Húsz év után ismét elindult a papíripari szakképzés Magyarországon
A képzés elindításáról a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum tavaly novemberben állapodott meg a higiéniai papírtermékeket gyártó Vajda-Papír Kft-vel.

 

Vajda Attila, Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szakképző iskola piacképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínál, a gyakorlati ismeretek elsajátítására helyezi a hangsúlyt azzal, hogy a tanulók vállalati környezetben, akár leendő munkáltatójuknál tanulhatnak, gyakorolhatnak.

A Vajda-Papír számára is eredményes az együttműködés, hiszen a papíriparban is gyorsan változik a technológia, ma már egyre inkább kreatív, gondolkodó, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó munkavállalókra van szükségük.

Az újrainduló szakképzés nélkülözhetetlen egy olyan gyorsan bővülő piacon, ahol évről évre látványosan nő a hozzáadott érték, a GDP-hez való hozzájárulás, a foglalkoztatottak száma és a befektetések értéke. Hangsúlyozta azt is, hogy az új papíripari képzés karrierlehetőséget biztosít a régió fiataljainak, erősítve a térség gazdaságát.

 


A koronavírus-járvány is jelentős változásokat hozott, véglegesen felértékelte például egyes ágazatok, köztük a papíripari cégek szerepét.


 

Ehhez a munkaerőpiacnak is alkalmazkodnia kell, ami elképzelhetetlen a megfelelő szakképzés nélkül, a legmegfelelőbb képzést pedig éppen a Vajda-Papír tudását, munkakultúráját elsajátítva szerezhetik meg a diákok, akik munkájuk után bért is kapnak a cégtől.

 

Két évtized után újraindult Magyarországon a papíripari szakképzés

 

Arra is emlékeztetett, hogy a megváltozott globális fogyasztási trendek, a műanyagok visszaszorulása egyre innovatívabb megoldásokat követel a papíripari cégektől is, a gyors fejlődésre pedig a fiatal generáció, a megfelelő szakemberutánpótlás lehet a biztosíték.

További, jelentős támogatást adott a szakképzés újraindításának az is, hogy a koronavírus-járványban felértékelődött az önellátás képességének biztosítása például a higiéniai papírtermékek piacán. A Vajda-Papír termelése fedezi az ország higiéniai papírigényét, ennek fenntartásához azonban jól képzett és megfelelő számú szakemberre van szükség ebben az ágazatban is.

A változás folyamatos ezen a területen is, amelynek jelentőségét nem csak a pandémia elleni küzdelem, de a klímavédelem is erősíti, hiszen a háztartásokban is egyre több papírból készült terméket használnak, de a szolgáltató-, az egészségügyi szektorban, az ipari, sőt az agrár területeken is bővül e környezetbarátabb termékek felhasználásának köre.

A papíriparban is gyorsan változik a technológia

"Ezért döntöttünk úgy, hogy a kamarával és a minisztériummal szoros együttműködésben egy új, a papírgyártás és -feldolgozás témakörére kiterjedő nappali oktatási rendszerben indítható képzést állítsunk össze: részt vettünk a tanagyag kidolgozásában, majd folyamatos aktualizálásában, és gyakorlati helyet, illetve később munkalehetőséget biztosítunk a képzésben részt vevőknek" – mondta. Hangsúlyozta: az új képzésben a Vajda-Papírnál gyakorlati képzést folytatók az alapbéren kívül termékcsomag- juttatást, melegétkezési hozzájárulást, munkába járási támogatást is kapnak.

Marczona Tamás, a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy történelmi pillanat, hogy a 2021/22-es tanévben elindult 5 éves, nappali tagozatos képzésben a tanulók már papírgyártó és feldolgozó technikusi végzettséget is szerezhetnek. A papírgyártó és feldolgozó technikus gépeket üzemeltet, irányítja a gyártási folyamatokat, ismeri a különböző folyamat szabályozó módszereket, minőségi rendszereket és előírásokat, valamint jártasságot szerez a vegyipar és rokon iparágak területén.

 

A papírgyártó és feldolgozó technikus gépeket üzemeltet, irányítja a gyártási folyamatokat

 

A képzés alatt és a végzettség megszerzése után biztos elhelyezkedési lehetőségre számíthatnak a diákok a papírgyárakban. Iskolánk együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a Vajda-Papír Kft-vel, ami azt jelenti, hogy a vállalt a kölcsönös szimpátia esetén a 10. évfolyamon végzett tanulókkal szakképzési munkaszerződést kíván kötni.

Ennek köszönhetően a gyakorlati képzés jelentős része Európa legnagyobb és legmodernebb papírgyárában, a dunaföldvári gyárban zajlik majd. Ott kell elsajátítani a gyártás előkészítő műveleteit, a gépek kezelését illetve a kész termékek csomagolására és kiszerelésére vonatkozó fogásokat.

A papíripari képzésekre és a nagyüzemi képzésekre jellemző hogy a végzettséget az új szakképzési rendszerben már csak a duális partnerek bevonásával lehet megszerezni, hiszen iskolai tanműhelyben nem lehet megfelelő képzési körülményeket biztosítani. A főleg természettudományi ismeretekre épülő képzések biztosítják, hogy ezen iparágak legkorszerűbb szakmai ismereteit sajátítsák el a tanulók, hogy ezáltal a magas hozzáadott értéket teremtő hazai vegyipar szakember utánpótlásai legyenek. Az igazgató hangsúlyozta: a rugalmas szakképzési rendszer a térség megtartó erejét is növeli.

A papírgyártás és feldolgozás Magyarországon a rendszerváltás előtt jelentős iparág volt. A Papíripari Vállalatnak 12 papírgyára, saját kutató intézete és egy Gép és Alkatrész gyára volt. A Papíripari Vállalat kiemelt figyelmet fordított a szakképzésre, a szakmai utánpótlásra.

A rendszerváltást követően a gyárakat privatizálták, sok gyár bezárt, így volt idő, amikor csak Dunaújvárosban és Diósgyőrben gyártottak papírt. A szakképzés pedig átalakult és csak OKJ képzés keretében képeztek szakember utánpótlást. A korábbi nappalos iskolai képzések egy évtizede megszűntek, úgyhogy nagyon ideje volt újraindítani a képzést – tette hozzá Vajda Attila.

Átadták a Knorr-Bremse budapesti vasúti Szerviz Központját
A 2,5 milliárd forint értékben 4 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint 100 partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.
A rendszer alkalmazkodóképességének nincsenek határai
A Tárgyak Internete (IIOT) lehetővé teszi az individualizált termékek automatikus előállítását – akár egyetlen darabos gyártásban is. Teljesen új értelmet nyer az alkatrészek összeszerelésének folyamata.
A magyarok kedvenc elektromos autója
Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, köszönhető ez a növekvő környezettudatosságnak, az állami támogatásoknak és a dinamikusan bővülő töltő hálózatnak is.
Miért bízzunk az önvezető autókban?
Nem könnyű átengedni az irányítást egy gépnek, ezért a Bosch mérnökei azon dolgoznak, hogy nyugodt szívvel ülhessünk be az emberi beavatkozást nem igénylő járművekbe.
Elektrotechnikai tervezőszoftver kezdőknek és haladóknak
Megérkezett az új Eplan Platform 2022. Az új verzióval az Eplan az elektrotechnikai tervezés jövőjét mutatja be fókuszban a könnyű kezelhetőséggel.