automata fröccsöntő rendszertől a kézi összeszerelő környezetig, a gyártást segítő robottól a digitális karbantartásig bepillantást nyerhettek a negyedik ipari forradalom hétköznapjaiban használt eszközök széleskörű alkalmazásába. Az érdeklődők személyesen is meggyőződhettek arról, hogy a jelen és közeljövő okosgyárait milyen digitális technológiák segítik a hatékony termelésben, és talán a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is meggyőzték a látottak: ideje átírni az iparról alkotott idejétmúlt elképzeléseket, mert egy sikeres karrier lehetősége vár rájuk a jövő gyárában.

Ultra széles bemeneti feszültségtartományú izolált DC/DC konverterek
A Mornsun tovább bővítette a széles bemeneti feszültségű R3 DC / DC átalakítók termékcsaládját, és 100W-os változat mellé megjelent 75W, 150W és 200W-os, ezzel a URF48_QB-R3 sorozattá bővült.
Mesterséges intelligencia dönt a munkaerő kiválasztásáról?
Vajon tudna egy robot jogi állásfoglalást adni, könyvelést készíteni, esetleg pénzügyi tanácsadást nyújtani? Néhány év múlva valószínűleg igen, és minden bizonnyal hatékonyabban, mint egy ember.
Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen
A Keyence ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőjét olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.
Kína lesz a világ legnagyobb 5G mobil technológiai piaca
A dolgok internetéhez (IoT) szolgáltatási szerződéssel csatlakoztatott berendezések száma 2025-ra 1,9 milliárdra emelkedik a 2018-as 672 millióról.
CFD szimulációk az optimalizáció szolgálatában
CFD – Sokak számára ismerős akronim, melynek elsősorban kétféle feloldása van; Contract for Difference, mely a pénzügyi kereskedéssel kapcsolatos fogalom, és a Computational Fluid Dynamics, vagyis a numerikus áramlástan. Számunkra most ez utóbbi a releváns.