Hogyan segíthetik a robotok az európai ipart?
2040-re a német munkaerőpiacon a demográfiai változások miatt tízmillió munkavállaló hiányzik majd az álláspiacról a jelenlegi állapotokhoz képest. Ennek várható következményei láttán az ipari döntéshozók 77%-a már most igénybe veszi a „robot munkatársak” segítségét.

 

A trend pedig afelé mutat, hogy a fejlődés egyre nagyobb mértékben utat tör magának a kisebb cégek körében is. A 2020-as automatica Trend Index kutatás eredményei szerint az ipari döntéshozók 84 százaléka úgy véli, hogy a közepes méretű vállalkozásokban a robottechnika széles körű használata nem „vagy”, hanem „mikor” kérdése. A felmérés során összesen 100 szakembert és döntéshozót kérdeztek meg Németországban, akik kulcsszerepet játszanak saját cégük robottechnikai és automatizálási fejlesztéseiben.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint az alkalmazottak mintegy egynegyede – körülbelül tizenegymillió ember – dolgozik kizárólag az iparban. Ipari robotból ugyanakkor jelenleg 216 ezer darab üzemel Európa legerősebb gazdaságában, így a Nemzetközi Robotika Szövetség legfrissebb statisztikája szerint Németország az ötödik legnagyobb robotpiacnak számít a világon. A robotsűrűség szempontjából nézve 10 ezer alkalmazottra számítva az autóiparban mintegy 1 270, a feldolgozóiparban pedig 340 robot teljesít szolgálatot.

„A demográfiai változások és a változó munkakörnyezet mellett a robotika és az automatizálás rendkívül nagy mértékben járulnak hozzá a globális versenyképesség fenntartásához és az emberek aktív munkaviszonyának megnöveléséhez – magyarázta Patrick Schwarzkopf, a VDMA Robotics and Automation Egyesület ügyvezető igazgatója. – A robotok hibátlanul el tudnak végezni egyes feladatokat, így a munkatársak többek között mentesülnek a veszélyes, egészségtelen és monoton munkák elvégzésétől. A robotokkal elérhető gyorsaság és pontosság ugyanakkor növeli a termelékenységet. A felmérés szerint az ipari döntéshozók 77 százaléka megerősítette, hogy a robotok máris kulcsszerepet játszanak a munkaerőhiány kezelésében és az automatizálás előmozdításában.

Robotok a gyártásban

A szakértők 81 százaléka szerint a robotok programozása általánosságban leegyszerűsödött, kikövezve az utat a közepes méretű vállalkozások gyártási folyamatainak automatizálásához. Az iparvállalatok szakértői körében végzett felmérés kimutatta, hogy robotok alkalmazásának legfontosabb okai jellemzően:

 •  a munkavállalók mentesítése a nehéz fizikai munkától
 •  a veszélyes anyagok kezelése
 •  a monoton feladatok átvétele

A kkv-k „robotizálódásának” egyre gyakoribb oka éppen az üzemekben működő szerszámgépek automatikus munkadarab be- és kirakodási feladata. A fémmegmunkáló üzemek gyártási folyamatainak megfigyeléséből ugyanis kiderült, hogy a műveleti alapidő a termék gyártásidejének mindössze 5 százalékát teszi ki. Ebből adódik, hogy 95% a mozgatásból és a várakozásból tevődik össze, ami hatalmas potenciált jelent a termelékenység javítására. A szerszámgépek kiszolgálásának elve és igénye tehát gyakorlatilag egyidős az ipari robotok megjelenésével.

 

 

A General Motors gyárában 1961-ben üzembe állított – a mai fogalmaink szerint is már ipari robotnak számító – rendszert is egy présöntőgép kiszolgálására tervezték. Az eltelt évtizedek azonban ennél jóval kifinomultabb automatizációt kényszerítettek ki. Az automatizálásban hagyományosan élenjáró japán szerszámgépgyártók prominens képviselője, az Okuma 30-40 évvel ezelőtt jelent meg felsőpályás rakodórendszerével.

„A szigetország azzal is meghatározó szerepet töltött be a munkadarab-mozgatás terén, hogy a japán mérnökök hagyományosan érzékenyek a rendelkezésre álló terület megfelelő kihasználására, így egyre kompaktabb megoldásokkal jelentkeztek a piacon – mondta Mátyás János, az Okumát képviselő Smartus Zrt. ügyvezető igazgatója. – A robotrendszerek ezzel párhuzamosan többfunkcióssá is váltak; már nem kizárólag az adagolás a feladatuk, hanem adott esetben az alsó megtámasztást vagy az emulzió-hozzávezetést is elvégzik.”

Az új generációs munkadarab-betöltő rendszerek – így az esztergák számára kifejlesztett ARMDROID és a megmunkálóközpontok kiszolgálását végző STANDROID robotok – felé már elvárás, hogy vezérlésük teljes mértékben integrálódjon a szerszámgép vezérlésébe, és tárolókapacitásuk egy teljes emberi beavatkozás nélküli gyártást lehetővé tegyen. A gépkiszolgálás ugyanis nem kedvelt munka, de az eddigi tapasztalatok szerint egy technológiai fejlesztés után jellemzően nem kevesebb, hanem jobban képzett munkatársakra lesz szüksége a vállalkozásnak.

A robotizálással ugyanis „súlycsoportot vált” a cég, mást és máshogy kezd el gyártani. A szerszámgépek automatizált kiszolgálása tehát nem racionális lépés a szervezet minden kapcsolódó folyamatának továbbfejlesztése nélkül, amelyek ellenkező esetben szűk keresztmetszetet képviselnének a felgyorsult gyártási műveletek mellett. Ha erről sem feledkezünk meg, a robotikával megnövekedett termelékenység hatalmas hozzáadott értéket képvisel majd a vállalkozásban.

„Június 16–19. között a müncheni automatica szakkiállításon képet szerezhetünk arról, hogy miként támogatja a robotika és az automatizálás az ipar versenyképességét – mondta Falk Senger, a Messe München ügyvezető igazgatója. – A vásár minden jövőbe mutató technológiát felvonultat majd, így átfogó képet nyújt az automatizált gyártáshoz kulcsfontosságú megoldásokról és termékekről.” További információk: Messe München Találkozzunk 2020. június 1619. között Münchenben az automatica kiállításon!

Fő kiállítói célcsoportok:

 • Integrated Assembly Solutions
 • Ipari robotika
 • Professzionális szervizrobotika 
 • Ipari képfeldolgozás
 • Hajtástechnika 
 • Pozicionáló-rendszerek
 • Szenzorok 
 • Vezérléstechnika és ipari kommunikáció
 • Biztonságtechnika 
 • Ellátástechnika
 • Szoftver és Cloud Computing 
 • Szolgáltatások, szolgáltatók
 • Kutatás és technológia
Az automatica szakvásárra elővételben belépőjegy az interneten keresztül rendelhető. Használja ki a lehetőséget, hogy elővételben olcsóbban válthatja meg a jegyét, mint a helyszínen, Münchenben. Ezzel nemcsak pénzt, hanem időt is megtakaríthat.
IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.