Ipar 4.0 gyakorlati képzés már diákoknak is
A legmodernebb oktatási módszerek segítségével sajátíthatják el az ipari digitalizációhoz kapcsolódó technológiák alkalmazását azok a középiskolások, akik a Festo MPS (Modular Production System) Ipar 4.0 oktatási mintarendszerével készülnek fel a negyedik ipari forradalom mindennapi próbatételeire.

Siszer Tamás, a Festo Didactic Délkelet-Európai régió vezetője a program kapcsán elmondta: a digitalizáció egyre gyorsabb ütemű térnyerése az iparban nem csak az üzleti környezetet állítja kihívások elé, hanem a szinte naponta megjelenő új technológiák alkalmazóit és üzemeltetőit is szaktudásuk folyamatos megújítására készteti. A Festo vezető globális technológiai vállalatként évtizedek óta meghatározó szereplője a műszaki közép és felsőfokú szakképzésnek. Oktatási programjai révén a digitális világban elengedhetetlen képességek megszerzéséhez nyújt segítséget, elsősorban a mechatronika területén. Ennek egyik jól bevált eszköze az ipari tapasztalataik alapján fejlesztett MPS (Modular Production System) kiber-fizikai oktatórendszer, mely a szakképzésben és a felsőoktatásban már meglévő tanműhelyek digitális átalakításához és az Ipar 4.0-s ismeretek oktatásához kínál hatékony, modulárisan felépülő – eszközökből, tananyagból és tanárképzésből álló – megoldást.

- A világ számos, fejlett ipari országában kipróbált és eredményesen működő MPS Ipar 4.0 oktatási mintarendszer az év második felétől már a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum oktatási programjában is elérhető. Célunk, hogy oktatási eszközeink segítségével a magyar diákok is elsajátíthassák azokat a digitális ismereteket, melyek alkalmazása révén a hazai vállalatok is elindulhatnak a digitális gyártás felé. A Festo kész nemzetközi szakképzési tapasztalatait, a digitális gyártás terén szerzett ismereteit megosztani, a magyar gazdaság fejlődését a korszerű szakismeretek átadása révén segíteni. A most induló pilot projektet szeretnénk rövidesen országos méretűvé fejleszteni, de ennek üteme az oktatási intézmények rendelkezésére álló források mértékétől függ. Bízunk benne, hogy eszközeinket minél szélesebb körben használják majd a magasan képzett, naprakész tudással rendelkező fiatalok oktatásához a műszaki képzési centrumok, szakiskolák és tanműhelyek- hangsúlyozta Dulichár Péter, a Festo Kft. Didactic üzletágának vezetője.

 

A szakember hozzátette: pedig egy-egy oktatóeszközt akár több intézmény is használhat, ez az elképzelése a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum vezetőinek is, akik a központhoz tartozó többi tagiskola számára is hozzáférhetővé teszik a rendszert. Az MPS moduláris felépítése révén könnyen illeszthető bármely műszaki szakképzés tematikájába. Komplex oktatási programja lehetővé teszi a testreszabást, az intézményi sajátosságok figyelembe vételét. Fontos, hogy az oktatási eszközrendszer hatékony alkalmazásához meghatározott tudásszint szükséges, így elsősorban azoknak az iskoláknak ajánljuk, ahol egyébként is van ilyen tematikájú oktatás. A szaktanárok felkészítését és továbbképzését a Festo végzi, hiszen a múltban is nagy hangsúlyt fektettünk például a mechatronika oktatásával foglalkozó tanárok ismereteinek naprakészen tartására. A tananyag elérhető angol és német nyelven is annak érdekében, hogy a képzés résztvevői idegen nyelven is elsajátítsák a szakmai kifejezéseket. A féléves gyakorlati képzés végén, a tananyagot megfelelő színvonalon elsajátított diákok Festo igazolást kapnak, ami várakozásaink szerint megkönnyíti elhelyezkedésüket az iparvállalatok körében.

 

Mégsem olyan jó megoldás az elektromos autó
Az elektromos járművekre átállás csak jelentéktelen mértékben járulhat hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének tanulmánya szerint.
Magyarország háromdimenzióban
A HERE Technologies áprilistól térképezi fel Magyarország egy részét, hogy a világ legfejlettebb térképét biztosítsa. A helyalapú felhőszolgáltatásokat kínáló cég utcaszinten gyűjti össze a panorámaképeket.
A mesterséges intelligencia éhen hal adatok nélkül
A Dmlab üzleti reggelijén olyan logisztikai vezetők mutatták be legtanulságosabb tapasztalataikat, akik már adatalapú döntésekkel optimalizálják cégük működését.
Telt házas rendezvényt zárt az Electrosub
Az elektronikai ipar legjelentősebb hazai üzleti és szakmai eseményén 97 kiállító vett részt 12 országból, 1300 négyzetméteren. Az eseményt kísérő konferencián 42 előadás hangzott el, a neves hazai és külföldi előadásokat illetve a kiállítást közel 1500 látogató tekintette meg.
Szimulációt minden mérnök asztalára!
Az ANSYS 2018 tavaszán piacra bocsátott Discovery tervezői szoftvercsalád egy éves pályafutása alatt már eddig is falakat döntött le, és ez a folyamat nem látszik lassulni.