Hőakkumulátorokkal az energiaválság ellen
A klímaváltozás hatásai az egekbe emelhetik az épülethűtés költségeit. Az egyre növekvő és stabilan velünk maradó magas energia árak miatt viszont sürgősen gondolkozni kell a kiadások csökkentésén ezen a területen is.

 

A magyar HeatVentors szakemberei szerint a hűtésre fordított energián mindenképp érdemes spórolni hőakkumulátorok alkalmazásával. Nem szabad elfelejteni ugyanis azt, hogy például egy irodaház átlagosan évi 600 ezer kWh villamos energiát használ fel az épület hűtésére, ami jelenleg nagyjából 43 millió forintos – de folyamatosan növekvő – költséget jelent. Hőakkumulátorokkal ebből akár 25 százalék megspórolható, ami már legalább 11 millió forint/év megtakarítást takar. Ha pedig kevesebbet kell költeni rezsire, több marad meg a bevételből köszönhetően egy olyan passzív technológiának, amire letelepítés után, lehet 30 évig rá se kell nézni.

A hőakkumulátor hasonlóan működik, mint az elektromos akkumulátor. Energiát tárol, csak éppen nem villamos, hanem termikus energiát, azaz hőt. Amire sokszor nem gondol senki, hogy a hideg is hő, és elraktározható. A HeatVentors által gyártott HeatTank hőakkumulátor pedig képes 20 – 50 százalék közt csökkenteni egy nagy klímarendszer hűtési energiaigényét. Ezt hasonló elven éri el, mint a napelemes rendszerek a villamos energiával. Akkor termeli meg a szükséges energiát, amikor olcsó, és akkor lehet felhasználni, amikor drága lenne.

 

 

Éjszaka és hajnalban a legolcsóbb előállítani a szükséges hőmérsékletet, ami kellő hatásfokkal tárolható a hőakkumulátorokban. Ez aztán visszatáplálható a klímarendszerbe, csökkentve a hozzátermelendő hűtés mennyiségét, illetve az előállítás költségét. Miután egyáltalán nem mindegy, hogy a déli 35 C fokból állítja elő a rendszer a kellemes hőmérsékletet, vagy az éjszakai 22 C fokból.

Másik előnye a hőakkumulátoroknak a hűtési rendszer kímélése. A nappali melegben ezek a berendezések általában csúcsra vannak járatva, ami nagyon nem egészséges a rendszer elemeire nézve. A hőakkumulátorral stabilizálható a klímarendszer terheltsége, csökkentve ezzel annak a karbantartási igényét, valamint jelentősen meghosszabbítva a teljes rendszer élettartamát.

A HeatTank újszerűsége a fázisváltó anyagokban rejlik. Ezek olyan – környezetre és emberre nézve ártalmatlan – anyagok, amelyeknek a megfagyasztása, illetve felolvasztása révén nagy koncentrációban tárolható a hőenergia. Hőtárolási kapacitást tekintve a hőakkumulátorok széles spektrumot kínálnak: 25 kWh-os tárolótól kezdve a konténeres méretig. Ez utóbbi már egészen elképesztő, 1,2 MWh -os kapacitást jelent, amit akár egy dubai síközpont üzemeltetője is megirigyelne.

(Címlapkép: Illusztráció, Adobe Stock)

Új kiberbiztonsági megoldás ipari infrastruktúrák védelmére
Az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldása úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze.
Az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli
A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat.
Fenntarthatóság az innováción keresztül
A BMW Group jövőképét nem csak a vezetési élmény folyamatos fejlesztése, hanem nagyratörő fenntarthatósági törekvések is meghatározzák. Az autóipari csúcsvállalatnál úgy vélik, mindkét cél elérésének kulcsa az innovációban rejlik.
Vállalati adókedvezmények energiahatékonyságra
A mostani piaci környezetben az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni. Éppen ezért különösen aktuális a kérdés, hogy az energiahatékonyságra tekintettel milyen adókedvezményekkel lehet élni.
Innováció mentén szakad ketté a hazai vállalati szektor
Meglepő eredményeket hozott az elmúlt húsz év legátfogóbb innovációs kutatása, melynek során felmérték az 50-250 fő közötti cégek jelenlegi és korábbi gazdasági helyzetét, és innovációs gyakorlatukat.