Hatalmas növekedés előtt az energiatárolási piac
A Bloomberg legutóbbi energiapiaci előrejelzése szerint a globális energiatárolási piac 2030-ig a mostanihoz képest hatszorosára nő, és ezzel párhuzamosan Európában évi 250 milliárd euró forgalmat generáló üzleti szegmenssé válik az akkumulátor piac.

 

Épp ezért, a legnagyobb európai energetikai seregszemlén, az InnoEnergy októberi The Business Booster (TBB) eseményén is kiemelt hangsúlyt kap az energiatárolás kérdése, és számos olyan startup lesz ott, mint például a magyar HeatVentors csapata, amelyek ezen a területen már piacképes innovációkkal rendelkeznek. Az InnoEnergy jelenleg is húsznál több energiatárolással és akkumulátorfejlesztéssel összefüggő újítással foglalkozik, illetve ezen a területen több mint százhúsz iparági-, és kutató szervezettel dolgozik együtt egy új rendszer kiépítése érdekében. A hosszú távú cél egy páneurópai szövetség megteremtése, és egy ágazatokon átnyúló, fenntartható akkumulátor ökoszisztéma létrehozása a tervezéstől kezdve a gyártáson át a telepítésig.

Az energiatárolás lehet a fejlesztések húzóágazata

Ebben a folyamatban az InnoEnergy fontos szerepet szán a The Business Booster (TBB) elnevezésű, évente megtartott rendezvényének, ami a maga nemében az egyik legfontosabb találkozóhelye és információs központja az európai energetikai iparág szereplőinek: új, piacképes megoldásokat hozó startupoknak és iparági, pénzügyi befektetőknek. Az eseményre Európa minden országából, sőt azon túlról is várják a résztvevőket.

A kiállítók közt lesz a francia NAWA Technologies, amely az elképesztően gyors töltésre képes szén-alapú kondenzátorok fejlesztésével szerzett magának hírnevet. Megoldásuk révén jelentősen csökkenthetőek a rövid távú szállítás költségei egyebek mellett az e-buszok, az e-kompok és a villamosok használatával, illetve a fejlesztésük megszakításmentes energiaellátás biztosításában is fontos szerepet kaphat.

Egy másik startup, a Gensoric innovációja pedig azt teszi lehetővé, hogy bárki fűtőanyagot állíthasson elő az otthonában víz, elektromos áram és szén-dioxid felhasználásával. Az általuk szabadalmaztatott Ecovat termikus, tároló-és töltődoboz 90 fokig alkalmas hőenergia elraktározására, és későbbi felhasználására.

Szintén részt vesz a TBB-én az InnoEnergy tavalyi PowerUp! versenyén győztes magyar startup, a HeatVentors csapata is, akik a hőtárolás módját újították meg. Ők a fázisváltó anyagokra építették a megoldásukat, és a halmazállapot változtatásával képesek 100 Celsius-foktól akár 600 Celsius-fokig hőenergiát eltárolni. Az új technológiájuk legnagyobb előnye, hogy közel kilencven százalékkal kisebb tárolókban oldják meg ugyanazt, amit ma nagy költségek mellett a vizes tárolókkal.

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.