Hatékony termeléstervezés a gyakorlatban
Az okosgyárak hálózatba kapcsolt környezetében, az egyre összetettebb gyártási folyamatokban a korszerű termeléstervező- és ütemező szoftverek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be.

 

A graphIT Kft. termelésütemezési szakértőként évek óta vezet be termelésütemezés megoldásokat a hazai piacon. Cikkünkben Hidvégi Judit, a cég termelésütemezés üzletágának projektmenedzsere és termelésütemezés konzultánsa beszélt tapasztalatairól, a termeléstervezés szerepéről, valamint az alkalmazás révén a gyártásban elérhető előnyökről.

– Talán nehezen hihető, de még napjainkban is, amikor az iparban lépten-nyomon a legkorszerűbb digitális megoldásokkal találkozhatunk, mintha a termeléstervezés eszköztárát alig érintette volna a negyedik ipari forradalom szele. Legyen szó hazai kis- és középvállalatról vagy egy multicég magyarországi gyártóhelyéről, a legkorszerűbb gyártási folyamatok tervezésének alapja és eszköze többnyire egy 1985-ben fejlesztett táblázatkezelő program, az Excel. Nem volt ez másként annál az amerikai – repülőgép-alkatrészek javításával foglalkozó – multinál, ahol a gyakornoki időszakot követően hat évet termeléstervezőként dolgoztam. A legtöbb gyártócégnél ezekre a szakemberekre hihetetlen nyomás nehezedik a mindennapokban, és ők azok, akiket először “elővesznek”, ha egy terv nem teljesül.

 

Hidvégi Judit, a graphIT Kft. termelésütemezés üzletágának projektmenedzsere és termelésütemezés konzultánsa

 

A termeléstervezőnek ismernie kell a gyártáson belüli folyamatokat, az egyes műveleteket, a pontos technológiai szabályokat. Ezenkívül még számos egyéb információt, adatot kell figyelembe venni annak érdekében, hogy az így elkészült terv biztos alapot nyújtson a folyamatos, hibamentes gyártáshoz. Sokszor ezeket az információkat a termelési területek vezetői, a műszakvezetők vagy a termelési koordinátorok tudják megadni, akik részt vesznek a gyártás napi életében. Könnyű belátni, hogy erre a feladatra egy Excel táblázat már nem alkalmas és képtelen kezelni például azokat a napi gyártási tapasztalatokat, melyek csak a szakemberek fejében van meg. Egy tervmódosítás esetén gyakorlatilag elölről kezdhető az újratervezés, ami itt szó szerint értendő, mert az Excel nem alkalmas a módosítások leképezésére.

Van megoldás

– Ehhez képest mi olyan megoldást és szolgáltatást tudunk nyújtani ügyfeleinknek, mellyel képesek vagyunk levenni szinte az összes terhet a termeléstervezők válláról. Természetesen nem varázsütésre oldódnak meg a problémák, de az ún. objektumorientált paraméterezéssel és az ügyfélközpontú szemléletünkkel olyan ütemtervet tudunk adni az ügyfeleknek, ami a napi munkájukat lényegesen megkönnyíti.

Annak idején, amikor utánanéztem mélyebben a graphIT-nak ez volt az, ami a leginkább megfogott. Csak ültem a gépem felett és csodálkozva böngésztem az interneten megtalálható anyagokat, és egyre inkább éreztem, hogy igen, ennek a folyamatnak én is részese szeretnék lenni annak érdekében, hogy a termeléstervező kollégák munkájának segítéséhez érdemben hozzá tudjak járulni.

 

 

Mi kell egy ilyen tervhez? Optimális esetben az ügyfél már rendelkezik egy vállalatirányítási rendszerrel, aminek adatait alapul véve elkészítünk egy ütemtervet. Ennek során figyelembe vesszük az algoritmizálható fejekben lévő információkat, a különböző technológiai szabályrendszereket stb. Nagyon fontos, hogy nem csak a gyártó vállalatok, hanem egyéb, pl. szolgáltatással foglalkozó cégek munkáját is hatékonyan tudjuk támogatni, hiszen minden esetben erőforrással számolunk, ami lehet egy gép vagy szolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó eszközök.

Az ütemezésnél figyelembe vesszük a gépeket, az egyes folyamatokhoz, műveletekhez kapcsolódó szerszámokat, eszközöket, valamint a szükséges anyagokat is, ha az ügyfél anyagszükségletet is szeretne tervezni. Ugyanis sok esetben problémát okoz, hogy a meghatározott időben nem áll rendelkezésre az anyag, és emiatt nem tudják elvégezni az adott műveletet. Ilyen esetre azt a megoldást javasoljuk, hogy a vállalatirányítási rendszerből ne csak a műveleti utasításokat vegyük át, hanem a darabjegyzéket (BOM) is. Nézzük meg, hogy az egyes műveletek során mikor, milyen alap-, segéd-, illetve csomagolóanyagokra van szükség, és ezeknek a rendelkezésre állását is vegyük figyelembe az ütemezés során!

Cikksorozatunk következő részében néhány olyan valós ügyfélproblémát ismertetünk, melyet a graphIT sikeresen megoldott ügyfeleinél.
 

 

Átadták a Knorr-Bremse budapesti vasúti Szerviz Központját
A 2,5 milliárd forint értékben 4 500 négyzetméteren megvalósult fejlesztésnek köszönhetően több mint 100 partnert szolgálhatnak ki komplex felújítási projektek keretében a magyar szakemberek Európa számos országában.
A rendszer alkalmazkodóképességének nincsenek határai
A Tárgyak Internete (IIOT) lehetővé teszi az individualizált termékek automatikus előállítását – akár egyetlen darabos gyártásban is. Teljesen új értelmet nyer az alkatrészek összeszerelésének folyamata.
A magyarok kedvenc elektromos autója
Hazánkban is egyre népszerűbbek az elektromos autók, köszönhető ez a növekvő környezettudatosságnak, az állami támogatásoknak és a dinamikusan bővülő töltő hálózatnak is.
Miért bízzunk az önvezető autókban?
Nem könnyű átengedni az irányítást egy gépnek, ezért a Bosch mérnökei azon dolgoznak, hogy nyugodt szívvel ülhessünk be az emberi beavatkozást nem igénylő járművekbe.
Elektrotechnikai tervezőszoftver kezdőknek és haladóknak
Megérkezett az új Eplan Platform 2022. Az új verzióval az Eplan az elektrotechnikai tervezés jövőjét mutatja be fókuszban a könnyű kezelhetőséggel.